Bijbels Museum sluit deuren aan Herengracht

Fotograaf: Jvhertum

Op 2 juni 2020 sluit het Bijbels Museum in Amsterdam na 45 jaar permanent zijn deuren. Het pand waarin het museum gehuisvest is, eigendom van stichting Cromhouthuizen, wordt op 16 maart 2020 overgedragen aan Stadsherstel Amsterdam. Het Bijbels Museum blijft open tot en met 1 juni met de expositie KEES DE KORT – IKONEN. Ook het Schoutenkabinet met de beroemde maquette van de Tempelberg / Haram al-Sharif is tot die tijd nog te bewonderen. Na 2 juni blijft het museum wel reizende tentoonstellingen maken die in onder meer Den Haag, Middelburg en Zwolle te zien zijn.

Het verlaten van de Herengracht is het gevolg van de nieuwe koers van het Bijbels Museum. In 2018 besloot het – mede als gevolg van de beëindiging van de structurele subsidie door het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2017 – de eigen collectie over te dragen aan andere musea. Het museum ging reizende tentoonstellingen maken over Bijbelse verhalen en thema’s met in opdracht gemaakte kunst en/of bruiklenen. Voor meer info over de nieuwe koers en de tentoonstellingen in het land, zie www.bijbelsmuseum.nl/programma.

Het proces van overdracht van de eigen collectie aan onder meer Museum Catharijneconvent, het Rijksmuseum van Oudheden, het Joods Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum is in volle gang en duurt tot medio 2020. De transitie van museum naar projectorganisatie eindigt eind 2020 met de verhuizing van het Bijbels Museum naar de Protestantse Diaconie Amsterdam waar diverse maatschappelijke en culturele organisaties kantoor houden.

Ter gelegenheid van het vertrek van de Herengracht organiseert het Bijbels Museum in het Pinksterweekend (30/5-1/6) een speciaal Amsterdams activiteitenprogramma met onder meer gratis rondleidingen door het Cromhouthuis, een lezing over de tentoonstelling KEES DE KORTIKONEN, een exclusieve gevelstenenwandeling rond Bijbelse thema’s en lunches in Café A Beautiful Mess. Meer info hierover www.bijbelsmuseum.nl/agenda.

Lees meer: Persbericht Bijbels Museum (10-03-2020)