Nieuwe Directeur: Amsterdam Art

Foto: Martine Stig

Nina Folkersma wordt per 1 februari 2021 de nieuwe directeur van Amsterdam Art. De komst van Folkersma valt samen met een nieuwe opzet van het Amsterdam Art Weekend, dat met ingang van 2021 in het voorjaar wordt georganiseerd.

Al bijna tien jaar zet Amsterdam Art zich in om de positie van Amsterdam als toonaangevend (inter)nationaal centrum voor hedendaagse kunst te versterken. Het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend – een uitgebreid programma van tentoonstellingen, uitvoeringen, vertoningen, debatten en open studio’s – belicht de hedendaagse kunstscene van de hoofdstad en trekt kunstprofessionals van over de hele wereld.

Marloes Krijnen, bestuursvoorzitter Amsterdam Art: ‘Wij zijn zeer enthousiast over de aanstelling van Nina Folkersma als nieuwe directeur. Met haar uitgebreide ervaring als tentoonstellingsmaker heeft zij bewezen in staat te zijn artistieke thema’s voor een publiek van zowel liefhebbers als ingewijden toegankelijk te maken. Door haar grote liefde voor de kunst zien wij vol vertrouwen uit naar de continuering van onze activiteiten, die zijn gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van de hedendaagse beeldende kunst in Amsterdam onder een breed én internationaal publiek. Wij verheugen ons op de samenwerking met onze nieuwe directeur!’

Nina Folkersma: ‘De Amsterdamse kunstwereld is mij zeer vertrouwd en zeer dierbaar. Er zijn hier zoveel talentvolle kunstenaars, afkomstig van over de hele wereld, en zoveel fantastische kunstinstellingen die deze kunstenaars een platform of springplank bieden. Amsterdam Art maakt dat nationaal en internationaal zichtbaar en ik draag hier als directeur de komende jaren graag aan bij. Ik wil dit doen door in te zetten op nauwere samenwerking en een sterk inhoudelijk programma: kosmopolitisch, experimenteel en geëngageerd – net als de stad zelf.’

Nina Folkersma is cum laude afgestudeerd als kunsthistoricus aan de Universiteit van Amsterdam en was een van de eerste deelnemers aan het Curatorial Programme van De Appel in 1995-1996. Folkersma begon haar loopbaan als kunstcriticus en redacteur van Metropolis M. In 2003 richtte zij een nieuwe projectruimte op voor hedendaagse kunst in Amsterdam, Quarantine Series. Van 2006 tot 2009 was zij curator in het S.M.A.K., Stedelijk Museum or Actuele Kunst in Gent (België). Als zelfstandig curator heeft Nina Folkersma een groot aantal tentoonstellingen, symposia en projecten georganiseerd. Daarnaast vervulde Folkersma diverse advies- en bestuursfuncties: ze was o.a. lid van de kunstcommissie van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, adviseur van de Raad voor Cultuur en voorzitter van Art Table Nederland.

Lees meer: Persbericht Amsterdam Art (11-11-2020)

In september en oktober 2020 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures