Het Zuidelijk Toneel: Artistiek directeur vertrekt

Piet Menu

Artistiek directeur Piet Menu verlaat na een periode van 8 jaar Het Zuidelijk Toneel in Tilburg. Per 15 januari 2024 wordt hij het nieuwe hoofd van de School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Piet blijft als artistiek adviseur betrokken bij de door hem geïnitieerde projecten bij Het Zuidelijk Toneel in 2024.

Piet Menu zette de afgelopen 8 jaar een nieuwe koers in met het gezelschap en focuste zich op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Als niet-regisserend artistiek directeur bracht hij zowel gekende namen als nieuwe makers bijeen bij Het Zuidelijk Toneel.

Sarah Moeremans zal Piet menu opvolgen als artistiek directeur. Zij is geen vreemde voor Het Zuidelijk Toneel, want zij is sinds 2021 aan het gezelschap verbonden als regisseur en co-artistiek leider. Zij zal de nieuwe plannen voor het gezelschap ontwikkelen voor de periode 2025-2028. Sarah zal haar twee ambities combineren: voorstellingen maken en projecten mogelijk maken. Op dit moment is zij bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe bingewatch voorstelling Crashtest Ibsen.

Piet Menu: “Het Zuidelijk Toneel zal altijd een belangrijke fase in mijn leven blijven, een periode om te koesteren. Met mooie voorstellingen, veel voorstellingen dat ook, veel publiek en elk jaar wel één of twee parels geselecteerd op het Theaterfestival. Met elitaire kunst met een hele grote K en maatschappelijke projecten met niet-professionele acteurs, met jongeren voor wie theater een levensveranderende ervaring was. Alles even waardevol. Al wat ik heb gezien en meegemaakt was een mooie erkenning voor mijn bestaan van een niet-regisserend artistiek leider. En dat kon alleen dankzij een fantastische ploeg aan collega’s en ex-collega’s, makers, spelers, ontwerpers, etc. De toekomst oogt mooi met Sarah als opvolger en een weldra publiekelijk bekendgemaakte zakelijk leider. Het Zuidelijk Toneel gaat een mooie vaart tegemoet. En ik ongetwijfeld ook.”

Lees meer: Het Zuidelijk Toneel (20-06-2023)