Nieuwe Directeur: Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM)

Indira van ’t Klooster treedt in november 2019 aan als nieuwe directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Zij gaat de agenda van het platform verder invullen en aanscherpen. Centraal staat het debat over actuele ontwerpvraagstukken in de stad, zoals duurzaamheid en de woningbouwopgave.

Van ’t Klooster (1971) was eerder hoofdredacteur van het Europese architectuurblad A10 new European architecture. Bij Architectuur Lokaal was ze mede verantwoordelijk voor het professionaliseren van lokale bestuurders ruimtelijke ordening en cultuur. Daarnaast coördineerde ze landelijke bouwnetwerken voor onder andere jonge ontwikkelaars en ontwerpers, stadsbouwmeesters en lokale architectuurcentra. In Pakhuis de Zwijger presenteert zij tweemaandelijks de architectuurtalkshow Architecture Now, over actuele thema’s in de architectuur. Ze schreef diverse architectuurboeken, waarvan Reactivate! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur de bekendste is. Momenteel is zij nog directeur van het Dudok Architectuur Centrum.

Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in de Amsterdamse metropoolregio. Met een dynamisch en veelzijdig programma speelt Arcam in op actuele thema’s en biedt het een podium voor ontwerpers, bouwers en gebruikers.

Arcam wil door de kwaliteit van zijn tentoonstellingen, interventies en publieke evenementen een zo breed mogelijk publiek bereiken, de rol van de ontwerper en architectuur in de stad belichten, en zo het vakgebied naar een hoger niveau brengen. Arcam speurt naar relevante thema’s in het ruimtelijke debat en werkt die samen met andere partijen uit. Al ruim 30 jaar heeft Arcam een belangrijke rol in dit debat.

Arcam heeft grootse plannen voor de toekomst. Zo wordt o.a. onderzocht hoe het, samen met de Gemeente Amsterdam, een nieuw bezoekerscentrum met een grote stadsmaquette kan opzetten. Arcam wil vernieuwen en verder groeien als hét belangrijkste centrum voor architectuur, stedenbouw en landschap van de stad.

Lees meer: Architectuurcentrum Amsterdam (18-09-2019)

In juli 2019 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures