Met “Andere ogen” laat het Dordrechts Museum museummedewerkers aan het woord

Foto: QPhoto

Een museum is vooral een groep enthousiaste mensen verbonden door een veelzijdige collectie, vinden ze bij het Dordrechts Museum. Te vaak worden musea gezien als anoniem of elitair ‘instituut’. Om daar verandering in te brengen komt het Dordrechts Museum nu met de tentoonstelling Andere ogen – Gezichten van de collectie Dordrecht. Het idee komt van Femke Hameetman, artistiek directeur van het Dordrechts Museum.

Voor deze tentoonstelling vertelden niet de conservator of directeur, maar twintig museummedewerkers – van kassamedewerker tot beveiliger en medewerker technische dienst – via foto’s, video en een audiotour hun verhalen over de kunstwerken en historische voorwerpen die het museum rijk is. Het levert bijzondere inkijkjes op, die de bezoeker uitnodigen om vanuit een ander perspectief naar kunst te kijken.

Foto: QPhoto

“Normaal gesproken ben ik niet zo van de schilderijen,” vertelt coördinator beveiliging Gökhan Erdoğan in de audiotour. “Maar wanneer je in een museum komt te werken, ga je toch af en toe tekstbordjes lezen. De Lafenis van Antonio Mancini spreekt me zo aan, dat ik anders ben gaan kijken.” Over het werk vervolgt hij: “Ik heb toevallig een keer stiekem meegeluisterd bij een rondleiding. Ik kreeg te horen dat er een kindertand in het schilderij is verborgen. Wanneer je er van dichtbij naar kijkt, is het ruw geschilderd met allemaal lijntjes. Bekijk je het van veraf, dan zie je de details juist heel goed. Dat vind ik interessant.”

Shopmanager Conny-Joanna van Klink is geraakt door het schilderij Coosje van Jan Jordens, Coosjes vader. “Ik vind het bijzonder dat een meisje de toeschouwer zo onbevangen aankijkt in 1924. Dat is ook een beetje vanuit een feministische inslag: er staat daar een toekomstige vrouw.” Ze vindt dat de vrouwen in onze tijd ook onafhankelijker mogen zijn en meer zelfvertrouwen zouden mogen hebben. “Nu ik het er zo over heb,” vervolgt ze, “ben ik heel benieuwd wat er van Coosje geworden is.”

Voor Bianca de Eerens-de Wit voelt Huis van Gijn van het Dordrechts Museum, waar ze coördinator huishouding is, als een ’tweede thuis’. “Op het moment dat ik ’s morgens binnenkom, stap ik een andere tijd binnen waarin ik alle hectiek van tegenwoordig achter me laat.” Ze koos voor twee notitieboekjes die de nette dames vroeger meedroegen in de zakken van hun jurk. “De grote museumstukken vallen erg op, maar over de kleine dingetjes kijken mensen snel heen,” beargumenteert ze haar keuze. “Voor deze prachtige boekjes mag best wat meer oog zijn.”

De tentoonstelling Andere ogen is tot en met 21 mei 2023 te zien in het Dordrechts Museum.

Lees meer: Dordrechts Museum (18-02-2023)