Nieuwe Bestuursvoorzitter: Noorderlicht

Foto: Hanne van der Velde

Nicolette Bartelink (1961) is 1 januari 2022 gestart als de nieuwe bestuursvoorzitter van Noorderlicht in Groningen. Ze neemt het stokje over van Arie Wink. In die functie is Wink van groot belang geweest voor de organisatie. Directeur Kees van der Meiden: “Arie is een doorgewinterde bestuurder, hard op de inhoud, zacht op de persoon en een gepassioneerd liefhebber en kenner van de kunst en cultuur in ons land. Het zal wennen zijn zonder  hem. Met Nicolette hebben we gelukkig een uitstekende opvolger gevonden.”

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen begon Nicolette Bartelink haar loopbaan als projectmedewerker beeldende kunst bij het Groninger Museum. Ze werkte als Hoofd Presentatie mee aan de totstandkoming van het nieuwe museum. In 1995 startte ze als Project Manager Brand & Product Presentation bij Philips Design in Eindhoven. Bartelink vulde haar marketing skills aan met opleidingen van het NIMA en de postdoctorale opleiding Merkmanagement van de RuG. In 2003 werd zij Hoofd Tentoonstellingen bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. Hier maakte zij de heropeningstentoonstelling ‘De God van Nederland, hedendaagse fotografie’.

Van 2010 tot 2016 was Bartelink directeur van Museum Jan Cunen en het Stadsarchief van Oss, waar ze een aantal monografische tentoonstellingen van fotografen als Scheltens & Abbenes en Henk Wildschut organiseerde en, in samenwerking met de kunstenaar Ottmar Hörl, het project ‘Ossenkoppen’ aan gevels in de stad realiseerde. Als interim-directeur werkte ze o.a. mee aan een herpositionering van Museum Vlaardingen en als kwartiermaker aan het nieuwe historisch Museum aan de A in Groningen. Nicolette Bartelink zat eerder in de Raad van Toezicht van cultureel warenhuis Schunck en heeft verschillende adviesfuncties in het culturele veld.

Nicolette Bartelink: “Ik stel mijn expertise en ervaring graag beschikbaar als bestuursvoorzitter van Noorderlicht. Fotografie is een van de onderdelen van de beeldende kunst waar ik in mijn loopbaan een grote fascinatie voor heb ontwikkeld. Het lijkt me zeer interessant om als sparringpartner een bijdrage te leveren aan de programmering van Noorderlicht.”

Bron: Noorderlicht (04-12-2021)

In augustus en september 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures