Erfgoedstem: oprichter neemt afscheid

Herbert-Jan Hiep

Na bijna zestien jaar aan de Erfgoedstem verbonden te zijn geweest neemt oprichter Herbert-Jan Hiep afscheid. Hij laat de website met gerust gevoel achter. “Het is meer geworden dan ik ooit had bedacht.”

Hij wordt door sommigen ‘Mister Erfgoedstem’ genoemd en dat vat wel in een keer samen hoe Herbert-Jan Hiep wordt gezien als het boegbeeld van de Erfgoedstem. Opmerkelijk, want de Erfgoedstem wordt al jaren en jaren samengesteld door een team van medewerkers. Ruim zes jaar geleden ging het eigendom van de Erfgoedstem al over in eigendom naar Nederland Monumentenland en nu is het voor Herbert-Jan ook tijd om af te zwaaien.

Het archief van de Erfgoedstem telt ondertussen 26.000 artikelen, gevuld uit de nieuwsbrief die al, sinds de oprichting in 2007, het grootste deel van het jaar elke week verschijnt. Dat zijn ongeveer 2.000 artikelen per jaar. “Ik kwam in 2007 uit de politiek, was campagneleider bij D66 in Den Haag geweest en vond mijzelf op een bijeenkomst van de erfgoedwereld in aanloop naar de Modernisering Monumentenzorg. Er werd aan me gevraagd mee te denken over hoe de erfgoedwereld het beste de lobby richting de politiek vorm kon geven. Ik keek dus met mijn verse politieke ervaringen naar de erfgoedwereld en zag vooral een heleboel versplintering”, zo vertelt Hiep.

Erfgoedeilandjes
Hij vervolgt: “Het was voor mij duidelijk dat al die eilandjes met elkaar verbonden moesten worden en zo ontstond het idee voor een nieuwsbrief. Een platform waarop monumenten, archeologie, landschap en al die andere beleidsterreinen van elkaars werk op de hoogte zouden komen.”

“Vanuit dat idee zijn we verder gaan praten. Ik riep wel meteen dat er boter bij de vis moest komen, dus ik ben een rondje gaan maken langs betrokken organisaties om mij te steunen. Dat waren er in het begin nog niet eens zoveel, minder dan tien. Toch zijn we van start gegaan”, aldus Hiep.

De naam Erfgoedstem werd door Frank Stolenberg bedacht. Het idee was verder simpel: een wekelijkse mailing met daarin al het erfgoednieuws gebundeld dat was verschenen in een van de Nederlandse kranten, websites of andere media. Die berichten werden met een korte inleiding gebundeld en rondgestuurd. Zo kon (en kan) iedereen wekelijks op de hoogte blijven van het laatste erfgoednieuws.

10.000+ abonnees
Nu, zestien jaar later is de Erfgoedstem niet meer weg te denken uit de online erfgoedgemeenschap. “Het is groter geworden dan ik dacht”, overpeinst Hiep. Een lichte twinkeling in zijn ogen is zichtbaar. “Alleen als het groot is heeft het impact. De Erfgoedstem heeft nu al jaren meer dan 10.000 inschrijvers.”

Herbert-Jan: “Weet je wat telt voor mij? Een vriend van mij zei ooit eens: ‘Ik lees de Erfgoedstem elke week en elke week staat er wel iets interessants in!’”

Team Erfgoedstem
Toch is het niet allemaal het werk van Herbert-Jan Hiep. Al vrij snel na de start verzamelde hij een team van redacteuren om zich heen. “Dat moest ook. Ik zat eens een keer op een camping in Frankrijk op een bankje bij de gemeenschapsruimte de Erfgoedstem te maken. Want dat wordt nog wel eens vergeten, de Erfgoedstem komt elke week uit, wat er ook gebeurt. Daarom ben ik ook enorm trots op al die mensen die altijd hebben meegewerkt. Een geweldige club en zij zorgden ervoor dat de Erfgoedstem volgens planning verscheen.”

Herbert-Jan Hiep: “Want dat wordt nog wel eens vergeten, de Erfgoedstem komt elke week uit, wat er ook gebeurt.”

Ruim zes jaar geleden ging het eigendom van de Erfgoedstem al over naar Nederland Monumentenland. Die organisatie neemt nu ook de redactie over van Herbert-Jan Hiep. “Tijd voor andere dingen. Ik heb naast de Erfgoedstem ook mijn eigen succesvolle bedrijf IVEM waarmee we werken voor organisaties uit de erfgoedsector: we schrijven veel, houden websites bij en geven nieuwsbrieven uit, dat doen we al jaren. Af en toe hebben we projecten in het buitenland, zoals in China en daarnaast zijn we in 2019 de eveneens succesvolle European Heritage Tribune gestart, het Europese zusje van de Erfgoedstem. Want ook in Europa zagen we de behoefte voor een verbindend medium. “

Kastelen, altijd raak!
Herbert-Jan Hiep laat de Erfgoedstem met een gerust hart achter. “Al deed ik er nog maar weinig aan, ik zal hem aandachtig blijven lezen! Weet je wat trouwens in al die jaren de best belezen categorie was? Kastelen! Er hoeft maar ergens een verdwenen kasteel te worden gevonden of het is meteen het best belezen. Altijd raak! Dat onderwerp blijft kennelijk toch het meest tot de verbeelding spreken.”

Lees meer: Erfgoedstem (26-01-2023)