Greep uit het aanbod: Kunsttijdschriften

Op onze redactie zijn we natuurlijk niet alleen bezig met culturele vacatures. We genieten ook volop van alle mooie dingen die bedacht, gemaakt, georganiseerd en gecreëerd worden door al die enthousiaste mensen in de cultuursector. Zo hebben we onder andere een enorme voorliefde voor mooie kunsttijdschriften. Want wat worden er in Nederland (en België) prachtige bladen over kunst en cultuur uitgegeven!

Niet al die tijdschriften zijn even bekend. Voor de kunstliefhebber zijn ze vaak echter wel interessant. Want wat is er nou leuker dan (veilig) thuis, vanuit je luie stoel genieten van de allermooiste kunst? Op de eerste rang en met lekker veel achtergrondinformatie. Vaak heeft zo’n uitgave een prachtige vormgeving, wat het al een kunstwerk op zich maakt. Verschillende van deze bladen werven via onze website, het zouden dus ook zomaar eens interessante werkgevers kunnen zijn.

Daarom geven we in dit blog een overzicht van het aanbod van kunsttijdschriften in Nederland en Vlaanderen. We beginnen met een aantal van onze favorieten en bieden daarnaast een overzicht van mooie en interessante tijdschriften per discipline. We hebben zeker niet de illusie dat we hiermee volledig zijn, dus staat jouw favoriete magazine er niet bij of wil je iets vertellen over een van de bladen? Laat dan een bericht achter in de comments onder dit artikel.

Onze favorieten

Foam Magazine
In iedere editie presenteert Foam portfolio’s van fotografen rond een bepaald thema. Extra leuk is dat ieder portfolio op een ander type papier geprint is. Afhankelijk van het onderwerp, wordt een keuze gemaakt voor een bepaald, bijpassend soort papier.

Foam Magazine is een internationaal fotografiemagazine dat drie keer per jaar verschijnt rondom een specifiek thema. Het magazine is Engelstalig en belicht alle facetten van fotografie: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch, van wereldberoemde beeldmakers tot relatief onbekend opkomend talent. Elk jaar wordt een talentnummer uitgegeven. Hiervoor kan jong, onbekend fotografietalent tot 35 jaar oud zelf werk insturen. Foam Magazine is een publicatie van Foam Fotografiemuseum. Met het magazine hebben ze al diverse prijzen ontvangen voor de kwaliteit van zowel de grafische vormgeving als de fotografie – www.foam.org.


Kluger Hans
Alleen vanwege de naam al worden we blij van dit Vlaamse tijdschrift. En natuurlijk van de bijbehorende uitleg.

Kluger Hans kon rekenen. Het paard reageerde op vragen met hoofdknikken en nee schudden en hij tikte getallen met zijn voorbeen, zoals zijn eigenaar hem geleerd had. Op kermissen was het paard een drukbezochte attractie. Een groep wetenschappers raakte zo geïntrigeerd dat ze het paard meenamen voor onderzoek. Zij kwamen tot de conclusie dat Kluger Hans bij zijn ondervragers onbewuste hints oppikte. Toeschouwers keken vol spanning naar het tikken van het paard en hieven hun hoofd op naar zijn gezicht wanneer hij het juiste aantal had bereikt. Deze ontdekking geeft inzicht in sociale interactie. In elke communicatieve situatie stuurt het gedrag van de zender bewust of onbewust de ontvanger. Het ‘Kluger Hans-effect’ is te ondervangen via literatuur. Literatuur is een communicatiemiddel waarbij de zender zelf niet altijd op de hoogte is van de juiste betekenis van de boodschap of van de juiste oplossing voor het probleem. De ontvanger al evenmin. Psychologen noemen dit de ‘dubbelblind-methode’. Via deze methode waarborgt literatuur een vorm van authenticiteit in de boodschap.
Foto: Anna Van Hoof

In Kluger Hans lees je wat er beweegt binnen de Nederlandstalige literatuur. Ze afficheren zichzelf als een ‘literair boorplatform’ voor opkomend talent in woord én beeld. Ze zoeken naar teksten die de verbeelding prikkelen, de verwarring stimuleren en de verwondering bevorderen. Er wordt uitsluitend ruimte geboden aan opkomend en onbekend talent. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuw nummer met verhalen, poëzie, essays en theaterteksten. Het tijdschrift is een vrijplaats en koestert meerstemmigheid. Voor elk nummer wordt op zoek gegaan naar kunstenaars die een nieuw licht werpen op het thema en de teksten van de auteurs. Daardoor versterken tekst en beeld elkaar en sluit de – soms tegendraadse – vormgeving mooi aan bij de inhoud. De designs worden telkens helemaal anders uitgedacht, afhankelijk van het thema. Zo is bijvoorbeeld de papieren sleeve van ‘Het fenikscomplex’ gemaakt uit de poster die kwam bij het nummer daarvoor (‘Denkmal’) en is de ‘confetti’ op de cover van #38 de informatie die verloren ging door een gat te boren in het nummer – www.klugerhans.net.


See All This
Welk kunstwerk verbeeldt voor jou de liefde? Dat vroeg See All This aan 25 schrijvers, kunstenaars en kenners voor het ‘Zomer van de Liefde 2020’-nummer. Op hun website krijg je een indruk van het prachtige resultaat: www.seeallthis.com

See All This #18 (de scheureditie ‘zomer van de liefde 2020’)

See All This is een kunstmagazine, dat elk kwartaal verschijnt in print. Daarnaast biedt See All This een online platform. Hun wens en missie zijn urgenter dan ooit: kunst brengen als inspiratie, hoop en troost. See All This gaat over kunst en alles wat aan kunst raakt. Met veel enthousiasme wordt opvallende kunst in Nederland en daarbuiten belicht. Daarbij gaat het over beeldende kunst, fotografie, literatuur, mode, reizen en eten. Er wordt zowel aandacht besteed aan oude en hedendaagse kunst en aan low en high culture. See All This werkt samen met meer dan veertig vooraanstaande musea en een groot aantal galeries in Nederland en België. In samenwerking met afzonderlijke musea verschijnen speciale uitgaven en mini-edities met als doel de Collectie Nederland onder de aandacht te brengen. Op dit moment wordt gewerkt aan een jubileumnummer, dat 4 december verschijnt. Pretty Brilliant: een dubbeldik nummer, van meer dan 300 pagina’s over vrouwelijke kunstenaars, gemaakt in samenwerking met oud-museumdirecteur en internationaal curator Catherine de Zegher – www.seeallthis.com.

Meer moois

Algemeen Kunst / Cultuur & Divers


Boekman is een tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid, dat gericht is op wetenschap, openbaar bestuur, de culturele sector, kunstenaars en kunstliefhebbers – www.boekman.nl.

De Moanne een meertalig cultureel opinieblad dat laat zien wat er in en om Friesland speelt, in taal, beeld en nieuwe media. De bijdragen zijn hoofdzakelijk in het Nederlands en Fries – www.demoanne.nl.

Filosofie Magazine is een filosofisch maandblad dat filosofie verbindt met de actualiteit en het dagelijks leven met, ook voor niet-filosofisch geschoolden, leesbare artikelen, columns en interviews – www.filosofie.nl.

Hard // hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers waar talent online en offline een plek krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen – www.hardhoofd.com.

Historisch Nieuwsblad bericht over alle historische periodes van de Oudheid tot en met de twintigste eeuw en besteedt daarbij veel aandacht aan Nederlandse geschiedenis – www.historischnieuwsblad.nl.

Rekto: Verso (BE) gaat over cultuur en kritiek met artikelen over beeldende kunst, podia, film, muziek en literatuur. Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid – www.rektoverso.be.

Beeldende kunst


Article is een wetenschappelijk tijdschrift dat ingaat op actuele thema’s binnen de beeldende kunst, architectuur en vormgeving. Article wordt uitgegeven door studenten en alumni Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht voor een breed publiek van kunstliefhebbers – www.tijdschriftarticle.nl.

De Witte Raaf (BE en NE) wil de publieke discussie over de kunsten bevorderen en brengt kunstactualiteit, kritiek, essays en een internationale tentoonstellingsagenda – www.dewitteraaf.be.

FRAME is een Nederlands tijdschrift over (interieur)design. Het tijdschrift is Engelstalig – www.frameweb.com.

Kunstlicht is een wetenschappelijk tijdschrift voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur. Het is een uitgave van de Vrije Universiteit Amsterdam – www.tijdschriftkunstlicht.nl.

Kunstschrift gaat over kunst en kunstgeschiedenis, van de oudheid tot heden. Ieder nummer is gewijd aan een speciaal onderwerp – www.kunstschrift.nl.

Metropolis M gaat over hedendaagse en actuele kunst. De website biedt aanvullend nieuws, columns en informatie over de nationale en internationale kunstwereld – www.metropolism.com.

Museumtijdschrift richt zich op museumbezoekers en publiceert over tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse en moderne kunst, architectuur, fotografie, mode, oude kunst, archeologie en cultureel erfgoed – www.museumtijdschrift.nl.

Tableau Fine Arts Magazine biedt informatie over tentoonstellingen, beurzen, veilingen en boeken op het gebied van beeldende kunst, antiek en design – www.tableaumagazine.nl.

Tubelight is een on- en offline platform voor kunstkritiek, dat ruimte biedt aan kunstenaars, schrijvers en denkers om opvattingen over kunst te delen. Opbloeiend schrijftalent publiceert er naast bekende kunstcritici, curatoren en kunstenaars – www.tubelight.nl.

Erfgoed


Erfgoed magazine biedt wetenswaardigheden over monumentenzorg, restauratie, archeologie en het beheer en behoud van cultureel erfgoed – www.erfgoed-magazine.nl.

Monumentaal is een magazine met oog voor monumentenzorg en restauraties. Het magazine informeert zowel over tot de verbeelding sprekende gebouwen als over landschappelijke tuinen. Daarnaast komen bewoners en hun manier van leven aan bod – www.monumentaal.com.

Film


De Filmkrant bevat recensies, nieuwtjes over de filmindustrie, beschouwingen en de programmering van filmhuizen. De Filmkrant verschijnt maandelijks op krantenpapier en is gratis – www.filmkrant.nl.

Schokkend Nieuws is een tijdschrift over horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms. Elk nummer bevat recensies, reportages, interviews en vaste rubrieken met achtergrondinformatie – www.schokkendnieuws.nl.

Skrien besteedt veel aandacht aan Nederlandse film door kritische artikelen, theoretische discussies en beeldje-voor-beeldje-analyses van scènes uit bekende films – www.skrien.nl.

Literatuur


De Gids biedt verhalen, literaire essays en poëzie. Vaak zijn nummers (gedeeltelijk) thematisch van opzet en worden er samenwerkingen met culturele instellingen aangegaan – www.de-gids.nl.

De Parelduiker is een tijdschrift over schrijvers en literatuur dat verslag doet van speurtochten naar verborgen schatten van onze literatuurgeschiedenis; van de verborgen zijde van bekende auteurs tot vergeten schrijvers – www.parelduiker.nl.

De Revisor is er voor nieuwe literatuur, onbekend en talent, proza, poëzie en persoonlijke essays – www.derevisor.nl.

Hollands Maandblad biedt publicatieruimte aan bekende schrijvers en debutanten en is platform voor essayisten en politici – www.hollandsmaandblad.nl.

Terras is een tijdschrift voor internationale literatuur dat hedendaagse schrijvers introduceert waarvoor in Nederland nog weinig aandacht is – www.tijdschriftterras.nl.

Tirade geeft inzicht in Nederlands en buitenlandse literatuur door verhalen, poëzie en essays, maar ook door auteurs aan het woord te laten die een kritisch standpunt innemen ten aanzien van actuele literaire en maatschappelijke ontwikkelingen – www.vanoorschot.nl/tirade.

Muziek


Gonzo (circus) publiceert in hoofdzaak over hedendaagse muziekgenres zoals jazz en improv, hedendaags klassiek, rock, noise, elektronische muziek en wereldmuziek – www.gonzocircus.com.

Luister is een magazine over klassieke muziek met een recensiekatern van gemiddeld zeventig besprekingen, interviews met artiesten en dirigenten, festival- en concertbesprekingen, columns, series en reisreportages – www.luister.nl.

Soundz is een muziekblad waarbij de nadruk ligt op de grote artiesten van weleer. Ook hedendaagse popmuziek komt aan bod. In Soundz vind je naast interviews met internationale muziekiconen ook nieuwtjes, reportages, interviews, albumbesprekingen en achtergrondverhalen – www.soundz.nl.

Podiumkunsten


Dans Magazine bevat nieuws, interviews met dansers en choreografen en reportages uit binnen- en buitenland – www.dansmagazine.nl.

Etcetera is een Vlaams tijdschrift en online platform dat zich richt op alle vormen van podiumkunsten. In essays, interviews en reportages worden verbanden gezocht tussen makers en creaties onderling en naar raakvlakken van theater met de wereld – www.e-tcetera.be.

Scènes geeft een gevarieerd beeld van wat er te zien is op het gebied van toneel, dans, muziektheater, musical, opera en cabaret. Met columns van Carine Crutzen, Isolde Hallensleben, Gijs Scholten van Aschat en Maria Goos – www.scenes.nu.

Theatermaker is een vakblad dat een overzicht biedt van de ontwikkelingen in de podiumkunsten. Alle aspecten van het vak komen aan bod: zowel acteren, regisseren, dramaturgie en vormgeving als marketing en zakelijke leiding van theatergroepen en schouwburgen – www.theatermaker.nl.

 

Tekst: Louisa Henderson, Culturele vacatures
Datum: 24/09/2020