Nieuwe Conservator Schilderijen: Van Gogh Museum

Fot: Heleen van Driel

Lisa Smit is vanaf 3 mei jl. werkzaam als Conservator Schilderijen bij het Van Gogh Museum (afdeling Collectie & Onderzoek). In deze functie is zij verantwoordelijk voor de collectie 19de- en vroeg-20ste-eeuwse schilderijen en beeldhouwkunst van Vincent van Goghs vrienden en tijdgenoten, kunstenaars die hem tot voorbeeld waren, en kunstenaars die hij heeft geïnspireerd.

Smit: ‘Dit is een droombaan. Als kunsthistoricus begeef ik me het liefst in de museale wereld; daar waar kunstobject, wetenschap en presentatie samenkomen. Ik kijk er enorm naar uit om, samen met mijn collega’s, de prachtige collectie van het Van Gogh Museum voor een groot publiek toegankelijk te maken – in het museum, online en in publicaties.’

Als Conservator Schilderijen doet Smit onder meer voorstellen voor uitbreiding van de collectie. Zij is medeverantwoordelijk voor de presentatie van de vaste collectie en het verhaal dat in het museum verteld wordt. Ook doet zij onderzoek dat is gerelateerd aan de collectie en de tentoonstellingen en ontwikkelt zij tentoonstellingsconcepten. Samen met collectiebeheerders en restauratoren draagt zij bij aan het behoud en beheer van de collectie.

Smit is sinds 2013 werkzaam bij het Van Gogh Museum. Haar laatste functie betrof associate conservator. In die hoedanigheid was zij verantwoordelijk voor het samenstellen van tentoonstellingen, de projectcoördinatie van het herkomstonderzoek en de collectieontsluiting van de schilderijen, tekeningen en prenten van Van Goghs tijdgenoten.

Zij was een van de samenstellers van de tentoonstelling In the Picture – Kunstenaarsportretten (21 februari t/m 30 augustus 2020). In voorgaande posities als onderzoeker en assistent conservator bij het Van Gogh Museum deed Smit onder meer onderzoek naar de fin-de-siècle-prentencollectie van het museum en naar de receptie van het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten in Wenen rond 1900.

Bron: Van Gogh Museum (03-05-2021)