Op 1 maart 2020 – aan de vooravond van de eerste lockdown – begon Ruud Verstraten officieel als programmamedewerker bij Nationaal Monument Kamp Vught. Lange tijd was hij met veel plezier werkzaam in de sportjournalistiek, maar voor NM Kamp Vught wilde hij de carrièreswitch wel maken. “Met Kamp Vught heb ik zowel een inhoudelijke als persoonlijke verbinding.”
Toen Ruud Verstraten in maart 2020 begon bij Kamp Vught werd net zoals bij zoveel organisaties nog geen rekening gehouden met corona. Ruud: “Het leek allemaal nog een ver-van-je-bed-show, maar voor we het wisten moest de deur op slot. Het was niet de start die ik verwachtte natuurlijk. We hebben een klein team van vaste medewerkers, dus die collega’s kende ik wel al een beetje. Maar de meer dan 120 vrijwilligers die werkzaam zijn als rondleider, achter de balie of in het museumcafé leerde ik door de lockdown pas veel later kennen.”
Het was in die beginperiode continu improviseren en aanpassen, herinnert Ruud zich. “We koersten toen af op de 4 mei-herdenking, een groot evenement waar normaal gesproken zo’n zeven- a achthonderd mensen op afkomen bij NM Kamp Vught. Dat kon niet doorgaan – en afgelasten of verschuiven was natuurlijk geen optie – dus moesten we direct alternatieven gaan bedenken.” Uiteindelijk maakte NM Kamp Vught een herdenkingsuitzending die via internet en Omroep Brabant te zien was. “Dat was hele andere koek. Ik had bij mijn start geen rekening gehouden met zo’n soort programma, maar dat gold evengoed voor de collega’s die hier al tien jaar werken. Wat dat betreft was het voor iedereen nieuw.”
Programmamedewerker
Als programmamedewerker organiseert Ruud een deel van het publieksprogramma in het herinneringscentrum van NM Kamp Vught. Zo is hij verantwoordelijk voor de tijdelijke tentoonstellingen en de randprogrammering, zoals lezingen en herdenkingen. “Mijn rol is vooral coördinerend. Ik moet het overzicht bewaken”, zegt hij. “Maar de lijnen zijn vrij kort. Dus we werken niet vanuit strak gedefinieerde hokjes. Ik ben bijvoorbeeld ook sterk betrokken bij de inhoud. Juist die afwisseling tussen inhoud, coördinatie en met de poten in de klei vind ik prettig.”
Door die afwisseling ziet een werkdag er voor Ruud altijd anders uit. Ruud: “Omdat we met een klein team werken, hebben we een heel divers takenpakket. Zo werk ik momenteel samen met een collega aan een subsidieaanvraag voor aanvullend onderzoek naar de verschillende nationaliteiten van de gevangenen van Kamp Vught. Naast veel Nederlanders en Belgen, zaten hier bijvoorbeeld ook mensen met de Surinaamse, Italiaanse en zelfs Chinese nationaliteit gevangen. Over hen weten we nog betrekkelijk weinig, daar willen we graag verandering in brengen.” Meer nog dan het maken van een eigen verhaal, waardeert Ruud het samenwerkingsaspect van zijn werk. “In teamverband werken vind ik het leukst. Daarnaast haal ik veel voldoening uit het werken op een plek met zo’n grote maatschappelijke relevantie.”
Naast Nederlanders en Belgen, zaten hier ook mensen met de Surinaamse, Italiaanse en zelfs Chinese nationaliteit gevangen
Publieksgeschiedenis
Ruuds werkzaamheden bij NM Kamp Vught sluiten naadloos aan bij zijn bachelor Geschiedenis en master Publieksgeschiedenis. Maar na zijn afstuderen in 2015 deed hij eerst een tijd heel ander werk. “Ik ben tijdens mijn studie de sportjournalistiek ingerold, als freelance medewerker van een aantal Brabantse kranten”, vertelt hij. “Na mijn studie begon ik daarnaast parttime als onderwijsadviseur voor Landschap Erfgoed Utrecht. Die combinatie was best pittig, dus heb ik toch gekozen voor de journalistiek en ben ik uiteindelijk in dienst getreden bij voetbalblad SANTOS. Ik heb in die jaren als journalist wel altijd met een schuin oog gekeken naar de culturele sector, maar kwam niet veel tegen dat echt bij me paste.”
Dat veranderde toen Ruud de vacature bij NM Kamp Vught zag. “Met Kamp Vught heb ik zowel een inhoudelijke als persoonlijke verbinding. Ik ben allereerst altijd al geïnteresseerd geweest in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ben ik niet ver van Vught opgegroeid en bezocht ik het museum vroeger al geregeld, eerst met mijn oma, later met een vriend met wie ik die interesse in de Tweede Wereldoorlog deelde.” En zo geschiedde: Ruud maakte de overstap van de journalistiek naar de museum- en erfgoedsector. Toch ziet hij een rode draad in al zijn werkzaamheden: het vertellen van een bepaald verhaal. “Dat deed ik bij Landschap Erfgoed Utrecht, in de krant en voor SANTOS en nu weer bij NM Kamp Vught, met ons publieksprogramma. Functie-inhoudelijk verschillen mijn vorige functies dus minder van mijn huidige werk dan je op het eerste gezicht zou zeggen.”
Het belang van erfgoed
Ruud dicht erfgoed een belangrijke plek toe in onze samenleving. Volgens hem staat een stuk erfgoed voor een verhaal dat veel groter is dan de plek of het gebouw zelf. Ruud: “Zo gaat NM Kamp Vught natuurlijk over de oorlog, maar ook over grotere thema’s als vrijheid, racisme en discriminatie. Door je te verdiepen in zo’n plek en er rond te dwalen, word je automatisch aan het denken gezet. Wie ben je? Wat doe je? Waarom maak je bepaalde keuzes? Daarin schuilt voor mij persoonlijk de kracht van erfgoed zoals hier in Vught: mensen aan het denken zetten zonder het ze op te leggen.”
Na de lockdown is bij Nationaal Monument Kamp Vught de tijdelijke expositie ‘Mode op de Bon’ te zien, over mode in oorlogstijd. Ook wordt gewerkt aan wederom een alternatieve 4 mei-herdenking. Houd voor meer informatie de website in de gaten.
In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl!