Nieuw Hoofd Conservatoren: Amsterdam Museum

Imara Limon

Conservator en kunsthistoricus Imara Limon (Leiden, 1988) wordt per 1 juli hoofd conservatoren en lid van het managementteam van het Amsterdam Museum. Limon is sinds 2017 aan het museum verbonden en werd in datzelfde jaar winnaar van de Nationale Museumtalentprijs. Ze maakte naam met projecten als de programmalijn New Narratives, de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Refresh Amsterdam en de huidige tentoonstelling Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?.

Naast haar werkzaamheden bij het Amsterdam Museum is Limon toezichthouder van het Centraal Museum Utrecht en heeft ze brede ervaring als adviseur bij diverse cultuurfondsen. Ook was ze bestuurslid van belangenorganisatie Kunsten ’92 en creatief directeur van de Stichting Amsterdam 750.

Innovator binnen museale veld
‘We zijn heel blij met Imara Limon in haar nieuwe rol als hoofd van de conservatoren en lid van ons managementteam. Zij heeft de afgelopen jaren gewerkt aan meerdere innovatieve en spraakmakende projecten waarmee ze ons eigen museum en ook het museale veld heeft verrijkt. Daarom werd ze jaren geleden al uitgeroepen tot Museumtalent van het jaar. Een goed voorbeeld van haar recente werk is haar bijdrage aan Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?, een tentoonstelling die het team van het Amsterdam Museum maakte met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van de Lenape, de oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu New York is,’ aldus Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum.

Artistieke koers
‘Samen met Limon en de rest van ons team zetten we de komende periode de ingeslagen artistieke koers voort, die we in ons Ondernemingsplan 2025-2028 hebben vastgelegd. Hierin ligt de focus op meerstemmig programmeren van Amsterdamse verhalen, vaak in co-creatie met gemeenschappen in de stad,’ zegt Kiers. Limon zal in haar nieuwe positie een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en realisatie van museaal beleid, met name op het gebied van onderzoek, presentatie en programmering, en draagt als MT-lid bij aan de algemene strategie van het museum. ‘Ik kijk ernaar uit om vanuit deze nieuwe rol een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het Amsterdam Museum als stadsmuseum van de toekomst,’ aldus Limon. Vanaf 1 juli bestaat het managementteam van het Amsterdam Museum uit Judikje Kiers, Remco Mol, Marije Fokkema, Imara Limon, Marijke Oosterbroek en Maurice Seleky.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum, het officiële stadsmuseum van Amsterdam, is opgericht in 1926. De hoofdlocatie van het museum, het monumentale Burgerweeshuis op de Kalverstraat in de historische binnenstad, wordt op dit moment gerenoveerd zodat het Amsterdam Museum ook in de toekomst zijn museale taken volwaardig kan uitvoeren. Tot 2028 vindt het Amsterdam Museum zijn tijdelijke thuis aan de Amstel 51. Mét een vaste collectiepresentatie, tijdelijke tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten. Ook tonen we collectie, maken we tentoonstellingen en organiseren we evenementen in Huis Willet-Holthuysen en bij diverse partners door de hele stad. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

Bron: Amsterdam Museum (12-06-2024)