Amare: open voor publiek

Foto: Amare

De opening van Amare vindt eigenlijk niet plaats op één moment. Het hele eerste seizoen is één grote opening, met hoogtepunten voor alle bezoekers met hun verschillende interesses, leeftijden en behoeftes. Want of je nou komt om een prachtige voorstelling te zien, een congres bij te wonen of een hapje te eten, wat je ook zoekt: Amare zal zich voor jouw ogen openbaren. Maar natuurlijk heeft Amare ook vast wat spetterende openingsmomenten ingebouwd.

Open huis
In het weekend van 3, 4 en 5 september 2021 is Amare voor het eerst open voor publiek. Op de vrijdag trekt een bonte stoet orkesten met vaandels door de stad. De parade eindigt voor de gevel van Amare waar de musici gezamenlijk een nieuwe compositie van Johan de Meij ten gehore brengen. Direct daarna volgt een spektakelvoorstelling waarin de architectonische pracht van het gebouw een belangrijke rol speelt. Het hele weekend zijn in het hele gebouw previews, gratis optredens en rondleidingen. Dit is ook het begin van een seizoen vol rondleidingen, want we gunnen iedereen een kijkje achter de schermen.

Housewarming periode
In september, oktober en november volgt de ‘housewarming periode” met de eerste programma’s in de zalen, zoals de eerste première van Nederlands Dans Theater in de Theaterzaal en het Prinsjesdagconcert van het Residentie Orkest in de Concertzaal.

Open festival
Van 19 t/m 21 november 2021 is het driedaagse festival OPEN gepland. “Dan wordt Amare in vol ornaat bespeeld met op zondag speciale focus op families.” aldus Geesje Prins, hoofd programma van Amare. Tijdens dit festival laten de vier bewoners van Amare zien waar hun samenwerking toe leidt aangevuld met optredens van internationaal toonaangevende makers. Denk daarbij aan meesterpianist, componist en Turks wereldburger Fazil Say, een grote naam uit de muziek, die klassieke stijlen, jazz en Turkse muziek met gemak met elkaar weet te verbinden.

Ook de jonge danser Redouan Ait Chitt gooit nationaal en internationaal hoge ogen met zijn bewegingsvocabulaire. Geboren met fysieke beperkingen was een danscarrière niet vanzelfsprekend, waarmee Redo -zoals zijn artiestennaam luidt- met zijn prestaties ook het toonbeeld is van doorzettingsvermogen. Hij maakt een voorstelling samen met Slagwerk Den Haag, studenten van het Koninklijk Conservatorium en de hiphop artiesten van Aight.

In alle publieke ruimtes van Amare, de vele studio’s en lokalen van het Koninklijk Conservatorium en Nederlands Dans Theater zijn pop up performances, installaties en optredens. ’s Nachts volgt een dynamische mix van popmuziek in een reis door de Haagse popgeschiedenis.

De zondag is familiedag en gericht op de jongste bezoekers en hun ouders, opa’s en oma’s. In elke hoek van Amare is wat te beleven. De educatieafdelingen slaan de handen ineen om van deze dag één groot “Feest!” te maken.

Lees meer: Amare (03-09-2021)