Nieuwe Directeur: De Kargadoor

Esther Lubberding. Foto: Robert Oosterbroek

Vanaf september 2022 is Esther Lubberding de nieuwe directeur van De Kargadoor in Utrecht. Zij volgt Maarten Stockschen op, die na 10 jaar Kargadoor chef de bureau bij het CIPU is geworden.

Esther’s opdracht is om het podium aan de Oudegracht in Utrecht naar een nieuwe fase te brengen. De afgelopen jaren is de Kargadoor geëvolueerd van een activistisch zalencentrum naar een cultureel en maatschappelijk podium en een ontmoetingsplek voor Utrechters die de stad een betere plek voor iedereen willen maken. Esther Lubberding: “De Kargadoor is een plek voor ontmoeting en kennismaking met cultuur en maatschappelijke thema’s. Zo’n plek in Utrecht is meer dan ooit nodig in een verder polariserende maatschappij. Ik wil graag een bijdrage leveren aan deze verbindende plek waar het publiek reflecteert, leert en geniet.”

Het bestuur van De Kargadoor is enthousiast over de komst van Esther Lubberding. “De Kargadoor is al zestig jaar actief in Utrecht. Wij richten ons op startende en vernieuwende kunstenaars en nieuwe, relevante maatschappelijke thema’s. Aan een dergelijk podium waar mensen elkaar echt ontmoeten is in onze ogen meer behoefte dan ooit. Esther Lubberding heeft op dit vlak brede ervaring en wij herkennen in haar het ondernemerschap, de eigenzinnigheid en nieuwsgierigheid die kenmerkend is voor De Kargadoor. Zij gaat ervoor zorgen dat de Kargadoor dé ontmoetingsplek wordt van nieuwsgierige Utrechters.”

Esther Lubberding in het kort
In de jaren ’90 kwam zij studeren in Utrecht en is altijd gebleven. Ze bekleedde verschillende functies bij Utrechtse poppodia als Ekko en de Vloer en was tien jaar lang directeur van Bevrijdingsfestival Utrecht. Ze bouwde het festival uit naar een drukbezocht event in Park Transwijk waar vele Utrechtse partners hun programma tonen. Daar richtte zij ook de Vrijheidscolleges op waarvan zij vervolgens directeur werd. Parallel daaraan bouwde zij het project Art Rocks uit tot een muziekcompetitie in 15 Nederlandse topmusea.

Esther Lubberding: “Mijn hele werkzame leven ben ik bezig geweest met het belang van kunst, cultuur en dialoog voor een vitale samenleving. Door crossovers te zoeken met nieuwe doelgroepen, tussen disciplines en de link te leggen met actuele maatschappelijke thema’s wil ik het verschil maken. Ik heb veel zin om samen met het team, het bestuur, de vrijwilligers en de vele partners dit mooie podium op de kaart te zetten.”

Bron: De Kargadoor (12-09-2022)

In juli 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures