Nieuwe Directeur-Bestuurder: Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum

Valérie Drost

Valérie Drost (1984) wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heeft de Raad van Toezicht op 25 mei 2024 bekendgemaakt. Drost volgt per 1 september Aad Meinderts op die met pensioen gaat. Zij is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum.

Valérie Drost is sinds oktober 2022 hoofd Bedrijfsvoering bij het museum. Ze studeerde naast Nederlandse Literatuur ook Kunstbeleid en Management, beide aan de Universiteit Utrecht. Na haar studies werkte ze voor de overheid en was ze onder meer projectleider Cultuur en senior adviseur en programmamanager Economie bij de gemeente Utrecht en hoofd Strategie bij de gemeente Ede.

Een van de grote uitdagingen waar ze de komende jaren voor staat, is de verhuizing van het museum naar Utrecht, eind 2027. Ook de bijdrage die het museum kan leveren aan het vergroten van het leesplezier ziet ze als een belangrijke taak.

Valérie Drost: ‘Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum vervult een belangrijke rol in het literaire veld: niet alleen zijn we dé bewaarplaats van literair erfgoed, we hebben ook een maatschappelijke taak als leesbevorderaar. We vertellen verhalen van vroeger en nu, prikkelen de fantasie, stimuleren de leesmotivatie, in de wetenschap dat je op de schouders staat van een traditie van schrijvers en verhalenvertellers. Ik ben er trots op dat ik me straks als directeur mag inzetten deze rol te bestendigen en ontwikkelen. Juist omdat in deze tijden van polarisatie het belang van literatuur niet te onderschatten is. Leidinggeven aan dit prachtige museum vind ik bijzonder eervol; ik ben blij met het vertrouwen van mijn collega’s en de Raad van Toezicht.’

De Raad van Toezicht zegt in Drost een directeur gevonden te hebben onder wier leiding het museum zich verder kan ontwikkelen. Mei Li Vos, voorzitter van de Raad van Toezicht: ‘Valerie zal vernieuwing brengen terwijl ze tegelijkertijd het museum al goed kent. Ze heeft veel ervaring; we prijzen onszelf gelukkig met Valérie als directeur.’

Over het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum
Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum is een bruisend familiemuseum dat jaarlijks 150.000 bezoekers trekt. Naast familiemuseum is het ook de plaats waar het nationaal literair erfgoed vanaf 1750 tot heden beheerd wordt. Het museum stelt zijn archief (7 strekkende kilometer) beschikbaar voor onderzoek zodat steeds nieuwe generaties kennis kunnen maken met ons literaire verleden. In het online museum, het LiteratuurLab, zijn vele online exposities te bekijken en persoonlijke bijdragen van hedendaagse schrijvers te lezen over bijzondere stukken uit het archief. Het museum zal eind 2027 verhuizen van Den Haag naar Utrecht.

Bron: Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum (25-05-2024)

In maart en april 2024 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures