Nieuwe Directeur: Bekijk ’t

Maren Siebert (40) wordt na de zomervakantie de nieuwe directeur van Bekijk ’t. Van 2006 tot 2015 gaf Maren leiding aan de afdeling educatie van Bekijk ’t. Na actief te zijn geweest als kwartiermaker bij het Amsterdam Museum en als Hoofd Educatie bij zowel het Stedelijk Museum Amsterdam als Foam is ze nu terug op het oude nest, met een breed netwerk en ervaring in de culturele sector.

Maren over hoe ze ooit bij Bekijk ’t begon: “In het begin was ik als stagiair voornamelijk betrokken bij de acquisitie van scholen. Er was niemand die zich specifiek bezighield met educatie, maar toen we zelf interdisciplinaire theatervoorstellingen gingen produceren, kreeg ik de taak om inhoudelijk na te denken over het betrekken van de leerlingen bij onze voorstellingen. Uiteindelijk heb ik me kunnen ontwikkelen tot Hoofd Educatie. Ik hoop stiekem een beetje dat mijn achtergrond in film – ik heb onder andere Filmwetenschappen gestudeerd – eraan heeft bijgedragen dat we steeds meer die kant op zijn gegaan, al is Luc (onze huidige directeur) altijd enorm geïnteresseerd geweest in alles wat met media te maken heeft.”

Nadat ze een periode in de museale sector heeft gewerkt, is Maren nu terug bij Bekijk ’t. “Wanneer je in een groot museum werkt dan heb je een enorme slagkracht en kun je veel impact maken op je bezoekers en leerlingen. Tegelijkertijd ben je maar een klein onderdeel van een grotere organisatie. Educatie wordt weliswaar gezien als een belangrijke pijler, maar natuurlijk ligt de focus uiteindelijk op de tentoonstellingen en op de collectie. Daarnaast hou ik ervan snel te kunnen reageren op maatschappelijk urgente vraagstukken en ik merkte dat dat veel tijd kost binnen zo’n organisatie. Ik voelde de behoefte om weer dingen te doen. Niet lullen, maar poetsen. Ik miste de korte lijntjes. Toen ik wegging bij Bekijk ’t kwam ik er al heel snel achter hoe bijzonder het is op om een plek te werken met zo’n heldere missie, waar ik me zo nauw mee verbonden voel, met een klein en hecht team, en de menselijkheid en de flexibiliteit die daarbij komen kijken. Ik dacht ‘zoiets wil ik weer gaan doen’ dus toen ik hoorde dat Bekijk ’t een nieuwe directeur zocht leek het me mooi om te solliciteren. Ik was toe aan het nemen van die eindverantwoordelijkheid en het bepalen van de inhoudelijke koers van een organisatie.”

“Ik sta heel erg achter het beleidsplan voor de komende jaren, maar voor mij mag het nog wel iets radicaler – daar hou ik van!” zegt Maren, met betrekking tot haar plannen en speerpunten voor Bekijk ’t. “Nog beter luisteren en samenwerken met de leerlingen, en daarbij oog hebben voor de maatschappelijke positie waarin zij zich bevinden; de ongelijkheid waarmee ze als vmbo’er te maken hebben. Wij hebben als organisatie een verantwoordelijkheid om ons uit te spreken over dit en ander onrecht – denk aan racisme en seksisme, niet op een belerende manier, want dat past niet bij Bekijk ’t, maar vanuit de relevantie van deze onderwerpen voor onze doelgroep. Dat we ze meegeven: het klopt dat de maatschappij jou minder kansen biedt; je bent niet gek! Dat is onrechtvaardig en daar moeten we iets aan doen. En de vraag aan ons is dan: op welke manieren kunnen we, naast onze eigen verantwoordelijkheid dit te ontmantelen, onze leerlingen de tools geven om zelf mediamakers, kunstenaars, creative producers en filmmakers te worden, zodat zij hun eigen wereld kunnen vormgeven? […] Dát is de kracht van een organisatie als Bekijk ’t: je doet het met zijn allen; iedereen draagt eraan bij vanuit zijn eigen perspectief!”

Bron: Bekijk ’t (03-06-2021)

In maart/april 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures