Kunst op afstand in tijden van corona

Laat je door het Instagram-account Tussen Kunst & Quarantaine inspireren om kunstwerken na te maken!

De cultuursector komt ook in tijden van crisis met creatieve oplossingen. Het ene na het andere prachtige initiatief wordt op poten gezet om theater, film, beeldende kunst, muziek en nog veel meer virtueel de huiskamers in te brengen. Als het publiek niet naar de kunst mag komen, komt de kunst wel naar het publiek! Zo zit iederéén op de eerste rij.

Onderaan dit blogartikel verzamelen we culturele initiatieven voor alternatieve programmering gedurende de coronacrisis. We proberen deze verzameling zo up-to-date mogelijk te houden, maar er gebeurt veel! Mis je iets? Laat het ons weten middels een mailtje naar info@culturele-vacatures.nl.

Claudia de Breij deelde voor DWDD vanuit haar huiskamer een aangepaste versie van haar nummer ‘Ik Kom Wel Weer Naar Buiten (Als Het Over Is)’ uit haar voorstelling #NU. Verschillende Nederlandse artiesten (tot nog toe Alain Clark, Niels Geusebroek, de 3JS, Miss Montreal en Henk Wijngaard) maken voor Radio 2 elke dag binnen een paar uur een liedje voor een groep in de samenleving die het door de corona-uitbraak zwaar te verduren heeft. Er zijn al nummers gemaakt voor de mensen in de zorg, zzp’ers, de corona-patiënten zelf, minister Bruins en logistiek Nederland. Schrijver, journalist en dagvoorzitter Oscar Kocken begon een TwitterTalkshow. Dj’s, muzikanten en muziekfestivals, waaronder Benny Rodrigues en The Kik, bouwen via livestream een feestje in ontelbare huiskamers.

Hoe laat je het publiek al het moois dat je in huis hebt ervaren nu de musea, theaters, concertzalen, kunstcentra en bibliotheken gesloten zijn? Kan dat? Moeten de werknemers van deze culturele instellingen zich nu met heel andere dingen bezighouden? En kan een muziekleraar eigenlijk lesgeven op afstand? Culturele vacatures ging op onderzoek uit.

Instagram-feed Museum De Pont “Zo begonnen we met de lichtbak met het zeepje van Jeff Wall” (rechtsonder)

Museum De Pont
Een nieuw initiatief van Museum De Pont is De Pont online. Zolang het museum dicht is, verschijnt daarvan iedere dag een nieuwe editie op Facebook, Twitter en Instagram. Hedwig Zeedijk van Pers en communicatie vertelt: “Iedere sluitingsdag lichten we een kunstwerk uit onze collectie uit met een afbeelding en een beschrijving. Vandaag bijvoorbeeld het werk Aanéén-genaaid van Berlinde De Bruyckere. Het werk bestaat uit aaneengenaaide wollen dekens en gaat over beschutting zoeken en je terugtrekken in je eigen schulp. We merken aan de reacties op social media dat de werken en de verhalen juist in deze periode tot de verbeelding spreken. We krijgen er veel reacties op.”

We merken aan de reacties op social media dat de werken en de verhalen juist in deze periode tot de verbeelding spreken

“Nu in tijden van corona roepen bepaalde werken ook weer andere associaties op”, vervolgt Zeedijk. “Zo begonnen we met de lichtbak met het zeepje van Jeff Wall, die we natuurlijk met een lichte kwinkslag hebben uitgekozen. Ook bij andere besproken werken leggen mensen de link met bescherming, cocoonen of hygiëne en de huidige situatie in de wereld, zoals bijvoorbeeld de video Acceptance van Bill Viola. Iedereen heeft zijn eigen associaties. We zien dat het aansluit bij het publiek. We krijgen ook veel meer reacties dan normaal op onze social media-berichten. Normaal misschien honderd en nu honderden en wordt het ook veel geliked en gedeeld.”

Het idee voor De Pont online ontstond kort nadat de Nederlandse musea moesten sluiten. Zeedijk: “Iedere donderdagavond hadden we een gratis avondopenstelling die begon met Werk van de Week, waarin iemand van de staf ter plekke een kunstwerk uit de collectie besprak. Dit was een gewaardeerde activiteit, De Pont online is de virtuele opvolger daarvan. Op deze manier hopen we de band met het publiek te behouden, de virtuele deuren open te houden en ook nu ruimte te blijven scheppen voor de kunst. Het past bij wat wij als museum willen uitdragen. Je ziet nu ook veel virtuele rondleidingen door musea, maar wij maken pas op de plaats en proberen rust en ruimte te nemen voor een kunstwerk.”

Philharmonie zuidnederland
Bij philharmonie zuidnederland bekijken de medewerkers na alle hectiek van de eerste week na de concertaflassingen hoe ze hun publiek op andere manieren dan voorheen kunnen laten genieten van hun muziek. Er staat een flink aantal initiatieven op stapel, vertelt Marketing- en Communicatiespecialist Innovatie & Educatie Roxanne Doyen, waarvan een nog geheim: houd begin volgende week de website en social media van philharmonie zuidnederland in de gaten!

De philharmonie roept bij al deze plannen uiteraard de hulp in van de eigen musici, 107 in totaal, die plotseling veel concerten en repetities zagen wegvallen. Hun dagen thuis zijn echter niet leeg: ze moeten dagelijks studeren om hun niveau op peil te houden. Om ook het publiek nog een beetje mee te laten genieten van hun kunnen, worden de musici gevraagd mini-vlogs of video’s op te nemen, die vervolgens op de kanalen van philharmonie zuidnederland worden gedeeld. Ook maakt de organisatie (video)materiaal van eerdere concerten online toegankelijk. Daarnaast is er een mooie samenwerking tot stand gekomen met RaRaRadio in Eindhoven. Het radiostation laat delen van de door de coronacrisis afgelaste concerten op de radio horen. Zo kunnen liefhebbers het concert waar ze een kaartje voor hadden gekocht alsnog beluisteren! Het eerste concert, Prokofjevs Derde Pianoconcert, wordt aanstaande zondag om 14.00 uur uitgezonden. Roxanne Doyen: “Dat is echt supertof. Je kunt het nu niet live horen, maar we doen ons best om alternatieven te bieden.”

Het kan nog steeds leuk zijn om over een bepaald stuk te leren, ook al kun je er nu even niet live naartoe

Ook komen er digitale video-inleidingen online, waarin musici aan het woord komen over een specifiek concert. Normaal gesproken krijgen mensen die inleidingen digitaal toegestuurd zodra ze een kaartje hebben gekocht. Roxanne: “Het kan nog steeds leuk zijn om over een bepaald stuk te leren, ook al kun je er nu even niet live naartoe.”

Ten slotte is er bestaand digitaal lesmateriaal voor kinderen, behorende bij een specifieke voorstelling. Roxanne: “Vaak zitten daar opdrachten in die je ook los van een voorstelling kunt doen, waarbij je bijvoorbeeld leert over de instrumenten in een orkest of samen een liedje instudeert. Ook dat materiaal gaan we communiceren, voor alle ouders en grootouders die nu thuiszitten met de kinderen.”

Mathijs Leeuwis
Muzikant Mathijs Leeuwis geeft normaal gesproken één dag per week gitaarles bij Babel ’s-Hertogenbosch. Na een week zonder lessen, nam hij zelf het initiatief om zijn leerlingen via Skype, Messenger of WhatsApp les te geven. “Verre van ideaal, maar wel een oplossing.”

Om zich heen zag Mathijs meer muzikanten voor deze oplossing kiezen. Voor velen is het lesgeven een vangnet naast inkomsten uit optredens, dus iedereen wil het graag door laten gaan. Aanvankelijk twijfelde hij. Een aantal jaar geleden kreeg hij zelf online les van een aantal Amerikaanse muzikanten. Dat werkte toen zo moeizaam, dat hij daar nogal op was afgeknapt. Maar nu werkt het beter dan verwacht. “Het is ook een paar jaar later, dat maakt veel verschil.”

Afgelopen woensdag gaf hij zo’n twintig leerlingen les via internet. Verreweg de meeste cursisten (en hun ouders) reageerden enthousiast. Voor veel kinderen is het nu ten eerste een welkome afleiding op de thuisschooldag. Daarnaast willen de meesten ook gewoon graag door met hun les en iets nieuws leren. Met de jongste kinderen die hij les geeft – rond de 7 jaar – was het lastiger; zij hebben op een speelsere manier les nodig, wat moeilijk is als de verbinding soms even hapert.

Mathijs gaf per mail van tevoren duidelijke instructies, bijvoorbeeld om de gitaar alvast te stemmen en op tijd in te bellen zodat de lestijd maximaal benut kon worden. Nieuwe opdrachten of voorbeelden stuurde hij na de lessen door. Hij ziet het wel echt als een tijdelijke oplossing: “Samenspel kan niet en het is moeilijk om alles echt goed te horen. Er zit een maximum aan, op een bepaald moment moet je elkaar weer zien.”

Er zit een maximum aan, op een bepaald moment moet je elkaar weer zien

Bibliotheek Utrecht
De dag voordat de nieuwe Bibliotheek van Utrecht haar deuren zou openen, werd tot verdriet van de medewerkers besloten dat deze in verband met Corona dicht moesten blijven. Petra Orthel, Hoofd Marketing & Communicatie vertelt: “In tegenstelling tot de oude vestiging aan de Oudegracht is deze bibliotheek in het art deco voormalige postkantoor op de Neude niet alleen een plek om boeken te lenen, te lezen en te leren, maar bieden we ook allerlei andere activiteiten en cursussen. Er is een filmzaal, een theaterzaal, een lab voor 21e eeuwse vaardigheden waar cursussen worden gegeven.”

Vanaf het openingsweekend en de weken erna stond een uitgebreid activiteitenprogramma klaar met tal van talkshows, rondleidingen en voorstellingen. Ook zouden allerlei cursussen van start gaan. “Nu we dicht zijn, zijn we onze online content van e-books, luisterboeken en het educatieve aanbod verder aan het uitbreiden en bieden we podcasts en filmpjes aan met programma’s en cursussen”, zegt Orthel.

“Zo zijn we filmpjes aan het maken met de docenten in het Lab, onder andere voor de cursus Programmeren met Blieb, maar ook voor Toneelspelen voor kleuters, Muziek op schoot en het Kris Kras knutselprogramma. De cursussen over zelfredzaamheid voor ouderen die nu stilliggen, worden nu vervangen door telefonische consulten. De talkshows die op de vrijdagmiddag stonden gepland verschijnen nu – zonder publiek – als podcast. Steeds is een andere culturele partner uit de stad te gast en wordt gesproken over hun bijdrage aan en hun band met Utrecht, hun drijfveren en over het laatste Utrechtse nieuws.”

Dit is het beste bewijs dat cultuur broodnodig is

“Ondanks alle mooie initiatieven is de sluiting van de cultuurinstellingen het beste bewijs dat cultuur broodnodig is en hoe saai het is zonder cultuur”, zegt Orthel. “Wij kunnen niet wachten tot we weer opengaan!”

Live Blog

 • Zit je thuis en wil je zelf creatief aan de slag? Laat je door Tussen Kunst & Quarantaine inspireren om kunstwerken na te maken! Meedoen gaat zo: kies je kunstwerk, gebruik 3 attributen en deel je creatie via @tussenkunstenquarantaine. Veel plezier!
 • Nu iedereen binnen moet blijven, ligt het gevaar van vereenzaming op de loer. Zeker voor ouderen is deze periode lastig. Club Goud, een Nijmeegs initiatief dat samenwerkt met culturele instanties om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, bedacht een mooi initiatief: contactloze concerten! Club Goud roept meer mensen op dit soort concerten te organiseren. Hoe? Lees het hier.
 • Het Van Gogh Museum maakte een handig overzicht van haar digitale aanbod om mensen ook nu de kans te bieden kennis te maken met Van Gogh. Er is van alles te doen: van virtuele rondleidingen via Google streetview, kleurplaten en schoollessen met video voor thuis tot een Van Gogh podcast en een Van Gogh webbapp – waarmee je details uit de schilderijen kunt ontdekken die je met het blote oog niet kunt zien – en online toegang tot de collectie.
 • Een online kortefilmfestival, dat is My Darling Quarantine. Een wereldwijde samenwerking van culturele organisaties die werken met korte film. Onder andere het festival Go Short, dat eigenlijk van 1 t/m 5 april zou plaatsvinden in Nijmegen, doet mee!
 • Nationale Opera & Ballet heeft de afgelopen week hard gewerkt aan een online programmering. Als eerste gaat zaterdag 21 maart om 14:00 uur de opera Ritratto alsnog in wereldpremière. Hij wordt in zijn geheel op het YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet getoond. Ook na de première blijft Ritratto op het YouTube-kanaal te bekijken.
Curator Leontine Coelewij gaf voor het Stedelijk Museum Amsterdam een online sneak preview van haar tentoonstelling ‘Nam June Paik – The Future is Now’.
 • Ook het Stedelijk Museum Amsterdam moest haar deuren sluiten. Toch kun je nog een bezoekje brengen aan het museum, online! Elke vrijdag zendt het museum namelijk een live tour uit op Instagram, die achteraf terug te kijken is via Youtube en Facebook.
 • Kunstruimte Nieuw Dakota in Amsterdam ziet de enorme impact die de coronacrisis heeft op onze samenleving. Een nieuw gemeenschapsgevoel en veel verschillende emoties. Nieuw Dakota roept alle kunstenaars, filmmakers, filosofen, schrijvers, dichters, technologen, musici, beleidsmakers en historici op hun stem te laten horen. In beeld of geschrift, om daar later een tentoonstelling van te maken. Begin nu en stuur een mail naar: corona@nieuwdakota.com, met een verslag, een idee, een voorstel of vul het online formulier in.
 • Kijken, kijken, niet lopen, luidt het credo van Thuismuseum.nl, een initiatief van de cultuurvloggers van platform My Daily Shot of Culture. In korte video’s nemen zij je mee op een virtuele tour. In plaats van het museum steunen met een fysiek museumbezoek, kan je een donatie doen voor jouw online bezoek. Hoewel je geen toegangsticket koopt, steun je toch het museum.
 • Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft de handen ineengeslagen met mantelzorgorganisatie Senior Service om de saamhorigheid in deze tijd nog meer te bevorderen. Zij maakten een video waarin 19 musici van ons orkest allen vanuit huis Beethoven 9 spelen. Met de kracht van muziek en samenspel willen zij steun bieden in deze tijden van quarantaine en onzekerheid. Het resultaat is echt hartverwarmend!
 • Het Online TextielMuseum biedt mensen de kans om ook thuis het TextielMuseum te ervaren met een online tour ‘ The Art of Lace’ , een Sashiko workshop en de mogelijkheid een museummedewerker vragen te stellen.
 • Het Rietveld Theater lanceert het Thuis Theater, een initiatief om artiesten te helpen de corona-crisis door te komen. Liefhebbers van muziek, theater en andere podiumkunsten kopen een ticket en krijgen daarmee exclusief toegang tot het Thuis Theater. De virtuele zaal gaat een kwartier voor aanvang open en de artiesten maken er een intieme, interactieve uitvoering van die iedereen thuis vanaf de bank kan bekijken. Op donderdag 26 maart om 20 uur is de eerste uitvoering: Sommerhus bijt het spits af. Dit Rotterdamse duo bestaat uit singer-songwriter en gitarist Vera Jessen Juhrend en de klassiek getrainde contrabassist en zanger Peter Jessen. Kaarten zijn € 5,- voor 1 persoon, en € 10 als je kijkt met je hele huishouden. Artiesten die willen optreden op het virtuele podium, vanuit de huiskamer of op locatie, kunnen zich aanmelden.
 • Op vrijdag 27 maart vindt van 18.00 tot 00.00 uur NPO Radio 2’s Eerste Online Festival plaats. Nederlandse artiesten als Ilse DeLange, Danny Vera en 3JS spelen vanaf een podium in hun eigen huiskamer. Het festival wil de zzp’ers in de vaderlandse muziekwereld een steun in de rug geven en roept de luisteraars op om zzp’ers in welke beroepsgroep dan ook te helpen.
 • NRC biedt een mooi internationaal overzicht van Online museumcollecties: “Nu musea en galeries noodgedwongen moeten sluiten, ontsluiten zij hun collecties op het web. Soms kom je daardoor dichter bij de kunst dan ooit.”
 • Denk bijvoorbeeld aan de virtueel heropende Eregalerij in het Rijksmuseum. Via Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken ‘loop’ je er langs achttien meesterwerken. Dankzij tekst- en audiofragmenten leer je zo meer over onder andere De Nachtwacht en De Joodse Bruid van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer. Bekijk voor extra verhalen ook de interactieve website Beleef de Nachtwacht. Dit alles, maar ook podcasts, filmpjes en zelfs teken- en schildertutorials vind je op Rijksmuseum thuis.
 • Diva Dichtbij zingt voor mensen die langdurige zorg nodig hebben en dus niet naar het theater kunnen. Normaal gesproken komen de Diva’s en Divo’s langs bij verzorgingstehuizen, de dagopvang en hospices, maar ook in psychiatrische instellingen en bij mensen thuis. Nu dit even niet meer kan, zijn ze dankzij mini-optredens op Youtube op afstand dichtbij.
 • Ook het Nederlands Dans Theater heeft helaas alle voorstellingen en educatieve activiteiten moeten afgelasten. Als troost biedt het gezelschap elke week een NDT-ballet aan via gratis streaming-serie NDTV. Vorige week was dat mutual comfort van gastchoreograaf Edward Clug, tot 3 april kunnen liefhebbers genieten van Stop-Motion van Sol León en Paul Lightfoot. Daarnaast kunnen kinderen uit groep 5 en 6 aan de slag met de gratis dans app Dreamplay, hiermee leren ze spelenderwijs over moderne dans. Aan te vragen door de juf of meester!
 • Meer musea geven virtuele rondleidingen door hun museum, maar tentoonstellingsruimte Tetem in Enschede doet dat op een wel heel bijzondere manier. Met een op afstand bestuurbare robot genaamd Double kun je tot en met 1 juni elke donderdag en zondag tussen 14.00 en 16.00 uur zelf door het museum ‘lopen’. Hoe? Dat lees je op de website!
 • Voor liefhebbers van klassieke muziek maakte de Volkskrant een erg handig lijstje!
 • Sowieso is er voor muziekliefhebbers nog genoeg te genieten. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Dit is je kans om makkelijk een buitenlands concert bij te wonen! Begin maar eens met het doorlopen van dit rijtje concerten van NPR Music. Zit er iets tussen?
 • Ook grijpen veel mensen deze periode van quarantaine aan om bepaalde kennis bij te spijkeren. Altijd al meer willen weten over kunstgeschiedenis? Er zijn heel wat gratis cursussen online te vinden (Artsy).
 • ‘Wie niet naar buiten kan, kan naar binnen keren om zo de buitenwereld beter te begrijpen.’ Illustrator Marijke Klompmaker kwam met een mooi initiatief voor kinderen: zij en filosoof Stine Jensen geven elke dag rond 11 uur een filosofische overpeinzing aan de hand van dit motto. Deze worden naar buiten gebracht via de social media-kanalen van uitgeverij Kluitman en Stine Jensen. Filosofeer je online mee? Gebruik dan #allesisanders.
 • Wat doe je als er van alle Nederlandse podia nog maar één podium open blijft, het internet? Splendor is al vanaf dag 1 bezig het gat te dichten. Elke dag om 15.00 uur staat er een nieuw optreden op het eigen Splendor@Home kanaal en wekelijks twee exclusieve online verrassingen voor de eigen leden.
 • Kunst en geloof bieden hoop in tijden van crisis. Maar hoe blijven we verbonden nu plekken als kerken en musea in deze quarantainetijd hun deuren gesloten moeten houden? De Oude Kerk en de Oudekerkgemeente presenteren gezamenlijk het initiatief Candles for Earthlings. De afgelopen maanden werd de Oude Kerk dagelijks verlicht door 120 kaarsen, als onderdeel van de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. Die kaarsen krijgen nu een tweede leven. Mensen kunnen ze ophalen bij de Oude Kerk. Steek de (of een) kaars aan, maak een foto en stuur deze op, samen met een kort antwoord op de vraag: Hoe hoop jij dat de wereld er na deze periode uitziet? De Oude kerk deelt de berichten met de wereld #CandlesforEarthlings.
 • Sounding Bodies maakt voorstellingen waarin de cello een belangrijke rol speelt. Door het coronavirus is het niet meer mogelijk om ook daadwerkelijk op het podium te staan. Dat wil niet zeggen dat ze stilzitten. Integendeel! Met de Bach Kliniek Online hopen zij je middels muziek alsnog te laten ontspannen. Elke week een nieuwe muzieksessie online. Dus plug in die koptelefoon en geniet!
 • Het Metropole Orkest streamt elke woensdag, vrijdag en zondag de mooiste concerten van een tijdje terug. Na de oorlog werd het Metropole Orkest opgericht om hoop en vertier te bieden aan het volk. En dat doet het orkest nog steeds. Nu we in verband met de getroffen maatregelen rondom het Corona virus niet als orkest samen kunnen komen en spelen zoeken we naar manieren om onze muziek te blijven delen met de wereld. Deze streams zijn daar de perfecte manier voor. De agenda vind je hier.
 • Escher in Het Paleis biedt – nu zij hun deuren gesloten moeten houden – een kijkje achter de schermen door middel van kleine interviews met medewerkers. Daarin vertellen ze onder andere wat een conservator nou eigenlijk doet en wat bijvoorbeeld de favoriete prent van de webredacteur van het museum is. Het eerste interview is met conservator Judith Kadee.
 • Het Concertgebouw presenteert vanaf deze week elke woensdag de Empty Concertgebouw Sessions: topmuzikanten die solo vanuit een leeg Concertgebouw optreden. Waar normaal gesproken het publiek op woensdagmiddag om 12.30 uur een gratis lunchconcert kan bezoeken, biedt Het Concertgebouw nu samen met de musici op dit tijdstip een digitaal concert aan. In de eerste editie op woensdag 8 april: pianiste Anna Fedorova.
 • Het carillon van de Laurenstoren wordt al sinds 1660 bespeeld door Rotterdamse beiaardiers. De historische klokken van de Laurenskerk hebben het bombardement op wonderbaarlijke wijze overleefd en strooien ook nu tijdens de corona-crisis nog steeds hun muziek over de stad. Vanaf zaterdag 18 april speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt voortaan iedere zaterdag van 13u tot 14u verzoeknummers op het carillon van de Laurenstoren. Je hoeft er niet voor naar de toren te komen want de concerten worden via Facebook live uitgezonden op de pagina van Stadsmuziek Rotterdam.
 • Ook bij SALLY Dansgezelschap Maastricht zitten ze niet stil. Via ikwilmeersally biedt het gezelschap haar jonge publiek onder andere dansinstructiefilmpjes (bijvoorbeeld van de Woestdans, om alle frustratie eruit te dansen), muziek uit de voorstellingen en een eigen ansichtkaart aan. Op de facebookpagina zijn filmpjes te vinden over het maakproces van Momentum en meedoe-videos over het eigen Dansje Taal, een interactief dans- en taalprogramma voor het basisonderwijs.
 • Direct toen het LAM museum dicht moest, werd het Thuis Museum in het leven geroepen. Via @thuismuseum op Instagram en een extra nieuwsbrief worden volgers elke dag getrakteerd op een ‘kunstsnack’ en een opdracht die hen helpt anders naar de eigen omgeving te kijken. Daar komt nu de Kijktelefoon bij! Wie dat wil kan elke vrijdagmiddag met een medewerker van het museum – conservator, schoonmaker, boekhouder of directeur – in gesprek rondom kunst. Aanmelden kan tot vrijdag 14 uur via info@lamlisse.nl.
 • Omdat iedereen nu thuis zit, heeft Art Rocks een tijdelijke online challenge bedacht. Zie dit als een voorproefje voor het echte werk namelijk de Art Rocks competitie die start in september. Art Rocks doneert per challenge €1,- aan het Rode Kruis. Op deze manier draag je door mee te doen ook nog op creatieve wijze bij in de strijd tegen het Corona-virus. De Challenge loopt nog tot 28 april, 12.00 uur.
 • Woon je in Den Bosch? Dan kan je nu bij het Design Museum Den Bosch komen kijken naar de etalagetentoonstelling Keramiek in Quarantaine. Topstukken uit de keramiekcollectie zijn tentoongesteld achter de ramen van het museum op De Mortel. Alle werken staan op anderhalve meter afstand. Speciaal voor kinderen is er bij deze tentoonstelling een Homeschool Ontwerptool ontwikkeld met leuke kijk- en ontwerpopdrachten.
Tekst: Culturele vacatures
Datum: 20/03/2020