Nieuw Hoofd Kennis en Collecties: Allard Pierson

Foto: Monique Kooijmans

Stijn van Rossem is sinds september 2019 werkzaam als conservator Westerse Religie bij het Allard Pierson in Amsterdam. Op 15 oktober 2021 is Van Rossem begonnen in de functie van hoofd Kennis en Collecties. Hij volgt Marike van Roon op, die eerder dit jaar afscheid nam van het Allard Pierson.

De afgelopen jaren was Van Rossem bij het Allard Pierson verantwoordelijk voor de tentoonstelling Amsterdam, Creatieve Stad. Daarnaast organiseerde hij de Summerschool History of the Book en leidde hij de verhuizing van het Rijksdeel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica naar het Allard Pierson.

Voor hij naar het Allard Pierson kwam, werkte Van Rossem als conservator bij Brown University in Providence, Rhode Island. Daarvoor was hij directeur van het Museum voor Brieven en Manuscripten in Brussel, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en de University of London, docent grafische vormgeving aan de Hogeschool Gent en organisator en projectleider van diverse academische evenementen en digitaliseringsprojecten.

Van Rossem studeerde geschiedenis in Leuven en Antwerpen en publiceerde onder meer over de geschiedenis van het woordenboek, de strategieƫn van uitgevers in de zeventiende eeuw en politieke spotprenten. Voor zijn doctoraalscriptie over de drukkersfamilie Verdussen, Het gevecht met de boeken (2014), ontving hij de Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs.

Het Allard Pierson
Het Allard Pierson is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Bij alles wat we doen staat het verbinden van de wereld van de universiteit met de maatschappij centraal. Met internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, grafische vormgeving, Joodse cultuurgeschiedenis, zoƶlogie en de uitvoerende kunsten is dit een van de belangrijkste erfgoedcollecties in Europa. Het Allard Pierson maakt deel uit van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De erfgoedcollecties die het Allard Pierson beheert, zijn beschikbaar voor inzage en onderzoek.

Bron: Allard Pierson (21-10-2021)

In juli 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures