Nieuwe Artistiek Directeur: Hotel Maria Kapel

Tirza Kater is de nieuwe Artistiek Directeur van Hotel Maria Kapel in Hoorn. Naast Zakelijk Directeur Annelien de Bruin zal de directie met het team, vrijwilligers en bestuur samenwerken om verder zorg te dragen voor de instelling en een structuur van ondersteuning te bieden aan jonge kunstenaars met het jaarprogramma On Shelter.

Tirza Kater werkt naast haar kunstenaarspraktijk op het gebied van cureren en organiseren. Haar contextgebaseerde en artistiek-curatoriële onderzoekspraktijk draait om huiselijkheid, arbeidsomstandigheden, ambacht en geëngageerde artistieke praktijken en kunstenaarsinitiatieven. Ze is mede-oprichter van Marwan, een door kunstenaars gerunde projectruimte in Amsterdam en co-curator van het artist-in-residence project Home Alone; een reeks residenties en openbare evenementen in het huis van haar ouders. Kater is ook een kernlid van Engagement Arts NL, een door kunstenaars geleide beweging die seksueel geweld, seksisme en machtsmisbruik aanpakt in de Nederlandse beeldende kunst.

Kater zegt: “Ik vind het geweldig om de rol van Artistiek Directeur van HMK op me te nemen en kijk ernaar uit om samen te werken met de kunstenaars en het team. HMK wil ruimte bieden aan meerstemmigheid en een divers palet aan artistieke praktijken, en een betekenisvolle organisatie zijn en blijven in haar omgeving. Ik ben erg enthousiast om de overgang van een instelling van zorg en aandacht (care) naar een structuur van ondersteuning voor jonge kunstenaars te begeleiden in deze complexe en uitdagende tijden.”

HMK heet Tirza Kater welkom in het team en kijkt ernaar uit om de samenwerking tussen Kater en de Bruin te zien ontwikkelen. HMK-voorzitter Falke Pisano zegt:

“Tirza Kater brengt een spannende catalogus van ervaringen als kunstenaar, curator en organisator met zich mee. Haar grote affiniteit met door kunstenaars geleide processen maakt haar een aanwinst voor HMK. We kijken ernaar uit om te zien hoe ze de ondersteuningsstructuren van HMK op een doordachte en persoonlijke manier zal ontwikkelen, met zorg en nieuwsgierigheid naar zowel de urgenties als de complexiteit van artistieke, institutionele en sociale praktijken. We zijn ervan overtuigd dat Katers samenwerking met Annelien de Bruin, die samen met de vertrekkende directeur Miriam Wistreich fantastisch werk heeft verricht om HMK door een buitengewoon jaar te leiden, vruchtbaar zal zijn en HMK in spannende richtingen zal sturen.”

Bron: Hotel Maria Kapel (18-01-2021)

In november 2020 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures