Muziekgebouw: start productiehuis

Jorinde Keesmaat

Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam start met ingang van 2023 een eigen productiehuis. De internationaal gerenommeerde Nederlandse regisseur Jorinde Keesmaat is dit jaar als stage director in residence verbonden aan dit nieuwe Muziekgebouw Productiehuis, dat sinds kort onder leiding staat van programmamanager Joost Heijthuijsen. De eerste mede door het Muziekgebouw Productiehuis geïnitieerde voorstellingen gaan eind maart in de verkoop.

De vernieuwing in de hedendaagse muziek en geluidscultuur op gang houden, is een belangrijke bestaansreden voor het Muziekgebouw. Deze vernieuwing krijgt nu een flinke impuls door het Muziekgebouw Productiehuis, dat ook internationaal verbindingen aangaat.

Maarten van Boven, algemeen en artistiek directeur van het Muziekgebouw:

“Met het Muziekgebouw Productiehuis bieden we een nieuwe generatie makers een platform om in alle rust en veiligheid te werken aan oorspronkelijke projecten. Het Productiehuis richt zich voornamelijk op makers met een bewezen staat van dienst die een volgende stap willen maken in hun carrière; en helpt hen met adviezen, ontwikkelbudget of simpelweg repetitieruimte. Zo levert het Muziekgebouw een nog actievere bijdrage aan het Amsterdamse, Nederlandse en internationale muziekleven. En dragen we niet alleen bij aan de vernieuwing van de muziekpraktijk, maar blijven we ook bouwen aan de broodnodige vernieuwing van het publiek.”

Stage director in residence Jorinde Keesmaat
De Nederlandse regisseur Jorinde Keesmaat is in 2023 stage director in residence van het Muziekgebouw Productiehuis. Keesmaat heeft internationaal naam gemaakt als regisseur van vernieuwend, alomvattend muziektheater. Met opvallende producties in New York, Philadelphia, Londen, Parijs en Amsterdam heeft ze een onderscheidende positie verworven in de muziekwereld van nu. Als stage director in residence brengt zij in seizoen 23-24 twee verschillende producties in het Muziekgebouw: SIN-EATER (Europese première 9 november 2023, na wereldpremière in Philadelphia in september) met en door het Amerikaanse koor The Crossing, Ragazze Quartet en componist David T. Little. Ook is haar kameropera The World’s Wife te zien met een glansrol voor trans bariton Lucia Lucas, op muziek van Tom Green en een libretto van Carol Ann Duffy. Daarnaast onderzoeken Keesmaat en Muziekgebouw Productiehuis toekomstige projecten.

Naast de hierboven genoemde voorstellingen is het Muziekgebouw Productiehuis in seizoen 23-24 als co-producent betrokken bij diverse voorstellingen binnen en buiten het Muziekgebouw, waaronder een nieuwe enscenering van A Dust in Time van de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo. Eind maart start via de website van het Muziekgebouw de kaartverkoop van deze voorstellingen, tegelijk met concertseizoen 23-24.

Programmamanager Joost Heijthuijsen
Joost Heijthuijsen is gestart als programmamanager van het Muziekgebouw Productiehuis. Die functie is hem op het lijf geschreven. Zo was Heijthuijsen betrokken bij de oprichting van Muzieklab Brabant, het eerste productiehuis voor muziek in Nederland. Verder was hij directeur van festival Incubate, stadsprogrammeur bij cultuurpodium Amare en festivaldramaturg van festival O. Heijthuijsen: “Ik kijk ernaar uit om als programmamanager aan de slag te gaan en in die rol een bijdrage te kunnen leveren aan het bouwen aan een creatieve stad met makers als Jorinde Keesmaat. Zij is exemplarisch voor waar het Productiehuis voor wil staan: internationaal opererend, de grenzen opzoekend, en altijd communicatief en tot de verbeelding sprekend.”

Muziekgebouw Productiehuis wordt mogelijk gemaakt door Fonds 21 EXTRA en Ammodo.

Lees meer: Muziekgebouw (10-03-2023)