Solliciteren in de cultuursector: 10 tips van een HR-professional

Foto: © Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, SINGULIÈRE ODYSSÉE

Solliciteren is niet altijd makkelijk: het kost veel tijd en moeite om een goede motivatiebrief en cv op te stellen en de concurrentie is moordend. Toch is doorzetten de enige manier om die droombaan te pakken te krijgen. Bij de zoektocht naar jouw ideale baan is het fijn om te weten waar recruiters op letten bij het doorwerken van die stapels aanmeldingen. En: vraagt solliciteren in de cultuursector eigenlijk om een andere aanpak dan solliciteren in andere sectoren?

Wij gingen te rade bij een professional met heel wat jaren ervaring in het vak: Helen Vermeer, HR Adviseur bij Nederlands Dans Theater. Lees hieronder haar gouden tips voor een sterke sollicitatie.

Foto: © Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, SUBTLE DUST

Helen Vermeer: “Ik ben reeds een aantal jaar werkzaam als HR Adviseur bij Nederlands Dans Theater. Onder mijn werkzaamheden valt ook de werving en selectie van nieuwe medewerkers (behalve dansers). Gemiddeld heeft NDT circa zes vacatures per jaar, variërend van Medewerkster Kostuumatelier, Theatertechnicus, of Balletmeester tot kantoorpersoneel (bijvoorbeeld ten behoeve van de afdelingen Sponsoring, Marketing, Educatie, Financiën etc.). Naast de reguliere vacatures is NDT ook regelmatig op zoek naar stagiaires.

Solliciteren bij een culturele organisatie verschilt op zich niet heel veel van solliciteren bij andere organisaties, wat mij betreft. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de motivatiebrief en cv er verzorgd uitzien en binnen de in de vacature gestelde termijn worden ontvangen. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik aangeven wat ik wel en niet prettig vind aan sollicitaties, maar dat verschilt natuurlijk per organisatie en HR adviseur. Het belangrijkste is dat de sollicitant goed laat zien wie hij/zij is en wat hij/zij de organisatie te bieden heeft.

Er worden bij NDT andere eisen gesteld aan de sollicitatie van bijvoorbeeld een Technicus ten opzichte van een Medewerk(st)er Marketing & Communicatie; bij een Technicus zijn we voornamelijk geïnteresseerd in de opleiding en werkervaring en is de inhoud van het cv voor ons belangrijker dan de brief. Van een Medewerk(st)er Marketing & Communicatie daarentegen verwachten wij een bepaalde schrijfstijl en dus een foutloze brief en verzorgd cv.

Omdat NDT op iedere vacature heel veel sollicitaties ontvangt, probeer ik zo snel mogelijk te ontdekken of de kandidaat geschikt zou kunnen zijn. Zorg dus voor een beknopte brief en een duidelijk en overzichtelijk cv. Heeft de sollicitant in één à twee minuten mijn aandacht kunnen krijgen, dan zal ik verder lezen en meer tijd aan de brief en het cv besteden. Wellicht komt dit wat onaardig over – want ik ben mij er van bewust dat iedere sollicitant veel tijd en energie in de sollicitatie steekt – maar als je op sommige vacatures meer dan 150 reacties ontvangt, dan moet je als HR adviseur wel op deze manier te werk gaan.”

Foto: © Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, SH BOOM

Helen’s 10 gouden tips voor een sterke motivatiebrief en cv:

Algemeen:

  • Voeg je motivatiebrief en cv als aparte bijlage bij je mail (bij voorkeur als PDF-document) en verwijs in de mail kort naar de bijlagen.

Motivatiebrief:

  • Houd je brief kort en duidelijk, dus geen uitgebreide omschrijving van je werkverleden (dit staat namelijk al in je cv).
  • Controleer je brief altijd op spellings- en of grammaticafouten. Check daarnaast of je niet vaak dezelfde woorden gebruikt of dat je zinnen vaak begint met “ik ben”, “ik kan”, “ik wil”. Nog beter: laat iemand anders dat (ook) doen.
  • Wees eerlijk. Ook als je niet beschikt over bijvoorbeeld de gevraagde opleiding, maak duidelijk waarom je toch geschikt denkt te zijn voor de functie en onderbouw dit kort maar krachtig.
  • Probeer specifiek te zijn en algemene termen zoals “spin in het web” en “en alle overige voorkomende werkzaamheden” te vermijden.
  • Daarnaast hebben wij er alle begrip voor als je aan wilt geven dat je een liefhebber van, in ons geval, dans bent. Maar dat je vroeger op balletles hebt gezeten en je moeder mooie balletpakjes voor je maakte, is niet echt van toegevoegde waarde voor de openstaande functie.

Cv:

  • Vermeld duidelijk je e-mailadres en telefoonnummer zodat de HR adviseur niet hoeft te zoeken naar je contactgegevens.
  • Beschrijf in je cv de belangrijkste werkzaamheden per functie. Vaak spreekt een functienaam al voor zich en hoeft daar geen beschrijving van alle voorkomende werkzaamheden bij.
  • Stel je cv zo op dat je meest recente werkervaring bovenaan staat.

Tot slot:

  • Laat via dit alles goed zien wie je bent en wat jij de organisatie te bieden hebt. Dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Solliciteren blijft hard werken, maar met deze tips ben je alvast goed op weg. Veel succes bij het vinden van jouw nieuwe baan!

Foto: © Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, SINGULIÈRE ODYSSÉE
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 24/05/2019