Nieuwe Conservatoren & Collectiebeheerder: Missiemuseum Steyl

Paul Voogt. Foto: Missiemuseum Steyl.

Het Missiemuseum Steyl heeft liefst drie nieuwe medewerkers: twee conservatoren en een collectiebeheerder.

Paul Voogt (Heerlen, 1959) was de afgelopen twintig jaar werkzaam in het management van musea; als hoofd Publiek & Presentatie van het Tropenmuseum, hoofd Sector Publiek van Naturalis en directeur van het Universiteitsmuseum Utrecht. Hij was betrokken bij museale vernieuwingsprojecten in Kenya en Tanzania (Zanzibar). Hij is onder meer bestuurslid van Museum om de Hoek, een samenwerkingsverband van 23 kleine en buurtmusea in Amsterdam.

“Het Missiemuseum is een verborgen parel van het Nederlandse museumlandschap, een reis in de tijd, en dat moet zo blijven. De opgave voor de komende jaren is om een positie te bepalen in de discussie over koloniaal erfgoed en om de bezoeker van het museum meer van die context mee te geven. Er liggen grote uitdagingen op het gebied van de collecties van het Missiemuseum en ik zie er naar uit om die samen met collega-conservator Moed de Vries en registrator Nina van der Werf aan te pakken.”

Moed de Vries. Foto: Missiemuseum Steyl.

Moed de Vries (Heerenveen, 1993) was de afgelopen twee jaar werkzaam als junior conservator op de wetenschapsafdeling van Teylers Museum, Haarlem. Hier heeft ze ervaring opgedaan in het conservatorschap, ontsluiting en inventarisatie van de collectie en het maken van tentoonstellingen. Hiervoor heeft ze in haar Research Master History and Philosophy of Science onderzoek gedaan naar Nederlandse natuurhistorische collecties.

“De indruk die het Missiemuseum op je maakt, met haar metershoge, bomvolle vitrines is onvergelijkbaar met andere Nederlandse musea. Haar unieke en complexe geschiedenis, ingebed in het kloosterdorp Steyl, biedt een unieke ervaring. Aan Paul, Nina en mij nu de eervolle taak dit in stand te houden en uit te bereiden.”

Nina van der Werf. Foto: Missiemuseum Steyl.

Nina van der Werf (Roermond, 1995) heeft tijdens haar (pre-)master Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen haar ervaring met collectiebeheer uitgebreid. Door middel van stages bij Stichting Sonsbeek en Museum de Schat van Simpelveld, maar ook door vrijwillige projectondersteuning bij het Museum van Bommel van Dam, Cuypershuis/Gemeente Roermond en Huis voor de Kunsten Limburg.

‘Als kind zette in mijn eerste stappen in dit museum met mijn grootouders. Het is dan ook een droom die nu werkelijkheid wordt dat ik elke dag omringd word door deze collectie en mag zorgen dat nog vele generaties ervan kunnen genieten. De komende periode zal essentieel zijn voor het museum, maar we kijken enthousiast naar de toekomst.’

Bron: Missiemuseum Steyl (04-04-2022)

Lees ook op ons blog Museum in transitie: Missiemuseum in Steyl (28-08-2020) over de toenmalige plannen die nu zijn uitgevoerd.

In december 2021 en januari 2022 is voor deze vacatures geworven via Culturele vacatures