‘Verbindingsofficier’, zo zou Maurice Seleky (38) zichzelf noemen. Zijn doel is om mensen met elkaar in contact te brengen, of dat nu is in de rol van communicatiestrateeg, podcasthost, moderator of schrijver. Bij het Amsterdam Museum, waar hij in april 2020 aantrad als Hoofd Communicatie & Marketing, vindt hij gelijkgestemden voor deze missie. “Kunst hoeft niet altijd mooi, gemakkelijk of aangenaam te zijn. De ervaring – in welke vorm dan ook – confronteert met ons diepste zelf, en verbindt met al die mensen voor en na ons.”
“Het Amsterdam Museum staat aan de vooravond van een grootschalige renovatie die start in 2022, een aantal spraakmakende tentoonstellingen waaronder die over de Gouden Koets en een grondige vernieuwing van het museale merk,” motiveert Maurice de keuze voor zijn huidige werkgever. De kans om deze ontwikkelingen niet alleen op het gebied van marketing en communicatie, maar ook als lid van het managementteam op het niveau van strategie en het beleid te kunnen begeleiden, voelde voor Maurice als een ‘unieke uitdaging’ die hij niet voorbij wilde laten gaan.
Het Amsterdam Museum begon in 1926 onder de naam Amsterdams Historisch Museum, als dependance van het Stedelijk Museum. Met de naamswijziging naar Amsterdam Museum in 2011 sloeg het een nieuwe weg in. Maurice: “Het museum is al langer in transitie van klassiek cultuurhistorisch stadsmuseum naar dynamisch netwerkmuseum dat de geschiedenis, het erfgoed, de kunst én het heden van de stad innovatief aan elkaar verbindt. Musea zoals het Amsterdam Museum hebben zich inmiddels ontwikkeld tot multimediale verhalenvertellers die ook publieksprogramma’s organiseren, publicaties uitgeven, documentaires maken en andere museale producten creëren.”
Kleinste metropool ter wereld
Maurice Seleky kwam in 2001 vanuit Breda naar de hoofdstad voor de studie Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ook haalde hij zijn propedeuse aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie en volgde hij een serie masterclasses politieke campagnes en mediastrategie aan de BKB-Academie. Hij werkte als PR- en communicatiestrateeg bij Coebergh Communicatie & PR en Vandejong Creative Agency. Vervolgens werkte hij met twee partners aan een eigen creatief bureau: Novel Creative Consultancy. Ook schreef hij twee romans (Ego Faber en Een tragedie in New York) en treedt hij op als presentator en moderator van publieke programma’s en podcasts. Na bijna drie jaar als Hoofd Marketing & Communicatie bij Pakhuis de Zwijger maakte hij in 2020 de overstap naar het Amsterdam Museum.
Gevraagd naar zijn band met Amsterdam haalt Maurice de zanger van The Rolling Stones aan, een van zijn lievelingsbands. “Mick Jagger schijnt het ‘de kleinste metropool ter wereld’ te hebben genoemd, omdat de stad binnen een compact oppervlak de kwaliteiten van een wereldstad herbergt.” Daar sluit Maurice zich graag bij aan: “Een cultureel ecosysteem waarin je zowel toppodia voor het publieke gesprek én een toonaangevende museumwereld hebt, maakt van Amsterdam een hele bijzondere stad.”
Multimediaal netwerkmuseum
In een jaar waarin fysiek tentoonstellingsbezoek maar beperkt mogelijk was, werd de waarde van sterke online communicatie extra zichtbaar. Video wordt daarbij steeds belangrijker, ziet Maurice – al zijn traditionele media zoals kranten, radio en televisie ook nog steeds van waarde voor het museum. In onze mede door het internet rijke, maar versnipperde mediacultuur is het mogelijk doelgroepen heel specifiek aan te spreken via hun eigen (online) medium, legt hij uit. Zijn team speelt in op deze ontwikkelingen door multimediaal en met verschillende partners te werken. Er wordt op marketinggebied veel samengewerkt met creatieve bureaus en freelancers uit de stad. Maurice: “Met ontwerper Hamid Sallali maakten we een campagne voor de tentoonstelling Monument der Regentessen. Daarnaast maakten we met Multitude, United Painting, Kevin Osepa en de gebroeders De Groot een campagne voor onze tentoonstelling Refresh Amsterdam. Momenteel werken we met onder meer Vruchtvlees en Afdeling Buitengewone Zaken aan ons grote Gouden Koets-project.”
Een cultureel ecosysteem waarin je zowel toppodia voor het publieke gesprek én een toonaangevende museumwereld hebt, maakt van Amsterdam een hele bijzondere stad
Ook is het museum afgelopen najaar gestart met de tweewekelijkse talkshow AM LIVE, waarin het uiteenlopende gasten ontvangt om te spreken over tentoonstellingen, museumzaken en de actualiteit. AM LIVE is online te bekijken én te beluisteren als podcast. De tentoonstelling Corona in de Stad, een samenwerking met bijna 40 Amsterdamse partners, bestaat zelfs uitsluitend online (met in mei ook een kleine buitenexpositie om het 1-jarig bestaan van het project te markeren). Bewoners en Amsterdamse organisaties konden via een zelfgekozen medium hun verhaal over de coronacrisis in de stad insturen, waarna de digitale expositie door verschillende gastcuratoren en museummedewerkers werd ingericht. De tentoonstelling is sinds de opening op 15 mei 2020 al door meer dan 130.000 mensen bezocht en wordt nog steeds aangevuld. De beeldcollectie van het Amsterdam Museum is via het Hart.Amsterdam digitaal al langer opengesteld voor het grote publiek. Zoiets zou fysiek haast niet haalbaar zijn, vertelt Maurice: al die mensen bij de maar liefst 100.000 objecten in deze ‘schatkamer’.
Man met een missie
In de veelheid van contacten, tentoonstellingen en activiteiten voelt een veelzijdig verbinder als Maurice zich thuis. Zijn keuze voor de cultuursector is weloverwogen. De kunst- en cultuursector is, naast bijvoorbeeld het onderwijs, een van de weinige domeinen waar mensen elkaar nog echt kunnen ontmoeten, stelt hij. En die ontmoeting, die moeten we koesteren. Maurice: “Het samenbrengen van mensen is van fundamenteel belang voor onze maatschappij, zeker omdat die, ook al vóór de coronacrisis, steeds meer dreigt te fragmenteren.” Dankzij het internet kun je je compleet terugtrekken in je eigen subgroep. Zo kom je weinig andersdenkenden meer tegen. Maar een gezonde stedelijke samenleving heeft die verbinding juist nodig, vindt Maurice. Bovendien laat kunst mensen het universele karakter van hun gevoelens ervaren.
Het samenbrengen van mensen is van fundamenteel belang voor onze maatschappij, zeker omdat die, ook al vóór de coronacrisis, steeds meer dreigt te fragmenteren
In zijn missie om die ontmoeting te ondersteunen en stimuleren, vindt Maurice gelijkgestemden bij het Amsterdam Museum. Er is een soort onderstroom in het werk dat hij en zijn collega’s doen: de wens om bij te dragen aan een mooiere, meer inclusieve en gelijkwaardige stad, voor iedereen. “We werken aan een nieuw merkverhaal, een nieuwe visuele identiteit en een nieuwe museale website,” zegt Maurice. “In ons vernieuwde verhaal zal waarschijnlijk ook iets doorklinken van deze wens.”
Kultur is nicht alles, aber ohne Kultur ist alles nichts
Voor het Amsterdam Museum echter is het aanpakken van maatschappelijke problemen niet het doel, benadrukt Maurice. Het uitgangspunt is om mensen de gelegenheid te geven ‘elkaar en de stad’ te ontmoeten en misschien zelfs wederzijdse raakvlakken te ontdekken: het begin van meer begrip voor elkaar. De impact van zo’n ontmoeting kan enorm zijn, weet hij. “Mensen worden aan het denken gezet door nieuwe perspectieven, komen tot andere inzichten en sluiten in de beste gevallen zelfs nieuwe vriendschappen of coalities,” vertelt hij. “In de nazit van een fysieke voorstelling, debatavond of tentoonstellingsopening worden plannen gesmeed en liefdes ontmoet. De ideeën van makers worden aangescherpt en potentiële makers ontdekken hun medium. Wereldbeelden worden verrijkt en soms leidt een schokkende ontdekking ook tot een stevige discussie. Maar dat is niet erg, want kunst hoeft niet altijd mooi, gemakkelijk of aangenaam te zijn. De ervaring – in welke vorm dan ook – confronteert met ons diepste zelf, en verbindt met al die mensen voor en na ons.”
In de nazit van een fysieke voorstelling, debatavond of tentoonstellingsopening worden plannen gesmeed en liefdes ontmoet.
Uit onderzoek is gebleken dat musea een positief effect hebben op het mentale welzijn, vult hij aan. In een museum begeef je je vaak in een hoge, zorgvuldig ingerichte ruimte, waarin mensen zachtjes praten. Je kunt er inspiratie opdoen en misschien zelfs zingeving vinden. We zijn ons nu, vermoedelijk door de lockdowns, extra bewust van het belang van kunst en cultuur voor ons welzijn, denkt Maurice. De sector komt beter voor zichzelf op dan tijdens de snoeiharde bezuinigingen van 2011 en lijkt ook meer maatschappelijke waardering te krijgen. Misschien zijn we collectief meer doordrongen van een motto dat hij onlangs las, hoopt hij: Kultur is nicht alles, aber ohne Kultur ist alles nichts.
In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl!