Nieuwe Directeur-Bestuurder: Buitenplaats Kasteel Wijlre

Xander Karskens

Xander Karskens is benoemd tot directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel Wijlre. Met ingang van 1 juli 2022 volgt hij Brigitte Bloksma op, die sinds 2015 leidinggaf aan de transitie van het privé-initiatief van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck naar een publieke instelling.

Xander Karskens wordt als directeur-bestuurder eindverantwoordelijk voor zowel het artistiek-inhoudelijke als het zakelijk-financiële beleid van de buitenplaats. In Karskens heeft de buitenplaats een bevlogen curator en betrokken bestuurder gevonden die kan bogen op een solide staat van dienst in de culturele sector en een groot internationaal netwerk in de hedendaagse kunst. Xander Karskens was onder meer directeur van De Ateliers in Amsterdam, conservator hedendaagse kunst bij het Frans Hals Museum in Haarlem en artistiek directeur van het Cobra Museum in Amstelveen. In 2017 was Karskens als curator verantwoordelijk voor het succesvolle nationale paviljoen van Finland op de Biënnale van Venetië.

Xander Karskens: “Het is een privilege en een prachtige uitdaging om deze schitterende plek, waar de visie en ideeën van Jo en Marlies Eyck in een uniek Gesamtkunstwerk van kunst, natuur en architectuur zijn samengekomen, de toekomst in te mogen leiden. Het is een plek die als vanzelfsprekend aanknopingspunten biedt om de komende jaren verder te ontwikkelen als publieksinstelling waar hedendaagse kunst, erfgoed en landschap elkaar ontmoeten.”

Kasper Donners, voorzitter van de raad van toezicht van buitenplaats Kasteel Wijlre, feliciteert Xander Karskens met zijn aanstelling: “De raad is bijzonder blij met de komst van Xander Karskens als het nieuwe boegbeeld. Wij zijn ervan overtuigd dat met zijn komst de continuïteit en het unieke karakter van de buitenplaats is geborgd door zijn ervaring, expertise en zijn indrukwekkende nationale en internationale netwerk. Onder zijn inspirerende en deskundige leiding zal de buitenplaats een belangrijke volgende stap zetten in haar ontwikkeling.”

Karskens start op het moment dat de buitenplaats na twee jaar van tegenspoed door corona en de waterschade aan het Hedge House met volle energie de draad weer oppakt. Op dit moment toont de buitenplaats de tuinroute “10 leaves” van Milah van Zuilen (1998), waarin zij de bezoeker een nieuw perspectief geeft op de Kasteeltuin en haar historische bomen. Naast deze route presenteert zij in het Koetshuis een tentoonstelling met de resultaten van haar artistieke onderzoek en veldwerk. Vanaf 13 juli 2022 is een solotentoonstelling “Aether” te zien van beeldend kunstenaar Giuseppe Licari (1980, Italië). “Aether” toont het veerkrachtige vermogen van de natuur om te overleven en het menselijk ingrijpen te verdragen. Spoedig na zijn aantreden zal Karskens het najaarsprogramma presenteren. Zodra het herstel van het Hedge House is afgerond, krijgt dit kunstpaviljoen weer een prominente plaats in de programmering.

Bron: Buitenplaats Kasteel Wijlre (02-06-2022)

In maart 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures