Herstart museum & twee nieuwe medewerkers: Museum W

Links: Haiko Sleumer (foto: Harry Heuts). Rechts: Patrick Verhoeven.

Het gemeentemuseum Weert heropende in 2022 de deuren, na een ingrijpende renovatie, restauratie en herinrichting. Onder de naam Museum W slaat het museum een nieuwe inhoudelijke koers in met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie en een tentoonstellingsprogramma met eigentijdse kunst en design. Bij deze herstart horen twee nieuwe medewerkers.

Curator Haiko Sleumer
Haiko Sleumer is de nieuwe curator moderne en hedendaagse kunst in Museum W in Weert. Sleumer is verantwoordelijk voor de programmering van de wisseltentoonstellingen. Daaronder vallen twee grote tentoonstellingen per jaar en enkele kleinere presentaties.

Haiko was eerder verbonden als curator aan Willem Twee Kunstruimte in ’s-Hertogenbosch en als docent aan Avans hogeschool in Breda. Hij studeerde aan de Tilburgse kunstacademie en later kunstgeschiedenis aan Universiteit Utrecht.

Sleumer: “Het is een eer om in dit prachtige nieuwe museum te werken. Met de nieuwe gouden gevel is Museum W een trekpleister en icoon voor Weert geworden. Daarnaast biedt de verrassende en afwisselende collectiepresentatie vele mogelijkheden om een interessant tentoonstellingsprogramma op te laten aansluiten. De eerste plannen worden steeds concreter. Bijvoorbeeld de volgende tentoonstelling met kunstenaar Joyce Overheul, uitgeroepen tot talent van het jaar 2023. Te zien vanaf eind november van dit jaar.”

Educatief medewerker Patrick Verhoeven
Patrick Verhoeven is sinds 1 maart 2023 actief voor Museum W. Verhoeven is verantwoordelijk voor het opzetten van het educatieprogramma voor jong en oud en stuurt hierbij de museumdocenten aan. In afstemming met diverse educatieve partners en met de scholen uit Weert en omgeving gaat hij passende activiteiten ontwikkelen voor het museum. In samenspraak met het museumteam initieert hij participatieve projecten waarbij de inwoners van Weert actief worden betrokken.

Verhoeven was eerder werkzaam in verschillende functies als docent voor de kunstacademies van Fontys Tilburg en ArtEZ Zwolle. Daarnaast geeft hij workshops en gastcolleges rondom het toegankelijk kijken naar kunst. Hij studeerde eerder aan de Tilburgse kunstacademie en later aan de master kunsteducatie van ArtEZ Zwolle.

Verhoeven: “Ik ben van mening dat kunst het verschil kan maken en dat door aansprekende educatie en toegankelijke activiteiten het museumbezoek van grote betekenis vóór allen kan zijn. Graag zet ik mijn ervaring en inhoudelijke kennis in bij het vernieuwde Museum W om samen met het team een onderscheidend én betekenisvol educatieprogramma te realiseren.”

Welkom bij Museum W in Weert!
Museum W is gevestigd in het voormalige stadhuis van Weert, een markant rijksmonument in het centrum van de stad. In mei 2022 opende het museum haar deuren na een ingrijpende verbouwing en renovatie. Binnen ontdek je een gevarieerde verzameling cultuurhistorische objecten en kunst. Met een gouden gevel ontworpen door Maurice Mentjens en een compleet heringerichte collectiepresentatie is in Weert een spiksplinternieuw museum te bezoeken.

Museum W is een huis vol verhalen, met als fundament de rijke regionale en religieuze collectie en de waardevolle kennis daarover. Kernbegrippen zijn identiteit en zingeving; het museum toont hoe de mens in verleden en heden uiting geeft aan tijdloze menselijke levensthema’s. Museum W is gevestigd aan de Meikoel 2 in Weert.

Bron: Museum W (16-06-2023)

In mei 2022 is voor de vacature van Curator geworven via Culturele vacatures, in januari 2023 voor de vacature voor Educatief medewerker.