Follow Up: “Webredacteur” CJP

Tijdens haar stage merkte Charlotte de Gier (26) hoe leuk ze het vond om jongeren in contact te brengen met kunst en cultuur. Want, zo ontdekte ze, deze sector “heeft iedereen iets te bieden”. Na haar afstuderen bleek CJP een vacature te hebben voor haar droombaan. Toen ik deze functie zag dacht ik: eíndelijk!

Interview
Het nieuwe jaar is begonnen en Charlotte zit er na de ‘rommelige’ eerste week na de kerstvakantie ‘weer lekker in’. Sinds november is ze Webredacteur bij CJP. Na die schamele twee maanden heeft ze haar draai al helemaal gevonden: “De gezellige, open sfeer en leuke jonge collega’s maakten dat ik me al snel thuis voelde. Het voelt alsof ik hier al een jaar werk!’

Charlotte behaalde een bachelor Fashion & Branding aan het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) en heeft daarnaast een master Comparative Arts & Media Studies van de Vrije Universiteit Amsterdam op zak. Mode is en blijft een grote passie, maar halverwege haar opleiding aan het AMFI ontdekte ze dat ook cultuureducatie en de museumwereld haar intrigeerden.

Charlotte: “In het 2e of 3e jaar van mijn studie las ik een interview met AMFI-alumna Ninke Bloemberg, die mode-curator werd bij het Centraal Museum. Het leek me meteen supertof om zo’n baan te hebben. Bij een museum, ja, dat was wel anders dan ik tot dan toe in gedachten had. Ik ging vervolgens al tijdens mijn master aan de VU aan de slag bij Tassenmuseum Henkdrikje in een marketingcommunicatie en PR functie. Het was soms best pittig: een studie in combinatie met die baan van 16 tot 20 uur.”

Challenge Days
“Ik ben aan het AMFI afgestudeerd op Modemuze (een community voor mode en kostuums, die online verschillende modecollecties van musea in binnen- en buitenland bij elkaar brengt, red.). Ik maakte een digitaal plan om meer jongeren te interesseren voor het werk en de website van Modemuze. Zo kwam ik erachter hoe leuk ik het vind om jonge mensen enthousiast te maken voor kunst en cultuur. Ook nu ben ik nog verbonden aan het platform. Ik schrijf af en toe artikelen over tentoonstellingen en modegeschiedenis en houd de social media bij. Zo’n twee keer per jaar organiseer ik ‘Challenge Days’ met inspirerende workshops voor jongeren die een eigen modebedrijfje willen opzetten.”

Toen ik deze functie zag dacht ik: eíndelijk!

Tijdens haar zoektocht naar een fulltime baan hoopte Charlotte stiekem al een beetje op een mooie vacature bij CJP. “Toen ik deze functie zag dacht ik: eíndelijk! Ik vind het heel belangrijk om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, volgens mij is er namelijk voor iedereen wel iets te vinden in deze sector. Ik vind het vooral leuk om jongeren deze wereld te laten ontdekken. Dat past natuurlijk perfect bij CJP. Ik had eerder een cursus creatief schrijven gedaan en wilde me ook graag ontwikkelen op schrijfgebied. In deze functie kwamen die dingen mooi samen.”

Bankgiro Loterij VIP-KAART
CJP werkt sinds drie jaar samen met de BankGiro Loterij. De Bankgiro Loterij VIP-KAART is exclusief beschikbaar voor deelnemers van de loterij en biedt korting op cultuur, gratis toegang tot meer dan 70 musea en deelname aan winacties. Aan Charlotte de taak via haar teksten voor onder meer de website kaarthouders te stimuleren tot het bezoeken van de culturele activiteiten die de loterij biedt.

Waar CJP richt zich op jongeren tot 30 jaar, zijn de deelnemers aan de BankGiro Loterij doorgaans iets ouder. Is het daardoor een compleet andere doelgroep? Charlotte: “Het loopt wel door elkaar, hoor. We zitten met alle CJP-collega’s in hetzelfde kantoor en er is veel overlap in het aanbod voor CJP- en Bankgiro Loterij-leden. Dat komt, omdat deze samenwerking ooit is begonnen toen de Bankgiro Loterij zich meer wilde gaan richten op arrangementen voor de cultuursector voor haar leden en bij CJP advies kwam inwinnen. CJP bestaat nu al meer dan 50 jaar en heeft goed inzicht in de cultuursector en wat ‘goed aanbod’ is voor deelnemers aan de loterij.”

Wensenlijstjes
“Onze partners en de actuele acties vormen het uitgangspunt in mijn teksten. We hebben nu bijvoorbeeld een samenwerking met Stage Entertainment, dat is natuurlijk een grote speler. Maar zelf hebben we ook onze wensenlijstjes hoor! Ik werk veel samen met twee collega’s: een accountmanager en een traffic manager. De accountmanager zorgt voor de uiteindelijke partnerships, de traffic manager geeft mij bijvoorbeeld informatie door van de culturele instellingen waar ik artikelen over schrijf. Het is leuk dat we ook zelf input kunnen leveren wanneer ons iets passend lijkt voor onze organisaties. Zo’n nieuwe samenwerking moet op meerdere plekken worden overlegd: bij CJP, de Bankgiro Loterij én natuurlijk bij de culturele organisatie die wij op het oog hebben. Het gaat erg goed met ons aanbod: in het afgelopen jaar zijn er zo’n 40 nieuwe partners bijgekomen. Het is leuk dat dat zich steeds blijft ontwikkelen.

Creatieve marketing
Eigenlijk richt ik me voor de leden van de Bankgiro Loterij op het volledige culturele aanbod in Nederland. En dat is best veel! Op schrijfgebied kan ik me hierdoor goed ontwikkelen: het is interessant om meerdere belangen en partners te verenigen in mijn teksten. Eigenlijk ben ik continu op verschillende niveaus aan het werk om iedereen te vertegenwoordigen in dat ene ‘plaatje’. Ik kijk naar wat ik zelf leuk vind en hoe ik iets zou verwoorden, maar houd ook rekening met de belangen van de Bankgiro Loterij, de samenwerking tussen CJP en de loterij én de partner over wiens aanbod ik schrijf. Ik noem mijn opleiding aan het AMFI altijd een opleiding in ‘creatieve marketing’. Het draait om visueel werken: je maakt een imago voor een merk, of dat nu voor een modemerk is of voor de cultuursector. Nu vorm ik mijn ‘merk’ naar de stijl van CJP.

Nieuwe ontdekkingen
Door deze baan blijf ik zelf ook goed op de hoogte van het culturele aanbod. De omvang van dat aanbod heeft me echt verrast! Je denkt dat je wel een beetje een beeld hebt, maar er gebeurt nog veel meer dan ik dacht. De korting die we als CJP-medewerkers krijgen is trouwens ook erg fijn. Ik ontdek allerlei nieuwe kunstvormen dankzij deze baan. Ik ga eerder naar een dansvoorstelling van een gezelschap dat ik niet goed ken, bijvoorbeeld. Veel voorstellingen, concerten en exposities waar ik over schrijf, bezoek ik zelf. Zeker als het gaat om tijdelijke tentoonstellingen bij musea. Het is toch leuker om ergens over te schrijven als je er bent geweest, dan gaat het echt leven.

Een avond met VIP-KAARThouders
Wat ik ook heel leuk vond, was de avond die ik bijwoonde voor de houders van de VIP-KAART. Het is fijn om een beter beeld te krijgen van de doelgroep voor wie je schrijft. Je verwacht toch een iets oudere groep mensen en dat klopt grotendeels ook wel, maar wat me verbaasde was hoe up-to-date iedereen was op het gebied van kunst en cultuur en hoe leuk ze het vonden om met ons te sparren daarover. Het was ook super om te zien hoe verschíllend die mensen waren. Het zijn natuurlijk allemaal cultuurliefhebbers, maar sommigen zijn echt gericht op musea, anderen komen alleen voor theater. Zo zie je weer dat cultuur echt iedereen iets te bieden heeft.

Wanneer je klein bent, heb je vaak een heel duidelijk idee over ‘wat je wilt worden’. Zo’n scherpomlijnd beeld heb ik nu niet meer. Wat ik wél zeker weet, is dat ik me altijd wil blijven richten op mode, kunst en musea, en dan vooral op het enthousiast krijgen van jongeren hiervoor. Wat dat betreft zit ik hier echt op m’n plek.”

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In september 2018 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 24-01-2019