Nieuwe Artistiek Leider Regie Opleiding: Academie voor Theater en Dans (ATD)

Foto: Bas de Brouwer

Berthe Spoelstra is per 18 april 2022 de artistiek leider van de Regie Opleiding aan de Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij volgt Steven Van Watermeulen op die aan het eind van het studiejaar, na achtenhalf jaar geïnspireerd en gedreven artistiek leiderschap, zijn functie overdraagt.

Berthe Spoelstra (1969) is dramaturg en schrijver. Na een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Sorbonne in Parijs, liep ze stage bij de Volksbühne Berlijn van Frank Castorf en C.N.R.S. (Unité Théâtre et Musique) in Parijs. Sindsdien werkt ze als dramaturg samen met uiteenlopende makers. Ze was huisdramaturg van onder andere Theatergroep Maccus (tegenwoordig Maas), De Theatercompagnie en van 2007 tot 2021 van Frascati in Amsterdam, waar ze zich voornamelijk bezighield met Frascati Producties.

In 2005 was Spoelstra een van de oprichters van het online magazine TheaterSchrift Lucifer. Ook schreef ze twee romans: Schermerland (2019) en Zwerm (2021). Daarnaast is ze adviseur voor theater, film en dans bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en sinds 2021 is ze lid van het Kernteam Regie van de Toneelacademie Maastricht (Hogeschool Zuyd).

Volgens Anthony Heidweiller, directeur Academie voor Theater en Dans, heeft Spoelstra ‘een heldere pedagogische visie en ervaring met het begeleiden en coachen van startende regisseurs bij het productiehuis van Frascati’. De Regie Opleiding krijgt volgens hem ‘een artistiek leider die een scherp oog heeft voor het vakgebied, openstaat voor de wereld, maatschappelijke onderwerpen en het toekomstige werkveld omarmt’.

Spoelstra begint 18 april op de Academie.

Bron: Academie voor Theater en Dans (ATD) (25-02-2022)

In december 2021 en januari 2022 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures