Nieuwe Artistiek Programmeurs: Drawing Centre Diepenheim

Als hét kunstpodium voor tekenen in Nederland ziet het Drawing Centre in Diepenheim het ‘publiek delen’ van de waarden van tekenen, beeldende kunst, onderzoek en experiment als een essentiële activiteit. Met trots presenteert Drawing Centre Diepenheim daarom twee nieuwe artistiek programmeurs: Roy Voragen en Noa Zuidervaart.

Zij zullen vanaf deze maand inhoudelijk vorm gaan geven aan ontmoetingen, presentaties en activiteiten voor publiek. Roy en Noa vormen samen met Isolde Venrooy (programma residenties), Jan van IJzendoorn (artistiek advies), Annelien Dam (communicatie en marketing) en Marlies Leupen (directie) het kernteam van Drawing Centre Diepenheim.

Ook zeer verheugd is het Drawing Centre over het aantreden van vier experts die samen de nieuwe Raad van Toezicht van de stichting gaan vormen: Annemiek Barendrecht, Thomas de Bruin, Stan Petrusa en Nienke van der Wal. Met deze Raad van Toezicht krijgt Stichting Drawing Centre Diepenheim, conform de Code Culturele Governance, een solide basis waarin niet alleen kennis van het werkveld van de hedendaagse beeldende kunst verankerd is, maar ook kennis over en ervaring met de kansen en uitdagingen van de landelijke ligging van het kunstpodium.

ROY VORAGEN (1974) is schrijver en curator. Na een verblijf van zeventien jaar in Zuidoost Azië (Indonesië en de Filipijnen) woont en werkt hij nu weer in Nederland. Hij schrijft over kunst, architectuur, cultuur en politiek en heeft tentoonstellingen en andere kunstprojecten uitgevoerd in Bandung, Yogyakarta, Jakarta, Manilla, Singapore, Hong Kong, Yokohama, Kuala Lumpur, Keulen, Athene, Maastricht en Heerlen. Roy gaat als artistiek programmeur voor Drawing Centre Diepenheim werken.

NOA ZUIDERVAART (1999) is beeldend kunstenaar en programmamaker. Als interdisciplinair kunstenaar richt hij zich voornamelijk op verhalende illustraties en gebruikt hij persoonlijke verhalen om te onderzoeken wat het betekent om mens te zijn. Als programmamaker en redacteur werkt hij voor o.a. de Illustratie Ambassade, De Optimist en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Noa gaat als artistiek programmeur voor Drawing Centre Diepenheim werken.

ANNEMIEK BARENDRECHT (1983) werkt als Commercieel Directeur bij Avinty GGZ, softwarespecialist voor de zorg. Eerder was zij werkzaam als Directeur Netwerkcommunicatie bij KPN, Marketing Director bij Prescan en Manager Marketing & Development bij Reggefiber. Zij behaalde haar Master Marketing aan Universiteit van Tilburg en haar Master of Business Administration (MBA) aan Business School Nederland. Annemiek is onlangs geregistreerd als gecertificeerd toezichthouder bij Universiteit Maastricht en woont in de Hof van Twente. Annemiek treedt aan als voorzitter van de Raad van Toezicht.

THOMAS DE BRUIN (1993) werkt als programmamaker bij CODA Apeldoorn. Eerder was hij als marketing- en communicatiespecialist werkzaam voor o.a. museum Villa Mondriaan (Winterswijk), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Centraal Museum Utrecht. Na een BA Kunsten Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen behaalde De Bruin een MA Kunst- en Cultuurwetenschappen aldaar en volgde hij aan Universiteit Utrecht het executive programma Leiderschap in Cultuur Artistiek. Thomas groeide op in Goor, kent de uitdagingen van de regio en woont nu in Utrecht. Thomas treedt aan als lid van de Raad van Toezicht.

STAN PETRUSA (1951) heeft een lange staat van dienst in de culturele en museale sector. Zo was hij acht jaar directeur van Stedelijk Museum Kampen en werkte hij als gastcurator voor de Bergkerk in Deventer en als conservator hedendaagse kunst en plaatsvervangend directeur van Stedelijk Museum Zwolle. Daarnaast werkte hij als beleidsadviseur kunstzaken voor Gemeente Zutphen en was hij lid va diverse adviescommissies, o.a. van Musea van Provincie Friesland (specifiek voor subsidieaanvragen), het EKWC en de gemeenten Deventer, Ommen en Zwolle. Recent trad hij op als adviseur bij de oprichting van ‘Galerie Getekend’ in Heerenveen, een galerie gericht op hedendaagse tekenkunst. Stan woont in Dalfsen. Hij treedt aan als lid van de Raad van Toezicht.

NIENKE VAN DER WAL (1978) heeft ruim achttien jaar ervaring in de culturele sector als consultant, coach en trainer op het gebied van cultureel ondernemerschap en het ontwerpen en ontwikkelen van grootschalige (internationale) cultuurprojecten, o.a. voor Van Gogh Museum en het Scheepvaartmuseum. Als directeur van Stichting Art Projects ontwikkelt Van der Wal ook eigen projecten, zoals Young Collectors Circle. Van der Wal is bestuurslid bij ArtTable Nederland, het platform voor vrouwelijke professionals in de kunst en lid van de RvT van Kunstverein, een non profit organisatie voor curatorieel experiment met vestigingen in Amsterdam, Aughrim, Milaan, New York en Toronto. Nienke woont in Amsterdam. Zij treedt aan als lid van de Raad van Toezicht.

Bron: Drawing Centre Diepenheim (09-11-2022)

In september en oktober 2022 is voor deze vacatures geworven via Culturele vacatures