Follow Up: “Directeur” Nationaal Glasmuseum

Astrid Hertog (49) is nu op de kop af een jaar directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Tijd om de balans op te maken! Hoe bevalt zo’n jaar directeurschap? Waar liggen nieuwe mogelijkheden? Hoe zijn de collega’s? Wat voor directeur is Astrid? En welke koers vaart het museum onder haar bewind?

“Goed!”, antwoordt Astrid op de vraag hoe het tot nu toe bevalt bij het Nationaal Glasmuseum. “Het werk is heel divers en dynamisch en ik heb leuke collega’s die erg bevlogen en creatief zijn.” Ze begint meteen enthousiast te vertellen over het museum. “We hebben hier een grote glascollectie, veel tijdelijke tentoonstellingen en een glasblazerij. We laten alle aspecten van glas zien en dat in een omgeving waar de glasindustrie al ruim 250 jaar groot is door de twee grote fabrieken.”

Had je altijd al een fascinatie voor glas?

Astrid: “Ik kwam het materiaal glas veel tegen tijdens mijn studie kunstgeschiedenis in Utrecht. Daar zat ook Leerdams en modern glas bij – glas gemaakt tussen 1850 tot aan de tweede helft van de twintigste eeuw. Ik heb het altijd al een interessant materiaal gevonden.”

Vaste werkplek

De museumdirecteur studeerde tussen 1987 en 2003 in Utrecht. In deze tijd bestudeerde Astrid verschillende onderwerpen: moderne kunst, kunstbeleid en management. Vervolgens deed ze een master museumstudies in Londen. “In deze functie komen dus al mijn studieonderwerpen samen”, zegt ze. Na haar studententijd volgden jaren met uiteenlopende werkzaamheden: tentoonstellingsmaker, marketeer en manager fondsenwerving bij Naturalis, het Marinemuseum en het Nationaal Archief. Daarnaast bekleedt ze nu als nevenfunctie de rol van adviseur erfgoed bij het BNG Cultuurfonds en is ze lid van de Raad van Toezicht van het Spoorwegmuseum.

Voordat ze aan de slag ging in Leerdam, was ze ook nog freelance directeur van Stichting Romeinse Limes Nederland. “Daar had ik geen vaste werkplek, in tegenstelling tot het Glasmuseum, waar ik natuurlijk elke dag op dezelfde locatie werk. Ik merk nu dat ik dat laatste toch wel prettig vind. Je hebt dagelijks contact met je publiek, waardoor het duidelijker is waarvoor je het doet. Ik ga soms ook tussen het publiek op de tribune van de glasblazerij zitten om met hen mee te kijken en een praatje te maken.”

Waarom zijn ze uiteindelijk bij jou uitgekomen bij het Glasmuseum?

“Ik denk door mijn brede achtergrond. Ik ben actief geweest in de kunst-, erfgoed- en museumsector. Dat combineer ik met een publieksgerichte aanpak.”

Wat voor soort directeur ben je?

“Ik sta toch nog steeds het liefst met de voeten in de klei. Zeker nu ik nieuw ben kijk ik met heel veel projecten mee. Op die manier onderzoek ik ook hoe we verder kunnen komen als museum. Ik denk dat ik een verbindend leider ben, erg betrokken en gedreven. En het mooie aan een wat kleinere organisatie als het Glasmuseum is dat ik op allerlei manieren betrokken ben bij heel diverse projecten.”

Welke koers wil je de komende jaren gaan varen met het museum?

“De nieuwe toekomstvisie moet nog worden opgesteld, maar ik wil graag veel meer. We moeten goed nadenken welke verhalen over glas we willen vertellen. Het moet meer zijn dan een stuk in de vitrine. We willen meer met kunstenaars en ontwerpers werken in de glasblazerij en meer geschiedenis- en erfgoedverhalen delen over glas. We willen vooral de meerstemmigheid van de regio laten zien. Hoe werd de glasfabriek ervaren? Dat was echt niet alleen een positief verhaal, want de omstandigheden waren soms slecht. Onze eigen geschiedenis mag meer op de voorgrond.”

We hebben het veel moeilijker dan mensen denken

Astrid wil graag een lans breken voor de kleine en middelgrote musea, met name in de regio. Daar mag volgens haar veel meer structurele basisinvestering naartoe. “We hebben het veel moeilijker dan mensen denken”, zegt ze. “De grote namen (van kunstenaars, red.) en musea in de Randstad krijgen meer aandacht, meer basisbudget en meer fondsen, zeggen de statistieken. Ondanks ons unique selling point moeten we keihard werken voor bezoekersaantallen en fondsenwerving voor alle activiteiten die we organiseren, waar we tegelijkertijd relatief weinig budget hebben voor collectiegerelateerde activiteiten. We hebben overigens twee locaties, het museum en de glasblazerij, wat ook hogere kosten met zich meebrengt We willen kwaliteitsprogramma’s neerzetten in de regio, op het gebied van kunst, cultuur en erfgoedactiviteiten. Juist in de regio waar we minder makkelijk bezoekersaanloop hebben dan een instelling in een grotere stad en we onze inwoners ook inspirerende ervaringen willen bieden.”

Tot slot: ga je ook andere cultuurdisciplines betrekken bij het museum?

“De diversiteit van deze instelling maakt het mogelijk dat je mooie relaties kan opzetten met andere instellingen. Zo opent op 19 april de tentoonstelling ‘Glasinzicht’, over glas in architectuur. Hiermee willen we buiten de museummuren treden en mensen rond laten kijken in hun eigen stad. We roepen mensen op hun foto in te sturen van decoratief glas in hun woning, buurt of stad. Denk aan glas-in-lood, gegraveerd en gebrandschilderd glas, gedecoreerde vestibules. Daarvoor gaan we bijvoorbeeld samenwerken met het Stedelijk Museum Vianen om een wandeling te realiseren. Een samenwerking met een theatergezelschap op een festival lijkt me ook erg mooi. We hebben al een plan waar dit prachtig in kan passen. Glas is overal, dat verhaal kun je op verschillende manieren vertellen en op heel veel plekken herkennen.”

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In september en oktober 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Thijs van Beusekom, Culturele vacatures
Datum: 15-02-2019