Nieuwe algemeen en artistiek directeur: Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei 2021. Hij zal dat eerst op afstand doen en vanaf 1 september 2021 vervult hij de rol fulltime vanuit Rotterdam. Hij volgt de huidige algemeen en artistiek directeur Guus Beumer op, die in mei zijn functie neerlegt.

“Het Nieuwe Instituut is een jong instituut dat desondanks een lange geschiedenis kent; een verhaal dat ik al jaren bewonder”, vertelt Chen. “Ik beschouw het als een voorrecht om te mogen voortbouwen op het baanbrekende werk dat het instituut heeft verzet. Om te kunnen putten uit de kracht van de Nederlandse culturele en creatieve gemeenschappen en hun internationale netwerken, die de fundamentele vragen over ons verleden, heden en toekomst in hun werk centraal stellen.”

Judith van Kranendonk, voorzitter van de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut is verheugd over de benoeming van Chen: “We waarderen Aric Chen enorm om zijn uitgebreide kennis, ervaring en internationale reputatie op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur. Daarnaast sluit zijn internationale en interculturele profiel goed aan bij het meer  internationaal  en  intercultureel worden van de vakgebieden die Het  Nieuwe  Instituut representeert”. Van Kranendonk voegt eraan toe: “We kijken erg uit naar de volgende stappen en de doorlopende succesvolle ontwikkeling van het instituut. Chen en Paulides vormen een sterk team.”

Josien Paulides, zakelijk directeur, vertelt: “Sinds de oprichting in 2013 heeft Het Nieuwe Instituut onder leiding van Guus Beumer zorgvuldig gebouwd aan een stevige basis met een innovatieve interdisciplinaire werkwijze. Het instituut kreeg in 2021 de status van nationale erfgoedinstelling en het beleidsplan voor 2021-2024 werd positief ontvangen. Dit plan biedt de kaders om de werkwijze van het instituut te verweven en door te gaan met het ontwikkelen van een maatschappijkritisch programma, met kennis over de Nederlandse Rijkscollectie voor Architectuur en Stedenbouw als fundament. Vanuit deze sterke positie kijken we uit naar de mooie, nieuwe ontwikkelingen die voor ons liggen met Aric Chen.”

Chen is geboren en getogen in de Verenigde Staten en woont momenteel in Shanghai. Hij is curator, docent, schrijver en Creative Director. Hij brengt uitgebreide internationale werkervaring mee op zowel het historische als hedendaagse vlak wat betreft architectuur en design en hun raakvlakken met andere disciplines. Op dit moment is Chen universitair docent en oprichter-directeur van het Curatorial Lab van het College of Design & Innovation van Tongji University in Shanghai. Daarnaastis Chen ook Curatorial Director van de Design Miami-beurzen in Basel in Zwitserland en Miami Beach in de VS. In die hoedanigheid heeft hij tentoonstellingen ontwikkeld over post-nature design en Amerikaanse identiteiten en het debat hierover gestimuleerd.  Van 2012 tot 2019 was Chen de eerste Lead Curator voor Design en Architecture en later Curator At Large bij M+ in West Kowloon Culture District in Hongkong.

Chen zal vanaf 1 mei één dag in de week werkzaam zijn voor Het Nieuwe Instituut. Hij zal naar Rotterdam verhuizen en dan vanaf 1 september 2021 voltijds aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Als onderdeel van zijn overstap naar Het Nieuwe Instituut maakt hij zijn termijn als Curatorial Director af bij Design Miami; deze termijn loopt tot november 2021. Zijn rol bij het Curatorial Lab bij het College of Design and Innovation van Tongji University in Shanghai loopt tot de lente van 2022.

Bron: Het Nieuwe Instituut (08-04-2021)

In december 2020 en januari 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures