Nieuw Hoofd Collecties: RKD

Anna Rademakers

Anna Rademakers is per 1 september 2023 aangesteld als Hoofd Collecties bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag.

Als het nieuwe Hoofd Collecties en als lid van het managementteam gaat Anna, samen met de collega’s, zorgdragen voor collectie van het RKD en het positioneren als vooraanstaand instituut op het gebied van kennis en informatie over de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context.

Anna studeerde Nederlands, Moderne Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. In 2020 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen op Moederstad en vaderland: Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839), een studie over het ontstaan van een broos ‘nationaal besef’ in de kunstwereld na de tijdelijke hereniging van de Noordelijke en Zuidelijk Nederlanden. Sinds 2007 was Anna in verschillende functies en rollen werkzaam bij de KB | Nationale Bibliotheek, laatstelijk als collectiespecialist cultuurgeschiedenis en hoofdredacteur van het Geheugen van Nederland. Tevens was zij tot voor kort voorzitter van het Overleg Kunst(historische) Bibliotheken Nederland (OKBN).

Dr. Anna Rademakers: ‘Het RKD is hét Huis van de Kunstgeschiedenis. De unieke analoge en digitale collecties vormen daar het hart van. Van professional tot liefhebber zou het RKD het startpunt moeten zijn voor kunsthistorisch onderzoek en verdieping. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s een bijdrage te leveren aan de realisatie van die ambitie.’

Over het RKD
Het RKD maakt kennis, onderzoek en informatie over de kunst van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD beheert, behoudt, onderzoekt, presenteert en publiceert kunsthistorische kennis en informatie  voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD wil het publiek actief betrekken bij ontwikkelingen en ambities op het gebied van (digitale) dienstverlening, publieksbereik en digitale duurzaamheid.

Bron: RKD (18-07-2023)

In april en mei 2023 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures