Evoluon: Nieuwe start in 2021

Het heropende Evoluon vertelt het verhaal over moederschip Aarde en moedigt ons allen aan als een harmonieuze bemanning samen te werken voor de toekomst van de aarde.

Na 32 jaar opent het Evoluon in 2021 haar deuren weer voor het grote publiek. Next Nature Network (NNN) heeft, onder leiding van kunstenaar-technoloog Koert van Mensvoort, een visie ontwikkeld voor het iconische rijksmonument. Uitgangspunt is het idee dat het –op een ruimteschip lijkende– Evoluon is aangemeerd aan moederschip aarde, om ons aan te moedigen samen te werken als een harmonieuze bemanning aan de toekomst van de planeet. De visie sluit aan bij de Sustainable Development Goals van de VN.

Tijdmachine
De publieksactiviteiten van de komende vier jaar zijn onderdeel van het Next Nature Future Lab, waaraan de minister afgelopen jaar haar steun toezegde. In 2021 start de Dust VR Tijdmachine- reis naar het einde van het universum. Als startschot voor het te heropenen Evoluon, transformeert het gebouw hierbij tot een tijdmachine die mensen een kijkje in de verre toekomst geeft. Niet tien, honderd of duizend jaar vooruit, maar voorbij het moment dat de zon is opgebrand.

Landing in Eindhoven
Next Nature Network wordt in de Evoluon-missie gesteund door de landelijke en regionale overheid en werkt samen met eigenaar Lichtstad Erfgoed BV en andere partners uit het unieke Eindhovense ecosysteem van technologie en design, zoals Dutch Design Week, GLOW, TU/e, STRP Festival concert en Design Academy.

Publiek in geosfeer, biosfeer, technosfeer, mindsfeer
Het heropende Evoluon vertelt een oorsprongsverhaal over de evolutie van techniek op aarde en de plaats van de mens hierin. De ringen van het Evoluon worden ingedeeld volgens de evolutionaire ontwikkelfasen van de aarde: geosfeer, biosfeer, technosfeer, mindsfeer. Bezoekers verkennen de mogelijkheid tot een inclusieve en duurzame wereld, een wereld waarin mens en samenleving een nieuwe evolutionaire fase ingaan.

Historie Evoluon
Het Evoluon was vanaf 1966 een toekomstgericht techniek museum, tot Philips het in 1989 – ondanks veel publiek protest – sloot. Sindsdien fungeert het als zakelijk congrescentrum en heeft het gebouw geen publieksfunctie. In 2018 kocht Lichtstad Erfgoed BV het iconische rijksmonument van Philips met de intentie het weer open te stellen voor het grote publiek vanaf medio 2021.

Lees meer: Persbericht Next Nature Network (06-01-2021)