Herstart: M-Lab

Het vernieuwende M-Lab, dat vier jaar geleden sloot, maakt een herstart. Net als eerder staan talentontwikkeling en het creëren van nieuw musicalrepertoire voorop.

Naar aanleiding van het sectoradvies muziektheater dat de Raad voor Cultuur in januari 2019 publiceerde, is op diverse manieren het gemis van M-Lab als productiehuis voor musical onderstreept. In Het Parool vatte Patrick van den Hanenberg het als volgt samen: ‘De raad stelt dat experimentele productiehuizen zoals het Amsterdamse M-Lab, dat ten onder is gegaan door gebrek aan subsidie, door de overheid weer tot leven moeten worden gewekt’. Op social media bevestigden diverse acteurs, makers, maar ook het musicalpubliek zelf het grote gat dat M-Lab met haar opheffing heeft achtergelaten. Zij riepen op tot het heroprichten van M-Lab.

De oorspronkelijke oprichters Koen van Dijk, Marianne Huibers en Carmen Nicolaï voelden zich hierdoor uitgenodigd de stichting M-Lab nieuw leven in te blazen. In een persbericht (21 januari 2019) meldden zij: ‘De afgelopen week zijn we overspoeld door hartverwarmende reacties, waaruit blijkt dat de leegte die M-Lab heeft achtergelaten om invulling vraagt. Wij zijn nu de mogelijkheden aan het onderzoeken voor een doorstart van M-Lab.’

De stichting is inmiddels her-opgericht. Stichting M-Lab, productiehuis voor musicaltheater, heeft de culturele ANBI-status. Het bestuur bestaat uit Koen van Dijk (voorzitter) en Marianne Huibers (secretaris/penningmeester). Het bestuur is vooralsnog onbezoldigd. De stichting heeft een Raad van Toezicht bestaande uit Fred Boot (theaterproducent ‘Soldaat van Oranje’), Flora Verbrugge (artistiek leider jeugdtheater Sonnevanck) en Charles Droste (theaterdirecteur Amphion, Doetinchem).

Lees meer: M-Lab (16-10-2019)

Lees ook: ‘M-Lab gaat musicalexperiment weer aan’ in NRC (16-10-2019)