Nieuwe Directeur-Bestuurder: Bibliotheek Kerkrade

Egid van Houtem

Egid van Houtem benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van Bibliotheek Kerkrade. Hij treedt per 1 april a.s. in dienst en volgt per 1 mei a.s. Ilse Verburgh op in de functie van directeur-bestuurder.

Egid is opgeleid in Cultuur- en Maatschappijwetenschappen en heeft een brede ervaring binnen de bibliotheek- en culturele sector. Hij was onder meer programmaleider van Cubiss in Limburg en lid van het management, kwartiermaker Bibliotheek FieldLab Midden- en Zuid Nederland, verkenner Digitale Samenleving Limburg en recent directeur van het Nederlands Mijnmuseum. Maatschappelijk is Egid actief onder meer als mede-organisator van het Festival Wanderlöss. Eveneens heeft hij in het recente verleden ervaring opgedaan in de gemeentepolitiek.

In Egid treft de Raad van Toezicht een geëngageerd directeur-bestuurder die de bibliotheek Kerkrade e.o. (die in 2021 tot beste bibliotheek van Nederland is verkozen) met vestigingen in Simpelveld-Bocholtz, Brunssum, Voerendaal en Kerkrade in een nieuwe fase van ontwikkeling zal brengen. De bibliotheek als een ontmoetingsplaats, laagdrempelig en toegankelijk met boeken, activiteiten en scholing, in nauwe samenwerking met de gemeenten en het culturele veld. Hij zal de koers voortzetten van maatschappelijke innovatie op het vlak van informatie en (digitale) participatie én het borgen van de vernieuwingen.

Reactie Egid van Houtem: ‘ik zie er naar uit om samen met de medewerkers en vrijwilligers aan de slag te gaan in een sector waar mijn hart ligt en die zo in het hart van de samenleving staat.’

Met ingang van 1 december 2022 volgde Egid van Houtem bij het Mijnmuseum Bram de Groot op, die tot 1 oktober leidinggaf aan het museum. Naar eigen zeggen was de stap naar het Mijnmuseum weloverwogen, maar kon Egid de kans om in de bibliotheeksector aan de slag te gaan niet voorbij laten gaan. Lees meer in Limbug24.

Bron: Bibliotheek Kerkrade (01-03-2023)

In december 2022 en januari 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures