Nieuwe Directeur: BredaPhoto Festival

Fleur van Muiswinkel. Foto: BredaPhoto Festival

Fleur van Muiswinkel is per 1 april 2020 de directeur van BredaPhoto Festival. Zij is daarmee de eerste directeur van het festival. “BredaPhoto wil zich sterker (inter)nationaal positioneren en kwalitatief versterken. Spil hierin wordt de Algemeen Directeur die leiding gaat geven aan de organisatie en deze naar the next level gaat tillen”, zoals het in de vacaturetekst stond. De benoeming van Van Muiswinkel is zodoende een belangrijke stap in de verdere professionalisering van de organisatie.

Van Muiswinkel is opgeleid als kunsthistoricus en curator en behaalde haar twee Masters aan Goldsmits University in Londen (UK) en de Vrije Universiteit in Amsterdam (met een minor fotografie). De afgelopen jaren was zij verantwoordelijk als artistiek coördinator voor de Contour Biënnale in Mechelen (BE) waar zij veel ervaring heeft opgedaan met het leiden van een festival zoals BredaPhoto Festival. Zij heeft in die periode een internationaal netwerk opgericht tussen vier biënnales verspreid over Europa. Naast directeur van BredaPhoto is Van Muiswinkel bestuurslid bij Why Not, een platform voor hedendaagse dans in Amsterdam.

Met 80.000 bezoekers is BredaPhoto Festival het grootste biënnale fotofestival van de Benelux en één van de leidende fotofestivals in Europa. BredaPhoto Festival toont de state of the art van de internationale, hedendaagse fotografie. Nationale en internationale topfotografen – samen met nieuw talent – exposeren hun werk in de stad. Zowel binnen als buiten. Iedere editie toont de internationale fotografie aan de hand van een relevant maatschappelijk thema. Thema’s die door de kunstenaars onderzocht, geduid en bevraagd worden en de betekenis van fotografie en beeldcultuur tonen.

De 9de editie van BredaPhoto Festival vindt plaats van 9 september tot en met 25 oktober 2020. Vooralsnog gaan de voorbereidingen volop door. “Het is een natuurlijk een vreemde tijd waarbij we niet weten hoe het in de nabije toekomst allemaal gaat lopen. Maar als bestuur blijven we ons richten op de toekomst van het festival”, aldus Bart Straatman, voorzitter van het bestuur van BredaPhoto.

In 2003 is BredaPhoto Festival gestart als vrijwilligersinitiatief van fotografen en fotoliefhebbers. Geworteld in Breda en werkend vanuit een internationaal netwerk van fotografen, curatoren en kunstenaars. In 16 jaar tijd groeide BredaPhoto (organisator van het Festival) van een vrijwilligersclub uit naar een professionele organisatie. BredaPhoto wil bijdragen aan de ontwikkeling van fotografie door ruim baan te geven aan jong en aankomend talent en doet dat onder andere middels het BredaPhoto International Talent Program waarin inmiddels tien Kunstacademies in Europa participeren.

Lees meer: Persbericht BredaPhoto Festival (01-04-2020)

In december 2019 en januari 2020 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures