Medio oktober 2024 start Sebastiaan Lagendaal als directeur-bestuurder bij de Stichting Pieterskerk Leiden, hij volgt Frieke Hurkmans op die na veertien jaar in Leiden stopt. Sebastiaan Lagendaal (1977) was onder andere hoofd facilitaire zaken en veiligheid van de Nieuwe Kerk en het H’ART Museum (voorheen Hermitage Amsterdam) in Amsterdam.
‘Wij zijn als Raad van Toezicht zeer verheugd met de komst van Sebastiaan Lagendaal. Wij hebben gekozen voor Sebastiaan vanwege zijn uitgesproken profiel op inhoud. Zijn kennis van rijksmonumenten zoals de Pieterskerk Leiden is van onschatbare waarde. Daarnaast is zijn ervaring met het bedenken en uitvoeren van innovatieve ideeën een enorme pré in de huidige moeilijke economische tijden.’, zegt Henriëtte van Baalen voorzitter van de Raad van Toezicht.
In Amsterdam was Sebastiaan Lagendaal de initiator en spil voor het uitwerken en realiseren van een groot energieproject van de Hermitage en de Hortus Botanicus. Door middel van ondergrondse buizen, die langs de Amsterdamse grachten lopen, wisselen de twee instellingen warmte- en koude uit. ‘Een nogal uitdagend proces om als eerste in Nederland in de binnenstad van Amsterdam een dergelijk project tot stand te brengen.’ zegt Sebastiaan lachend. Een paar jaar later zijn ook316 zonnepanelen op het UNESCO beschermde daklandschap gerealiseerd. Bepaald geen eenvoudige opgave. ‘De Pieterskerk Leiden zal de energietransitie nog moeten maken, maar daarvoor is eerst nodig dat de financiële schade door de coronapandemie en de inflatiecrisis het hoofd wordt geboden.
Daar zal ik mij de eerste maanden vooral op moeten focussen.’
Lagendaal: ‘Dat ik nu in Leiden mag werken voelt voor mij een klein beetje als een thuiswedstrijd. Ik ben namelijk in Leiden geboren om daarna op te groeien in Nieuwkoop. Maar mijn ouders hebben lang in Leiden gewoond, dus ik was hier vroeger regelmatig. Zelf woon ik met mijn gezin in Haarlem en zal Leiden helemaal opnieuw gaan leren kennen. Daar kijk ik enorm naar uit.’
In zijn rol als directeur-bestuurder ziet Lagendaal veel kansen: ‘Op historisch gebied leggen monumenten als de Leidse Pieterskerk met haar 903 jaar geschiedenis de verbinding tussen het verleden en het heden. Daarbij is al een begin gemaakt om extra aandacht te creëren voor vrouwen en de sociaaleconomische historie. Daarnaast verbindt dit monument traditie met innovatie. In de Pieterskerk Leiden is dat bijvoorbeeld een volledig gedigitaliseerd onderhoudssysteem dat zo uniek is dat het nu in pilots wordt uitgerold in de monumentenwereld. Ik ben erom blij dat ik kan voortbouwen op wat Frieke heeft neergezet in de afgelopen jaren.’ Sebastiaan lacht en zegt: ‘Er blijft gelukkig altijd heel veel te doen in zo’n monument. Naast de financiële uitdagingen wil ik vooral veel tijd stoppen in het kennismaken met iedereen die met de Pieterskerk Leiden te maken heeft en dat is een lange lijst. Van vrijwilligers tot sponsoren, cultuurpartners & huurders. Mijn agenda is voorlopig niet leeg.’
Bron: Pieterskerk Leiden (30-07-2024)