Cultura Nova: Artistiek leider vertrekt

Fiedel van der Hijden. Foto: Janis van der Hijden

Per 1 oktober stopt Fiedel van der Hijden na 32 jaar bij Cultura Nova. Fiedel, initiatiefnemer en artistiek leider van het festival, vindt het tijd om plaats te maken voor jongere mensen.

Sinds 1991 is Fiedel met hart en ziel betrokken bij beeldend theaterfestival Cultura Nova. Vanaf 1984 is hij actief met theater in de openbare ruimte. Toen startte Fiedel in Heerlen met Kultuur Avontuur, de eigenlijke voorganger van Cultura Nova. Fiedel is een ontdekker, verbinder en dromer, die met niet aflatende energie mensen voor het festival wist te winnen, (internationale) gezelschappen naar Heerlen wist te halen en steeds weer grenzen heeft weten te verleggen.

Vanuit zijn achtergrond en opleiding als sociaal werker, is Fiedel van der Hijden sociale componenten blijven betrekken in zijn cultureel werk. Kunst en cultuur dienen zich volgens hem te verhouden tot hun omgeving en kunnen bijdragen aan verandering en emancipatie binnen een gemeenschap, een wijk of een stad. Dat is in Heerlen de afgelopen decennia zeker gebeurd en Fiedel heeft daar zijn steentje aan bijgedragen.

De laatste jaren is Cultura Nova, mede dankzij de inzet van veel betrokken medewerkers, vrijwilligers, partners, subsidiƫnten, sponsoren en de intensieve samenwerking tussen Fiedel als artistieke leiding en Rocco Malherbe als directeur-bestuurder, uitgegroeid tot een toonaangevend landelijk festival met regionale binding. Ruim driehonderd culturele activiteiten vinden elk jaar in tien dagen plaats in Heerlen en omgeving. Alle culturele organisaties uit de stad programmeren mee tijdens het festival. Bovendien zijn veel ondernemers en sociaal-maatschappelijke en onderwijsinstellingen verbonden aan het festival. Cultura Nova is goed verankerd in de stad en in de regio. Ook landelijk en in de directe Euregio wordt het festival steeds meer gewaardeerd. Elk jaar trekt Cultura Nova ruim 70.000 bezoekers.

Door Corona waren de afgelopen twee edities van Cultura Nova anders dan voorheen, met aangepast programma. Nu het festival in 2022 weer volledig kan uitpakken met een volwaardig programma, ziet Fiedel van der Hijden dat als een mooi moment om daarmee Cultura Nova af te sluiten. Zijn werkzaam leven wil hij voortzetten met nieuwe uitdagingen. Hij gaat enkele dagen per week verder werken als cultureel entrepreneur vanuit zijn eigen bureau Fidelio Arts and Culture, dat gevestigd is in Heerlen.

De stichting Cultura Nova is op zoek naar een nieuwe artistiek leider.

Lees meer: Cultura Nova (08-06-2022)