Atlas Van Stolk in Rotterdam heeft een nieuw en compleet team, waarmee dé beeldcollectie van Nederland met nieuwe inzet en inspiratie aan de ambities voor de komende jaren wil werken.
De Atlas Van Stolk is een unieke collectie van beelden over de Nederlandse geschiedenis. Een verzameling van bijna 300.000 afbeeldingen op prenten, tekeningen, foto’s, affiches, kaarten en in boeken. Ieder jaar wordt de collectie uitgebreid met historisch en eigentijds beeld, geheel digitaal beschikbaar.
De Atlas Van Stolk heeft in de afgelopen twee jaar afscheid genomen van directeur/hoofdconservator Lina van der Wolde en conservator Emilie van der Maas. In 2023 is de functie van Van der Wolde ingevuld door Maretta Johnson. Van der Maas is dit voorjaar opgevolgd door Isabel Heijne. Het team is uitgebreid met Kim de Groot als tentoonstellings- en programmamaker. Medewerker collectieregistratie Carien Dumoulin en medewerker erfgoedcollecties Yvonne van Klaveren maken het team compleet.
In 2022 is de Atlas Van Stolk ingetrokken in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hier maakt de collectie nu deel uit van Erfgoed in de Bibliotheek. Samen met conservator John Tholen die de erfgoedcollecties beheert die de bibliotheek al huisvestte, zoals de Erasmuscollectie, vormt de Atlas Van Stolk nu het erfgoedteam binnen de afdeling Collectie & Kennisdeling. Bibliotheek Rotterdam heeft nu dus twee door UNESCO erkende collecties in huis.
De missie van de Atlas Van Stolk sluit aan op die van Stichting Bibliotheek Rotterdam; het publiek uitnodigen bewust, kritisch en actief deel te laten nemen aan de samenleving. Met Bibliotheek Rotterdam hoopt de Atlas een toekomstbestendige partner te hebben gevonden, op een plek waar tentoonstellingen en educatie in een publieke en culturele omgeving gerealiseerd kunnen worden. Ook het educatieve profiel van de bibliotheek sluit goed aan bij de ambities van de Atlas Van Stolk met het onderwijsproject Beeldkraken.
Ambities waar de Atlas aan wil werken zijn o.a. het collectioneren met aandacht voor diversiteit en het verzamelen van digital born collectiemateriaal. Ook zal de collectie op uiteenlopende manieren worden getoond en toegankelijk worden gemaakt. Belangrijk hierbij is dat publieksparticipatie van een brede doelgroep mogelijk wordt.
Bron: Atlas van Stolk (29-08-2024)