Individueel en toch samen naar theater kijken op het Peepshow Palace Festival

Theatervoorstelling Alleen Samen © Lonneke van der Palen

Woensdagavond 24 juni was er heuglijk nieuws voor de Nederlandse theaterliefhebber: de theaters mogen na 1 juli weer meer dan 30 bezoekers per zaal ontvangen. De anderhalvemeterregel blijft echter van kracht. Die theaterbeleving ‘op afstand’ blijft een flauw aftreksel van het echte werk, vindt Theatergroep De Warme Winkel. Ze kwamen in samenwerking met Cultuurhuis de Brakke Grond met een oplossing: een peepshowtheater. Mét festival.

De Warme Winkel & Friends
Vanaf 7 juli staan er twee maanden lang, drie keer per dag en zes dagen per week theatermakers, dansers en muzikanten op het ronddraaiende podium van het Peepshow Palace in de Expozaal van de Brakke Grond. Het Peepshow Palace Festivalprogramma rond krijgen was geen probleem: artiesten stonden te springen om te kunnen optreden. Verschillende medewerkers van de Brakke Grond boekten hun vakantie om zodat het festival doorgang kon vinden. Het collectief biedt zo graag ruimte aan bevriende makers nu veel festivals niet doorgaan. “Het is ‘De Warme Winkel & Friends’,” lacht artistiek leider Vincent Rietveld (43). Acteurscollectief BOG., jazzcollectief Doek en Julidans zijn de belangrijkste partners. Zij brachten weer andere bevriende gezelschappen aan. Ongeveer ‘zoals corona zich verspreidt’, grapt hij. De hoop is dat het publiek zich laat leiden door nieuwsgierigheid naar het Peepshow Palace en zich dan, op echte festivalwijze, laat verrassen door de gevarieerde programmering.

Foto: Sofie Knijff

Peepshow Palace
In het Peepshow Palace zit het publiek van maximaal 94 bezoekers in twee verdiepingen privécabines rondom een draaiend podium. Schouder aan schouder, slechts gescheiden door een kunststof wandje. De hoeveelheid cabines is naar wens aan te passen en ook de schotjes tussen de cabines kunnen eruit, zodat huishoudens een plekje kunnen delen. Wanneer De Warme Winkel het festival opent echter, zit iedere bezoeker individueel in een ‘hokje’. Wellicht een wat vervreemdende ervaring, waarmee het collectief op de eigen Warme Winkel-wijze speelt tijdens, en voorafgaand aan, de voorstelling. Het moment dat hun nieuwe productie Alleen Samen begint en het publiek eíndelijk weer live een gedeelde theaterbeleving kan ervaren, moet zo bijzonder mogelijk zijn. Om dat te bereiken is de aanloop door het Palace best streng. Vincent: “We hebben dat expres een beetje opgevoerd. Voordat je straks bij ons op je plek zit, is er al van alles gebeurd.”

Het Peepshow Palace in ontwerp

Nadat het gezelschap de tournee van Een oprechte ode aan de ironie door de coronamaatregelen in het water zag vallen, liet het idee voor een peepshowtheater met festival niet lang op zich wachten. Het was een gok, omdat niet zeker was hoe de coronacrisis zich zou ontwikkelen, maar de noodzaak om weer te kunnen spelen overstemde de bezwaren. Repeteren voor Alleen Samen volgens de corona-richtlijnen leverde in elk geval weinig problemen op dankzij de grote repetitieruimte van het gezelschap, al werd de anderhalve meter afstand door de vertrouwde sfeer wel eens vergeten. Het was schrikken toen iemand van het gezelschap zich niet lekker voelde, te meer omdat een van de spelers in de risicogroep zit. De repetities werden direct stilgelegd en de speler werd getest. Na loos alarm kon het werk na een week gelukkig weer hervat worden.

Het moment dat het publiek plaatsneemt in dit Peepshow Palace en eindelijk weer echt sámen iets mag beleven, wordt erg bijzonder, verwacht Vincent. Hij heeft het samenzijn met anderen, in het theater en daarbuiten, intens gemist de afgelopen tijd. Dankzij het speciale ontwerp van hun nieuwe theater wordt geen afbreuk gedaan aan de theaterbeleving zoals in theaters waar het publiek ‘eenzaam’ ver uit elkaar moet zitten wel gebeurt, vindt hij. De ronde opstelling voegt juist iets tóe. Vincent: “Alles wat tof is aan theater zit hierin: intimiteit, samen iets in het echt meemaken. Wij zijn erin geslaagd iets te maken wat léuker is dan het was.”

Alles wat tof is aan theater zit hierin. We zijn erin geslaagd iets te maken wat léuker is dan het was.

Het was spannend de laatste weken voor de onthulling van het Peepshow Palace. Overal leken ideeën voor nieuwe ‘coronaproof’ theaters op te duiken. Vincent: “Al die ontwerpen kwamen langzaam in de buurt van ons idee. Het voelde alsof wij een scoop hadden die we snel moesten delen om hem niet te verliezen.” Gelukkig was De Warme Winkel hun theater in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond al daadwerkelijk aan het realiseren en had het zo een streepje voor op alle anderen. Ook werkten ze stilletjes aan de speciaal voor het Peepshow Palace Festival gecreëerde voorstelling Alleen Samen. Het was bijna té leuk om daaraan te kunnen werken toen in maart alles en iedereen om hen heen stilviel, bekent Vincent. “Ergens baal je ervan dat de rust en het stiekeme gevoel nu voorbij zijn, maar het is ook opwindend dat het allemaal echt gaat gebeuren.”

Voor het publiek is de peepshow een prikkelende theateropstelling. Intrigerend, maar vaak onbekend. Vincent: “Van de mensen die ik ken, is niemand ooit bij een peepshow geweest.” Lachend: “Dat zeggen ze althans.” Spelen ‘in het rond’ wordt ook voor de acteurs en muzikanten een spannende ervaring. Vincent: “Het zit als acteur zó in je systeem dat je een soort muur in je rug hebt. Je kiest wat je laat zien. Nu ben je ineens van alle kanten zichtbaar: om je heen heb je in elke richting zeven meter podium en publiek tot vier, vijf meter hoog. Dat is indrukwekkend. Intimiderend, bijna.” Voor publiek én artiest een niet te missen ervaring, kortom.

Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 26/06/2020