Follow Up: “Hoofd Verhuur” Verkadefabriek

Arjan Timmermans

Ooit een koekjesfabriek; nu dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch. De Verkadefabriek, in 2004 verbouwd van leegstaande fabriek tot een complex voor theater, film en horeca, bestaat tegenwoordig uit maar liefst twee theaterzalen, vijf filmzalen, een Clubzaal en een café-restaurant. Arjan Timmermans (47), Hoofd Verhuur, gaat over de verhuur van deze ruimtes in de Verkadefabriek. Met een achtergrond in Music & Arts Management en een veelzijdig cv zit deze creatieve geest hier sinds een maand of zes helemaal op zijn plek.

“Ik kwam de vacature voor Hoofd Verhuur bij Verkadefabriek tegen op de website van Culturele vacatures,” vertelt Arjan, “en dat was niet de eerste keer dat ik op die manier in een nieuwe functie terecht ben gekomen. Omdat ik toch wel het plan heb binnen de cultuursector te blijven werken is het wat mij betreft dé plek om te zien wat voor vacatures er worden aangeboden. Als ik op zoek ben naar iets nieuws dan houd ik de website altijd scherp in de gaten.”

Voordat hij bij de Verkadefabriek aan de slag ging werkte Arjan bij het Bimhuis in Amsterdam als Hoofd Publiek en Horeca. “Feitelijk kwam dat neer op hetzelfde soort werk: verhuuraanvragen behandelen en verhuur binnen het bedrijf wat meer belang te laten krijgen, maar ook buiten het bedrijf meer zichtbaarheid geven.”

Foto: Jansje Klazinga

Werken bij een jazzpodium als het Bimhuis sprak Arjan, zelf ook uitvoerend muzikant, direct aan. Toch bestond de daadwerkelijke invulling van zijn baan in de praktijk bijna uitsluitend uit commerciële verhuur. “Hier bij de Verkadefabriek is het wat anders verdeeld, waardoor alle culturele verhuren óók bij mijn afdeling terechtkomen, en evenementen zoals NovemberMusic en theaterfestivals onder mijn verantwoordelijkheid vallen. Daardoor ben ik nu meer met de culturele kant van de organisatie bezig dan in mijn vorige functie. Maar afgezien van of ik nu in culturele of commerciële verhuur werk is het voor mij heel belangrijk om te weten dat deze activiteiten bijdragen aan de culturele missie van de Verkadefabriek,” benadrukt Arjan. “In het verleden heb ik voor grote hotelketens gewerkt. Dat zou ik nu niet snel meer doen. Niet alleen omdat de sfeer daar formeler is, maar vooral ook omdat de opbrengsten naar het bedrijf gaan. Ik heb de cultuursector altijd een warm hart toegedragen, dus zie ik de opbrengsten van mijn werk liever daar terechtkomen.”

Ik heb de cultuursector altijd een warm hart toegedragen, dus zie ik de opbrengsten van mijn werk liever daar terechtkomen.

‘Here I am, world!’
Tussen 2005 en 2008 volgde Arjan aan Middlesex University in Londen, Verenigd Koninkrijk, een bacheloropleiding Music & Arts Management. “Dat was een erg leuke tijd. Ik had daarvoor nooit een hogere opleiding afgemaakt, maar op een geven moment kwam ik op een punt in mijn leven waarop ik een heel belangrijke keuze moest maken. Ik zat namelijk in Amsterdam, maar had een relatie met een Brit die in de buurt van Londen woonde. Na verloop van tijd besloten we samen in Londen te gaan wonen. Dat heb ik toen als een mogelijkheid aangegrepen om wél een opleiding van begin tot einde af te maken, zodat ik daarna hopelijk in een betere positie op de arbeidsmarkt terecht zou komen.”

Arjan was dertig toen hij aan zijn bacheloropleiding begon: wat ouder dan de gemiddelde bachelorstudent. “Dus het is niet zo dat ik daar een grote sociale kring heb opgebouwd. Wel studeerde ik af met prachtige punten, maar helaas precies ten tijde van het begin van de kredietcrisis. ‘Here I am, world!’ dacht ik toen, maar toen bleek al gauw dat op dat moment natuurlijk niemand zat te wachten op een jongen uit Amsterdam die net zijn Bachelor had gehaald.”

Via een recruiter vond Arjan een aantal tijdelijke events baantjes bij verschillende hotelketens zoals het Hilton, en daarnaast solliciteerde hij naar verschillende functies bij Londense musea, waaronder het Tate Britain. Uiteindelijk kwam hij terecht in het events team bij AAT, de Association of Accounting Technicians. “Niet mijn droombaan, maar ik had tenminste werk. Toen een collega langdurig uitviel, voerde ik lange tijd haar taken uit. Het ging allemaal heel goed, dus toen bleek dat ze niet meer terug zou komen solliciteerde ik vanzelfsprekend naar haar functie. Ondanks het feit dat ik die baan onofficieel toch een hele tijd had uitgevoerd werd ik er uiteindelijk niet voor aangenomen. Toen heb ik ervoor gekozen om weg te gaan bij AAT en terug te verhuizen naar Amsterdam.”

Foto: Felice Klop

Van Legal naar Jazz
Eenmaal weer in Nederland kwam Arjan terecht bij MTV (Viacom), waar hij zes jaar lang onderdeel van de Legal afdeling is geweest. Als Music and Media Licensing Manager ging hij over de muziekrechten van alle MTV en Viacom content. “Ik vond dat onderwerp op de universiteit altijd heel interessant, maar niet om de rest van mij carrière aan te wijden. Gelukkig was de werkomgeving daar wel heel leuk.”

Voordat Arjan naar Engeland verhuisde nam hij wel eens freelance compositie- en sound design-opdrachten aan; iets dat hij van plan was weer op te pakken toen hij bij MTV wegging. Afgezien van een paar leuke opdrachten kwam dat echter nooit van de grond, en dus besloot hij de hulp van een loopbaancoach in te schakelen. “Als je de juiste vindt kan een loopbaancoach je echt goed helpen. We hebben samen nagedacht over waar ik graag wilde werken en wat de werkomgevingen waren waar ik energie van kreeg. Ik vond het toentertijd belangrijk dat de organisatie waar ik zou komen te werken een internationale scope (reikwijdte) had en dat mijn functie praktisch zou zijn, maar niet alleen zou bestaan uit waan van de dag werk. Ook wilde ik het liefst bij een kleinere organisatie als het Bimhuis of het Muziekgebouw zitten. Ik ben iemand die snel resultaat wil zien, die een proces van begin tot eind wil meemaken. Bij Viacom was dat door de omvang van de organisatie iets lastiger.”

Ik ben iemand die snel resultaat wil zien, die een proces van begin tot eind wil meemaken.

Het toeval wilde dat er toen al snel een vacature bij het Bimhuis voorbij kwam, voor een Bedrijfsleider Horeca. “Samen met mijn loopbaancoach heb ik de dingen uit mijn cv belicht die goed op deze functie aansloten, met name mijn evenementenervaring. Dat was het moment dat ik erachter kwam dat je, zonder onwaarheden te verkondigen, je cv op heel veel verschillende manieren kunt vormgeven,” lacht Arjan. “En dat heeft gewerkt, want ik kreeg de baan. Toevallig stapte rond dezelfde tijd het Hoofd Publiek en Horeca van het Bimhuis op; dat was de baan die ik eígenlijk graag had willen hebben. Nadat zij wegging voerde ik tijdelijk ook haar functie uit, en toen het Bimhuis voor die functie ging werven hebben ze mij daar zelf voor benaderd. Ze konden eigenlijk niemand vinden die dan weer míjn leidinggevende zou worden – of ik die baan niet zou willen…? Dus toen had ik na drie weken mijn eerste promotie al te pakken. Dat was wel een opvallend contrast met hoe het in Londen was gegaan, op een positieve manier.”

Terug naar de roots
“Na vier jaar bij het Bimhuis begon de pandemie, en die legde de organisatie behoorlijk lam. Mijn werk viel echt stil. Ik heb toen de tijd genomen om wat achterstallig onderhoud te doen, zoals het opruimen en ordenen van het archief, maar dat was op een gegeven moment ook klaar. Dus vanwege de coronacrisis ben ik toch weer rond gaan kijken.” Dat was het moment waarop Arjan de vacature voor een Hoofd Verhuur bij de Verkadefabriek tegenkwam. “Wat me aantrok in deze functie was dat het culturele onderdeel van de baan zo belangrijk was. Bij het Bimhuis werd er ook wel met me meegedacht, zodat wanneer er eens een cultureel evenement voorbijkwam dat naar mij werd toegeschoven, maar in mijn huidige baan hoort het culturele aspect echt bij mijn takenpakket. Dat sprak me direct heel erg aan.”

Foto: Angeline Swinkels

Het betekende voor Arjan ook dat hij Amsterdam verruilde voor Den Bosch, waar hij toevallig ook vandaan komt. “Ik heb vanaf 1995 in Amsterdam gewoond, toen in Londen, en daarna ook weer in Amsterdam – maar ik ben hier in de buurt opgegroeid, dus de omschakeling was geen probleem. Wel is het zo dat het Bimhuis natuurlijk pal achter het centraal station van Amsterdam zit, en het ook best wel een internationale aantrekkingskracht heeft. Qua verhuur is Verkadefabriek meer nationaal en lokaal: ik merk dat veel organisaties bij de organisatie van hun evenement voor Den Bosch kiezen, vanwege de centrale ligging. We hebben bijna alleen maar Nederlandstalige klanten, maar dat ervaar ik zeker niet als een gemis.”

Toen Arjan bij de Verkadefabriek startte in september 2021 begon alles net weer een beetje open te gaan. Van de lockdown in december heeft hij weinig last gehad. “Mensen bleven toch wel doorboeken en aanvragen doen, al was het op de vloer erg rustig. Bij de eerste lockdown zag je echt dat klanten massaal op de rem gingen staan en al het werk uit hun handen lieten vallen: de wereld kwam tot stilstand. In december hadden mensen waarschijnlijk toch meer zoiets van: ik zal toch maar vast gaan plannen voor wanneer het weer wél kan. Met de recente versoepelingen merk ik ook meteen dat het weer aantrekt. Het is weer flink doorwerken, en dat voelt goed.”

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

Er waait een frisse wind door de Verkadefabriek. In de vorige Follow Up spraken we met Jeffrey Meulman – sinds 1 juni 2021 de nieuwe Directeur-Bestuurder.

In mei en juni 2021 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Myrthe Huijts, Culturele vacatures
Datum: 23/03/2022