Nieuw Lid Raad van Toezicht: Van Gogh Museum

Laurence des Cars. Foto: Nicolas Guiraud

Laurence des Cars (1966), voorzitter-directeur van het Musée du Louvre, is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum te Amsterdam per 1 februari 2023.

Des Cars:
‘Het is een eer om plaats te nemen in de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum, wiens leden ik wil bedanken voor hun vertrouwen. Ik kijk er naar uit om de dialoog te bevorderen tussen Europese musea en het delen van onze ervaringen, expertise en ideeën.’

Des Cars is door de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum benoemd tot lid voor een periode van vier jaar. Jacobina Brinkman, de penningmeester van de Raad van Toezicht: ‘De raad is buitengewoon verheugd dat Laurence des Cars is benoemd tot nieuw lid. Het is een eer om de directeur van het wereldberoemde Musée du Louvre welkom te heten in ons bestuur.’

Sinds 1 september 2021 is Des Cars directeur van het Musée du Louvre. Zij werd in deze functie officieel benoemd door de Franse president Emmanuel Macron. Des Cars is de eerste vrouwelijke directeur van het Louvre in zijn 230-jarig bestaan.

Na haar afstuderen aan de Sorbonne, de École du Louvre en het Institut National du Patrimoine werd Des Cars in 1994 benoemd tot curator schilderijen in het Musée d’Orsay. Daar werkte zij mee aan een aantal succesvolle tentoonstellingen, onder meer over Gustave Courbet en Édouard Vuillard.

Des Cars was wetenschappenlijk directeur van France-Muséums van 2007 tot 2014, waar zij toezicht hield op het ontstaan van het Louvre Abu Dhabi. Van 2017 tot 2021 bekleedde zij de functie van directeur van Musée d’Orsay en Musée de L’Orangerie. De Black Models. From Géricault to Matisse tentoonstelling uit 2019 die Des Cars op de agenda zette, ontving wereldwijd veel lof.

Des Cars heeft de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding ontvangen: de Nationale orde van het Legioen van Eer. Ook is zij ridder in de Franse Orde van Verdienste en officier van Kunst en Letteren.

De Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum bestaat verder uit: Jaap Winter (voorzitter), Jacobina Brinkman (penningmeester), Maurine Alma, Hendrik Jan Roel en Marian Spier.

Bron: Van Gogh Museum (31-01-2023)