Nieuwe Artistiek Leider: Nederlands Blazers Ensemble

Bart Schneemann en Brandt Attema. Foto: Peter Lodder & Jasper Grijpink

Het Nederlands Blazers Ensemble in Amsterdam was al enige tijd op zoek naar een geschikte opvolger van Bart Schneemann, die had aangekondigd afscheid te willen nemen als artistiek leider van het NBE. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure is besloten dat Brandt Attema, bastrombonist van het NBE, met de start van het nieuwe seizoen het stokje zal overnemen.

Brandt Attema (1978) behoort al sinds 2000 tot de vaste kern van het Nederlands Blazers Ensemble. Die jarenlange ervaring in het NBE heeft hem enorm geïnspireerd en zijn liefde voor een grote diversiteit in muziek verder ontwikkeld.

‘De kwaliteit van de musici, het spelplezier en de enorme betrokkenheid van NBE-spelers maakt dat ik er heel erg naar uit kijk om mij als artistiek leider voor het ensemble in te zetten. Ik zal vooral blijven zoeken naar verbinding en hoop de inspiratie en energie die van het ensemble uitgaat door te geven aan nieuwe generaties musici en publiek’, aldus Brandt.

Na 36 jaar komt er dus een einde aan het tijdperk van Bart Schneemann (1954) als voortrekker van het NBE. Gedurende die tijd heeft hij met het NBE een heel eigen signatuur ontwikkeld. Hij streefde in ieder programma naar een dramatische lijn waarin hij verschillende muzieksoorten met elkaar verbond. Hij zette het NBE op de Nederlandse muziekkaart, met het Nieuwjaarsconcert vanuit het Amsterdamse Concertgebouw als jaarlijks terugkerend hoogtepunt.

De betekenis van Bart Schneemann voor de ontwikkeling en faam van het NBE is eminent. Bart is uniek als musicus en artistiek leider en heeft het publiek altijd het beste van zijn talenten en creativiteit gegeven. Daar zijn wij, mede namens een groot publiek, Bart zeer dankbaar voor.

Houd onze nieuwsbrieven in de gaten, want binnenkort geven wij een update over de laatste (festival)voorstellingen van dit seizoen en wij komen bij u terug met een wat uitgebreidere kennismaking met Brandt Attema.

Over het Nederlands Blazers Ensemble
Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Bron: Nederlands Blazers Ensemble (14-05-2024)

In december 2023 en januari 2024 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures