Nieuwe Directeur: Diligentia en Theater PePijn

Hilko Folkeringa

Hilko Folkeringa start 16 oktober aanstaande als directeur van Diligentia en Theater PePijn in Den Haag. Hij volgt Lucien Kembel op, die in maart van dit jaar na zeven jaar afscheid nam van de theaters. Marco Esser heeft in de tussenliggende periode als directeur ad interim de zaken waargenomen.

Folkeringa heeft ruim 16 jaar ervaring als directeur bij verschillende theaters. Meest recent was hij directeur-bestuurder van Stadstheater Zoetermeer. In juli 2023 legde hij deze functie neer met het idee zijn carrière buiten de theatersector voort te zetten. “Mijn hart blijkt echter toch te veel bij de theaterwereld te liggen om afscheid te nemen. Toen bleek dat de positie van directeur bij Theaters Diligentia & PePijn nog vacant was, heb ik daarom direct gereageerd”, legt Folkeringa uit.

Het bestuur van Theaters Diligentia & PePijn is blij met de aanstelling van de nieuwe directeur. “De Haagse cultuursector gaat door een lastige periode met forse artistieke en financiële uitdagingen en dit geldt ook voor Diligentia & Theater PePijn. Hilko heeft veel waardevolle ervaring en kennis binnen het Nederlandse theaterlandschap om de cabarettheaters door deze periode te leiden en door te ontwikkelen. Zijn ambities sluiten goed aan bij die van het bestuur en het team. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken”, aldus Rodrique Engering, voorzitter van het bestuur.

De aanstaande directeur noemt Diligentia en Theater PePijn vooraanstaande theaters met naam en faam in theater- en cabaretland. Folkeringa: “Diligentia en Theater PePijn nog steviger op de kaart zetten als dé cabarettheaters van Nederland en een steeds betekenisvollere rol innemen op het gebied van diversiteit, inclusiviteit en samenwerking, zijn ambities waar ik me hard voor wil maken. Ik kijk ernaar uit om dit samen met het team te doen.”

Over Diligentia en Theater PePijn
Diligentia is een podium voor cabaret, comedy en kleinkunst. Het theater heeft een veelzijdige programmering vol artiesten die ieder op een eigenzinnige manier humor gebruiken om hun verhaal te vertellen. Diligentia gelooft in de krachtige én ontkrachtende werking van humor.

Theater PePijn biedt een divers aanbod aan cabaretiers, stand-uppers en kleinkunstenaars. Vernieuwend, gedurfd, experimenteel en confronterend werk krijgt hier een podium. Het theater werd in 1964 opgericht door cabaretier Paul van Vliet en is sindsdien een plek waar bezoekers nieuwe talenten en nieuw materiaal kunnen ontdekken. Inmiddels is het een vertrouwde try-out plek voor gevestigde cabaretiers en een inspirerend podium voor aanstormende talenten.

Bron: Diligentia en Theater PePijn (29-09-2023)

In maart en april 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures