Nieuwe Conservatoren Tekeningen Rijksprentenkabinet: Rijksmuseum

Maud van Suylen en Austėja Mackelaitė

Het Rijksmuseum heeft Maud van Suylen en Austėja Mackelaitė aangesteld als conservatoren tekeningen bij het Rijksprentenkabinet. Maud van Suylen was wetenschappelijk medewerker in het Rijksprentenkabinet en begint op 1 november 2022 in haar nieuwe rol. Austèja Mackelaitė is nu nog werkzaam als de Annette and Oscar de la Renta Assistant Curator of Drawings and Prints bij de Morgan Library & Museum in New York en begint op 1 januari 2023.

“De aanstelling van Maud van Suylen en Austėja Mackelaitė, twee getalenteerde specialisten op het gebied van 16de- en 17de-eeuwse tekeningen, onderstreept het belang dat het Rijksmuseum hecht aan het onderzoek naar en de ontsluiting van deze befaamde collectie.”
– Ilona van Tuinen, hoofd Rijksprentenkabinet

Maud van Suylen
Maud van Suylen (1991) studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2014 is zij verbonden aan het Rijksprentenkabinet, eerst als conservator in opleiding en later als wetenschappelijk medewerker en junior conservator. Daarnaast catalogiseerde zij in 2015-2016 Nederlandse en Vlaamse tekeningen bij het Ashmolean Museum in Oxford en was zij in 2018-2019 junior conservator bij de Fondation Custodia in Parijs. Maud van Suylen heeft de tentoonstellingen Enfants du Siècle d’Or (2019) bij Fondation Custodia en XXL Papier (2022) in het Rijksmuseum samengesteld.

Austėja Mackelaitė
Austėja Mackelaitė (Litouwen, 1987) studeerde kunstgeschiedenis aan de Courtauld Institute of Art in Londen en de Universiteit van Oxford. Aan de Courtauld Institue of Art schreef zij haar proefschrift over de relatie tussen zestiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars en antieke beeldhouwkust in Rome. Austėja Mackelaitė werkte eerder bij de Harvard Art Museum in Cambridge, MA, waar ze de tentoonstelling The Art of Drawing in the Early Dutch Golden Age: Selected Works from the Abrams Collection samenstelde. Ook was zij werkzaam bij het British Museum, de National Gallery of Art in Washington en de Courtauld Gallery in Londen. Sinds haar aanstelling bij de Morgan Library & Museum in 2018 maakte zij meerdere tentoonstellingen, waaronder Hans Holbein: Capturing Character (2022).

Het Rijksprentenkabinet
Het Rijksprentenkabinet behoort wereldwijd tot de top vijf van collecties van werken op papier en wordt beheerd door twaalf experts. De verzameling is internationaal georiënteerd met de nadruk op prenten en tekeningen uit de zeventiende eeuw. In de afgelopen jaren zijn er, met steun van vele particuliere schenkers en fondsen, grote inspanningen geleverd om een representatief overzicht te verzamelen van de Nederlandse prenten en tekeningen uit de 20ste eeuw. De collectie bevat ook veel belangrijke voorbeelden van de 19de- en 20ste-eeuwse fotografie. In totaal omvat het Rijksprentenkabinet meer dan 700.000 werken op papier.

Onmisbare steun
Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het ontvangt. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum.

Bron: Rijksmuseum (24-10-2022)