Kunstfort bij Vijfhuizen: Zippora Elders neemt afscheid

Na bijna zes jaar directeurschap neemt Zippora Elders afscheid van bloeiend Kunstfort bij Vijfhuizen. Kunstfort bij Vijfhuizen feliciteert Zippora Elders met haar nieuwe functie als Head of Curatorial Department & Outreach bij de gerenommeerde kunstinstelling Gropius Bau in Berlijn. Zij volgt Chief Curator Julienne Lorz op.

Zippora trad in juli 2016 aan als artistiek directeur bij het Kunstfort en is sinds 2018 ook algemeen directeur. Zij vergrootte de lokale en internationale zichtbaarheid van de instelling, verenigde erfgoed, ecologie en beeldende kunst onder de thema’s ‘sciencefiction’ en ‘betovering, helen en vruchtbaarheid’, en initieerde diverse regionale, landelijke en internationale samenwerkingen. Zippora was de samensteller van het artistieke programma. Tijdens haar curatorschap bracht het Kunstfort solotentoonstellingen met Erik Andriesse, Catherine Biocca, Esteban Cabeza de Baca, Botond Keresztesi, Katja Novitskova, Sophie Lee, Jan Robert Leegte, Ann Lislegaard, Kokou Ferdinand Makouvia, Charlott Weise en vele anderen, alsook thematische presentaties, interventies en publieksprogramma’s met onder andere Bogomir Doringer, Roderick Hietbrink, Susanne Kriemann, Mire Lee, Serge Onnen, Kevin Osepa, The Rodina, Telcosystems, Puck Verkade, Coralie Vogelaar, Dan Walwin, Joeri Woudstra en Müge Yilmaz. De huisstijl werd in 2017 vernieuwd door Dan Solbach.

Jan Hoekema, bestuursvoorzitter: ‘We zijn zeer verheugd voor Zippora over deze prachtige stap en dankbaar voor de bekendheid en stabiliteit waarmee ze het Kunstfort achterlaat.’ Onder Zippora’s directoraat ontwikkelde het Kunstfort samenwerkingen met onder meer Amsterdam Dance Event, De Appel, Extra City, Haarlemse Lente, If I Can’t Dance, Sandberg Instituut, Valley of the Possible en De Waag. Ook werden bestaande samenwerkingen met Haarlemmermeermuseum de Cruquius, Podium voor Architectuur, Kunstfort Bee Heroes, Poppodium Duycker en andere Haarlemmermeerse initiatieven verder verdiept, en de banden met partners, overheden en subsidiënten versterkt. Hoekema: ‘Ze heeft mogelijk gemaakt dat het team kon worden uitgebreid en de organisatie verder gestructureerd met implementatie van de codes Diversiteit & Inclusie, Fair Practice en Cultural Governance. We weten zeker dat Zippora’s betrokken artistieke visie en sensitieve leiderschap ook bij Gropius Bau vruchtbare bodem zal vinden.’

Zippora: ‘Het Kunstfort heeft een warme plek in mijn hart. Wat is het toch inspirerend om te mogen programmeren en verblijven op dit groene schiereiland, met het mooie fort en de indrukwekkende genieloods, het restaurant, de ateliers en omwonenden. Ik zal de waterlinies en de polder missen! Ik ben blij dat ik op zulk bijzonder erfgoed heb mogen werken als curator en directeur, en dank alle kunstenaars, collega’s, vrijwilligers en partners voor hun vertrouwen en samenwerking.’

Zippora blijft bij het Kunstfort betrokken tot begin april en stelt nog het lenteprogramma samen. Ze begint in december met de overgangsperiode naar Gropius Bau. In het voorjaar organiseert het Kunstfort een afscheidsbijeenkomst voor genodigden. De procedure voor het vinden van een opvolger is gepland van december tot en met april.

Zippora behoudt een aantal relevante nevenfuncties in Nederland en rondt aan de regio verbonden adviesrollen in 2022 af, zoals die voor de Philharmonie in Haarlem en de commissie Kunst in de Openbare Ruimte van de Gemeente Haarlem.

Lees meer: Kunstfort bij Vijfhuizen (30-11-2021)