Nieuwe Conservator 19de-eeuwe schilderijen: Rijksmuseum

Mayken Jonkman. Foto: Vivienne Rooseboom

Mayken Jonkman volgt Jenny Reynaerts op als conservator 19de-eeuwse schilderijen bij het Rijksmuseum te Amsterdam. Vanaf die datum zal Reynaerts zich als conservator geheel wijden aan het onderwerp vrouwen in de kunst en geschiedenis. Daarnaast is ze voorzitter van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum. Jonkman, nu nog werkzaam als senior conservator 19de-eeuwse kunst bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, zal per 1 maart 2023 Reynaerts’ werkzaamheden als conservator 19de-eeuwse schilderijen overnemen.

19-eeuwse schilderijen
Mayken Jonkman is gespecialiseerd in 19de-eeuwse Nederlandse kunst in een internationale context. Op dit moment rondt ze haar proefschrift af over Nederlands kunstenaars’ succes in Parijs tussen 1775 en 1914. Ze schreef over uiteenlopende onderwerpen, zoals de 19de-eeuwse kunstmarkt, verzamelaars, atelierpraktijken en het imago van de kunstenaar. Jonkman nam het initiatief tot meerdere tentoonstellingen, waaronder Nederlanders in Parijs (Van Gogh Museum en Petit Palais Parijs, 2017-2018), Schoonheid te koop, Kunsthandel Frans Buffa & Zonen 1790-1951 (Singer Laren 2015) en Mythen van het Atelier (Teylers Museum, 2010). Daarnaast is zij docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrouwen van het Rijhksmuseum
Jenny Reynaerts onderzoekt samen met een team van experts vanuit genderperspectief objecten in de collectie, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van vrouwen. Door vrouwelijke makers en afgebeelde vrouwen te onderzoeken, ontstaat een nieuw perspectief en kan het museum een completer verhaal bieden in de collectie en presentatie. Daarnaast krijgt ook de eigen instituutsgeschiedenis aandacht; van vrouwelijke schenkers, verzamelaars en opdrachtgevers tot belangrijke museummedewerkers in het verleden. Sinds de lancering van Vrouwen van het Rijksmuseum, zijn verschillende presentaties getoond die werk van vrouwen belichten: Vrouwen op papier en Modern Japanse prenten verzameld door Elise Wessels. Ook zijn meerdere werken van vrouwelijke vervaardigers aangekocht, onder wie Charley Toorop, Thérèse Schwartze, Sara de Swart en Georges Sand. Daarnaast organiseert het Rijksmuseum een jaarlijks symposium dat dit jaar op 7 maart plaatsvindt onder de titel Women in the Museum: Shattered Ceilings. Reynaerts’ nieuwe aanstelling is mogelijk gemaakt door het Susi Zijderveld Fonds, het Familie Krouwels Fonds, het Machteld Vos & Willem Sijthoff Fonds, het Kind Courage Monique Maarsen Fonds en het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’ Fonds.

Bron: Rijksmuseum (14-02-2023)

In november en december 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures