Nieuwe Directeur-Bestuurder: Atria

Karin van der Heiden. Foto: Lilian van Rooij

Karin van der Heiden wordt de nieuwe bestuurder van Atria (het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) in Amsterdam. Van der Heiden start op 1 november 2023.

Karin van der Heiden (1970) is designhistoricus met expertise op het gebied van particuliere- en vormgevingsarchieven. Ze was als Hoofd Archieven & Collecties bij Vlisco verantwoordelijk voor de transformatie en de digitalisering van het omvangrijke bedrijfsarchief en de textielcollecties. Daarnaast was ze als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voorheen werkte zij als directeur bij het Nederlands Archief voor Grafisch Ontwerpers en als zelfstandige consultant en onderzoeker in de archief- en erfgoedsector.

Antje Kuilboer-Noorman, ad-interim voorzitter Raad van Toezicht: ‘We zijn erg verheugd met haar komst. Ze is een ervaren verandermanager en kent haar weg in het erfgoedveld. De RvT is trots op hoe de medewerkers zich de afgelopen tijd onvermoeibaar bleven inzetten voor de bijzondere verhalen uit de vrouwengeschiedenis. We hebben er vertrouwen in dat Van der Heiden de belangrijke werkzaamheden van Atria op een gezonde wijze voort kan zetten.’

Opdracht bestuurder
Atria staat aan de start van een nieuwe periode. De organisatie wil zich blijvend focussen op collectieontwikkeling en -beheer, toegankelijkheid en de daarmee gepaarde digitalisering. Naast werken aan herstel en rust ligt er daarom een opdracht om Atria de komende jaren op duurzame wijze te positioneren als archief-, bibliotheek- en onderzoeksinstelling.

Van der Heiden: ‘Atria is een bijzonder instituut. Nergens in Europa vind je meer informatie over gender, historie en de strijd voor gelijke rechten. Als historicus ben ik verheugd om in deze rol een bijdrage te kunnen leveren aan het vertellen van vaak nog onzichtbare geschiedenissen. Ik kijk er naar uit om vanaf november samen met de medewerkers verder te bouwen aan een veilige en toekomstbestendige organisatie. De bijzondere collectie en het vermaarde archief verdient duurzame zorg en aandacht.’

Over Atria
Atria’s archief van organisaties en personen meet bijna 1600 meter. In Amsterdam beheert zij meer dan 117.000 boeken, 27.000 foto’s, ruim 5000 affiches, 51 schilderijen en nog veel meer bijzondere stukken en voorwerpen van de vrouwenbeweging. Een groot deel daarvan is al digitaal toegankelijk. Met de collectie en aansluitend wetenschappelijk onderzoek reflecteert Atria op hedendaagse thema’s en stimuleert zij het debat over de positie van vrouwen en meiden.

Bron: Atria (14-09-2023)