Stadsarchief Amsterdam: Handschriftherkenning gaat geschiedenis herschrijven

Handschrift Notaris Hendrik Schaef, 1644 (Stadsarchief Amsterdam)

Een belangrijk deel van de 50 kilometer aan historische documenten die het Stadsarchief Amsterdam beheert is handgeschreven. In het project Crowd Leert Computer Lezen realiseert het Stadsarchief met behulp van vrijwilligers de tekstherkenning van oude handschriften.

Het zal de geschiedenis van Amsterdam veranderen omdat er een reusachtige hoeveelheid nieuwe feiten, big data van het verleden, voor onderzoekers beschikbaar komt. Uiteindelijk wil het Stadsarchief bereiken dat iedereen kan ‘googelen’ op elk woord in oude handgeschreven documenten.

Nergens in de wereld is er een project van vergelijkbare omvang. Het Stadsarchief heeft de handschriftherkenning technologie van het platform Transkribus gekoppeld aan het crowdsourcing platform VeleHanden. Dat geeft honderden mensen tegelijk de mogelijkheid de computer te trainen én te corrigeren. De kracht van deze combinatie is ongekend, doordat zoveel mensen tegelijk toegang tot zulke innovatieve technologie hebben ontwikkelt de handschriftherkenning binnen Crowd Leert Computer Lezen zich sneller dan alle betrokkenen voor mogelijk hielden.

Lees meer: Persbericht Stadsarchief Amsterdam (21-03-2019)

Lees ook: Wouter Hoving in de Volkskrant: Nieuw gereedschap voor historici: computers die handgeschreven historische papieren omzetten in digitale tekst