Nieuwe Directeur-Bestuurder: Dat Bolwerck

Ian Muller. Foto: Pim Helmich

Ian Muller is de nieuwe directeur-bestuurder van Dat Bolwerck –  Huis voor kunst en gedachten, in Zutphen. Tijdens de opening van het programmajaar op woensdag 25 januari stelde hij zichzelf voor. Artistiek leider Marlise van der Jagt presenteerde tevens haar jaarprogramma voor 2023. Huisfilosoof Peter van der Boom gaf aansluitend een introductie bij de centrale thematiek.

Met de komst van Ian draagt Gerrie van Zetten het directiestokje over. Gerrie wordt ook wel de founding mother genoemd van Dat Bolwerck. “Haar toewijding aan Dat Bolwerck is net zo uniek als dat Bolwerck zelf. Ze deed grootse dingen maar altijd in stilte en bescheidenheid, eigenlijk ook net als Dat Bolwerck,” vertelt lid van Raad van Toezicht Armijn van Roon.

Het was de magie van Dat Bolwerk waar Ian voor viel. De verstilde uitstraling die uitgaat van het robuuste gebouw en de eenvoud van de tuin in de halfschaduw van de Middeleeuwse stadsmuur en de Drogenapstoren. Hij ervaarde er een diepe rust en voelde zich er meteen op zijn plek. “Veel bezoekers delen dit gevoel en dat zorgt voor een krachtige verbinding,” merkt hij op.

Ian raakte onder de indruk van Vincent Peppelenbosch en Gerrie van Zetten, die Dat Bolwerck hebben vormgegeven tot het huidige Huis voor kunst en gedachten. “Zij hebben er met veel geduld en volharding voor gezorgd dat iedereen die Dat Bolwerck bezoekt, deze prachtige plek in al haar eenvoud kan ervaren. En met hen het hele team achter deze prachtige vrijwilligersorganisatie. Dat motiveert mij enorm om Dat Bolwerck voort te zetten vanuit hun gedachtengoed.”

De centrale en doorlopende thematiek van Dat Bolwerck ‘Becoming Human’ inspireerde Ian. “Deze thematiek geeft aandacht aan het voortdurende proces van menswording dat wij als denkende wezens doormaken. Dat proces startte miljoenen jaren geleden en is tegelijk actueler dan ooit. In onze programmering, waarin de opeenvolgende tentoonstellingen centraal staan, laten we steeds weer een ander licht schijnen op dit thema en bieden hierdoor onze kern van vrijwilligers en alle bezoekers steeds weer een verdiepende ervaring.”

Volgens de Raad van Toezicht is Ian de juiste persoon op de juiste plaats in deze fase van Dat Bolwerck. “We zijn een vrijwilligersorganisatie die tegelijk complex in elkaar zit vanwege de vele facetten die we vertegenwoordigen. Die setting is inhoudelijk uitdagend. Het luistert heel nauw en dit is precies wat Ian meebrengt, nauw luisteren en breed kijken. Daarmee kan hij iets groots teweegbrengen.”

Bron: Dat Bolwerck (24-01-2023)

In augustus 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures