Werken bij Museum De Lakenhal was van jongs af aan al een droom voor Anne van den Dool. In juli 2021 is ze begonnen als tijdelijke medewerker Online Communicatie & PR bij het Leidse museum, in verband met een zwangerschapsverlof. Tijdens Anne’s studies Film- en Literatuurwetenschappen en Neerlandistiek specialiseerde ze zich in Moderne Nederlandse Letterkunde. Ondertussen heeft ze twee romans uitgebracht en zijn ook haar gedichten in meerdere literaire tijdschriften verschenen. Op dit moment heeft ze verschillende freelance klussen als cultureel tekstschrijver en journalist. Haar rol bij Museum De Lakenhal is haar – als geboren en getogen Leidse – op het lijf geschreven. We spraken haar over haar passie voor schrijven, het freelance werken, en wat ze zo leuk vindt aan werken bij Museum De Lakenhal.
Eerste museumervaring
Omdat ze in Leiden en omgeving is opgegroeid, kwam Anne vanaf de basisschool al regelmatig in het museum. “Voor mij is Museum De Lakenhal eigenlijk waar de museumervaring is begonnen. De Lakenhal was niet eens per se het stadsmuseum van Leiden, voor mij was het gewoon hét museum.” Toen ze als student zelf in Leiden ging wonen, kon ze haar geluk niet op – ze kwam terecht op een steenworp afstand van het museum. Dat ging zo ver dat ze zelfs het aantal stappen van haar voordeur tot aan die van De Lakenhal heeft geteld, iets wat aangeeft hoe blij ze was om in de buurt van het museum te wonen.
Na een jarenlange renovatie heropende het museum in 2019 en kwam de vacature voor medewerker Online Communicatie & PR op Anne’s pad via Culturele Vacatures. “Ik dacht: dit is helemaal perfect voor mij, ik moet dit doen – ondanks dat ik op dat moment al meerdere klussen had lopen.” De gesprekken verliepen erg soepel en na twee gesprekken wist ze dat ze was aangenomen. “Ik heb wel vaker klussen binnengehaald waarmee ik tevreden was, maar nu was ik echt heel erg blij. Dit zat al zo lang in mijn hoofd als een opdrachtgever waar ik heel graag een keer wilde werken, en een organisatie die ik van dichtbij wilde leren kennen.”
Brede interesse
Voor Anne was het een voordeel dat de functie als zzp’er uitgevoerd kon worden; zo kan ze het namelijk combineren met haar andere werkzaamheden. Ook het afwisselende karakter bevalt haar uitstekend. “Ik vind het ontzettend leuk om verschillende dingen naast elkaar te doen, om veel mensen te spreken en verschillende organisaties te leren kennen die dingen op hun eigen manier aanpakken. De verschillen en overeenkomsten tussen deze organisaties zorgen ervoor dat ik ze elkaar kan later versterken.” Deze behoefte om het breed te houden en meerdere dingen tegelijk doen, had ze al tijdens haar studententijd. “Op de universiteit sleepte ik altijd allerlei vakken naar mijn ‘winkelmandje’, ook als ze niet bij mijn studie hoorden. Zo heb ik een minor in Psychologie en Boekwetenschap gedaan, maar ben ik ook wezen snuffelen bij Italiaanse taal en cultuur en Russische Letterkunde. Ik dacht: nu heb ik die ruimte om me zo breed te oriënteren, laat ik die kans dan ook grijpen.” Tijdens haar Master specialiseerde ze zich in de filosofische benadering van moderne Nederlandse literatuur. “Bij alle onderzoeken die ik heb gedaan was ik benieuwd: wat zeggen romans die in deze tijd verschijnen over de maatschappij waarin we rondlopen?
Ik vind het ontzettend leuk om verschillende dingen naast elkaar te doen, om veel mensen te spreken en verschillende organisaties te leren kennen die dingen op hun eigen manier aanpakken.
Schrijver in de dop
De liefde voor schrijven en dichten zat er altijd al in. “Op de basisschool moest je schrijfopdrachten doen; ik was altijd die pagina’s aan het volpennen en omslaan; ik verbaasde me dat andere mensen niet zulke lange verhalen te vertellen hadden!” Vroeger dacht ze dat het zo goed als onmogelijk was om een boek uit te brengen, dat dat alleen voor een heel klein percentage was weggelegd. Maar toen ze rond haar achttiende meedeed aan een schrijfwedstrijd van de Volkskrant werd die droom ineens werkelijkheid. Op haar twintigste debuteerde ze met haar eerste roman bij Querido, Achterland. Haar tweede boek, Vluchthaven, verscheen in augustus 2020. Ook haar gedichten zijn meermaals gepubliceerd. Daarnaast schrijft ze voor onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland, HP/De Tijd en vtwonen.
Strategisch nadenken
Haar ervaring als tekstschrijver heeft ze zeker kunnen inzetten bij haar baan bij De Lakenhal. Naast het schrijven van persberichten en social media-posts houdt ze zich nu ook veel bezig met de communicatie- en PR-kant. “Tijdens deze functie bij De Lakenhal mocht ik op volle kracht strategisch meedenken over hoe we onze communicatie als geheel inzetten. Daarbij heb ik uiteraard veel contact met andere communicatiecollega’s.” Ze realiseerde zich tijdens deze functie dat je als stadsmuseum echt de stem van de inwoners van die stad vertegenwoordigt. “Je hebt als museum een grote handelingsvrijheid, en conservatoren bepalen natuurlijk uiteindelijk wat er op zaal komt, maar je moet goed de oren gespitst houden voor wat er in een lokale samenleving leeft. Daarnaast valt Museum De Lakenhal als stadsmuseum onder de gemeente, die zich ook gezien en gehoord moet voelen.” Omdat Anne al vrijwel haar hele leven in Leiden woont voelt ze een sterke binding met de stad. Ze communiceert nu met verschillende organisaties en instanties die het culturele leven in Leiden draaiende houden, zoals de media en de 3 October Vereeniging. “Wat ik echt bijzonder vond om te merken is dat het mensen raakt wat Museum De Lakenhal doet; dus het is niet zo dat je als statig museum in de binnenstad kan staan en doen wat je wilt. Juist die band met de inwoners en Leidse kunstenaars is onwijs belangrijk.” Deze aandacht voor Leidse kunstenaars wordt onder meer tot uiting gebracht in de jaarlijkse Kunstroute, die door Museum De Lakenhal georganiseerd wordt. Tijdens dit evenement openen ruim honderdvijftig kunstenaars, galeries en andere creatieve initiatieven hun deuren voor liefhebbers van hedendaagse kunst.
Wat ik echt bijzonder vond om te merken is dat het mensen raakt wat Museum De Lakenhal doet; dus het is niet zo dat je als statig museum in de binnenstad kan staan en doen wat je wilt. Juist die band met de inwoners en Leidse kunstenaars is onwijs belangrijk.
Structuur aanbrengen
Anne is in het bijzonder trots op de social media-strategie die ze heeft kunnen toepassen in de organisatie terwijl zij er was. “De socials stonden al heel erg goed, maar het wordt wel zwaar als je elke dag moet bedenken: wat zullen we vandaag weer eens posten?” Anne heeft vaste rubrieken ingesteld, waarin niet alleen de nieuwe tentoonstellingen, maar ook de vaste collectie en wat er in het depot staat, in het zonnetje worden gezet. “Ik heb wat meer structuur aangebracht waardoor ik hoop dat straks – als ik dit verlof afsluit – het met minder moeite kan worden voortgezet. Dat er meteen een reeks ingepland kan worden voor de komende maanden, in plaats van dat je er dagelijks over moet nadenken.” In een van die vaste rubrieken staat het gebouw in de spotlight, en dat is niet voor niets. “Het is een prachtig gerenoveerd gebouw waarvan mensen volgens mij ontzettend blij kunnen worden.”
Tijdelijke functie
Dat de functie tijdelijk is, vindt Anne wel jammer; dankzij deze functie heeft ze zich opnieuw gerealiseerd dat ze de museumwereld een erg inspirerende omgeving vindt om in te werken. “Ik vind een museum zo’n gaaf instituut. Het is heel mooi om de kans te krijgen om met zo’n bijzondere collectie te werken.” Hoewel er genoeg andere klussen op het programma staan dit jaar, staat ze zeker open voor een nieuwe baan bij een museum. “Het klinkt misschien gek, maar ik zou het niet erg vinden als er binnenkort weer iemand zwanger wordt bij Museum De Lakenhal,” knipoogt ze.
In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl!