Follow Up: “Client Business Manager” Ticketing Group

Linda Thoen (31) was de allereerste social media manager van Het Concertgebouw en heeft veel ervaring in de (online) cultuurmarketing. Daarnaast werkte ze voor verschillende theatergezelschappen en voor het Jazz Orchestra van het Concertgebouw. Hierna is ze overgestapt naar de commerciële sector, naar technologie start-ups als Bynder en Objectiv. Het heerlijke van haar nieuwe baan als Client Business Manager voor Beyond Tickets bij Ticketing Group vindt ze de combinatie van die twee werelden: “Hier komt voor mij alles bij elkaar: cultuurmarketing en software, dat vind ik het allerleukste.”

Ticketing Group is een ambitieuze ’tech start-up’. Tijdens het interview vliegen de tech- en marketingtermen je dan ook om de oren en is het ‘onderzoeken, vormgeven en uitbouwen’ wat de klok slaat. “Als ik dingen roep waar je ondertiteling bij wilt, moet je het zeggen hoor!” lacht Linda. Haar enthousiasme voor haar werk is goed voelbaar. “Ja, leuk hè?” herhaalt ze een aantal keer vrolijk als ze vertelt over mooie nieuwe ontwikkelingen. “Ik ben er ook heel blij mee!”

Kun je in termen die een leek begrijpt, beschrijven wat Ticketing Group precies doet? Waarom is Beyond Tickets vernieuwend?

“Wat wij willen is de makers, venues [organisaties, red.] en bezoekers bij elkaar brengen. Onze missie is om de cultuurparticipatie in ons land te verhogen via twee ‘proposities’ [producten of dienstverlening met een bepaalde verwachte waarde voor de klant, red.]: een vernieuwende ‘ticketing oplossing’ (Beyond Tickets) en een online platform (Cultuurticket.nl).

Via dat platform, dat we nu aan het opzetten zijn, gaan we per regio zoveel mogelijk van het culturele aanbod in Nederland ontsluiten. Dus stel, je bent een weekendje weg in Groningen en je wilt naar het museum, dan kun je precies opzoeken wat jou aanspreekt. We gaan namelijk niet blanco een-op-een de informatie online zetten, maar zorgen voor gepersonaliseerde zoekresultaten. Het is idee is dat je straks allerlei criteria kunt invoeren, waarmee je precies díe voorstelling of dat evenement vindt waar jouw belangstelling naar uitgaat. We zijn nog aan het onderzoeken hoe we al die data het beste kunnen ontsluiten. De eerste stap is een koppeling met de grootste aanbieders: Museumvereniging, Nationale Theaterkassa, enzovoorts…

Daarnaast bieden we een ’ticketing oplossing’ aan: een kaartverkoopsysteem voor online en offline – dus te gebruiken via de website van een culturele instelling, maar ook aan de kassa. Een eigen, nieuw ontworpen systeem dat intuïtief te gebruiken is en een korte implementatie [het opzetten van het systeem en het inwerken van de medewerkers, red.] nodig heeft. Het is dus ook heel makkelijk te gebruiken door vrijwilligers.”

Wat is jouw rol?

Linda: “Het is mijn taak om alle kennis die we binnenkrijgen weer terug te koppelen naar de markt. Bijvoorbeeld door events en webinars aan te bieden aan onze klanten, bijvoorbeeld over trends in de huidige markt. Dat noemen we customer succes management: we helpen onze klanten succesvol(ler) te worden. Zo maken we hen, onszelf én de sector als geheel sterker. Wat weer bijdraagt aan onze missie; meer mensen laten deelnemen aan de kunst en cultuur.

Het is een start-up, dus mijn functie is best wel ‘in flux’. Mijn taken zijn nieuwe ‘business‘ opzoeken – dat wil zeggen contacten leggen, ons product uitleggen – én bestaande business behouden. Ik ben nu bezig dit alles op te zetten. Ticketing Group bestaat anderhalf jaar, maar Beyond Tickets is nu net twee, drie maanden ‘live’ met de eerste klanten.”

O, vertel eens, wie zijn jullie eerste klanten?

“Dat brengen we binnenkort naar buiten! Ik kan wel zeggen dat we ons vooral richten op bioscopen, poppodia, theaters en musea. Wat ik ook kan vertellen: we hebben net gehoord dat we als enige in Nederland binnen onze call [oproep voor een bepaalde categorie projecten, red.] een subsidie toegekend hebben gekregen van de Europese Commissie [Als onderdeel van het Europese Creative Europe Programma*, red.] om ons cultuurplatform Cultuurticket.nl ook internationaal te gaan ‘uitrollen’! We hebben namelijk zéker ambitie om uit te breiden naar het buitenland. De software is bewust zo opgebouwd dat het ook gemakkelijk naar het buitenland kan worden uitgerold. Volgend jaar gaan we uitbreiden naar België, Duitsland en Oostenrijk!”

Het kantoor van Ticketing Group.

Je bent erg thuis in de technische kant van het verhaal uiteraard, maar draait jouw functie niet meer nog om mensen? Contacten leggen, de behoeften van organisaties begrijpen: ‘saleskansen identificeren’, zoals in de vacature stond?

“Klopt. Ik kom uit de software en hoewel ik daar ook betrokken was bij het behouden van bestaande klanten, waren mijn rollen commerciëler. Bij deze organisatie ligt de nadruk op het aangaan van samenwerkingen met culturele organisaties. Daarnaast ben ik op het moment samen met de CEO [Chief Executive Officer, de algemeen directeur, red.] bezig om partnerships aan te gaan. We willen namelijk verbinding creëren binnen de sector, én tussen sector en publiek.

Wat zijn jouw persoonlijke ambities?

“Ik wil heel graag meewerken aan de beste ‘ticketing solution‘ van Nederland, van Europa! Mijn doel is om zo veel mogelijk klanten succesvol maken en daarmee zorgen dat er meer bezoekers naar cultuur gaan. Mijn ambitie voor nu is vooral om dat verder op te zetten, vorm te geven en dan uit te bouwen. Werken bij een start-up is juist zo leuk omdat je aan het begin staat van iets en dat met elkaar aan vormgeven bent. Het is heel divers.”

Waar komt jouw liefde voor kunst en cultuur eigenlijk vandaan?

“Tja, dat zat er altijd eigenlijk al in. Ook in mijn vorige rollen was het mijn doel om meer bezoekers naar de musea of theaters te trekken. Zelfs mijn scriptie had als titel: ‘Hoe kan Facebook worden ingezet om meer bezoekers naar musea te krijgen?’. Dus ik ben altijd bezig geweest met dat vraagstuk: wat voor marketing is er nodig om te zorgen dat meer bezoekers naar de cultuursector gaan? Dat is gewoon mijn passie. Waar die liefde voor de kunsten bij mijzelf dan vandaan komt? Vroeger gingen we veel naar het theater, maar mijn liefde voor musea en geschiedenis is vooral gekomen door mijn studie aan de Reinwardt Academie [bachelor Cultural Heritage en Museologie/Museumstudie aan de Reinwardt Academie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, red.].”

Ga je ook nu nog graag naar voorstellingen of musea?

“Ja! Ik ga zeker een paar keer per maand. Gisteren nog was ik bij een heel mooi stuk tijdens de Gaudeamus Muziekweek: het ‘Zamenhof Project: Breaking the codes’ van Jerzy Bielski. Hij is een groot aanstormend talent, nu artist in residence bij Gaudeamus. En Ludwick Zamenhof is de uitvinder van de universele taal Esperanto, wist je dat? Het was heel mooi. Ik draag er via mijn werk graag aan bij dat nóg meer mensen zulke mooie voorstellingen kunnen meemaken.”

* Creative Europe is het 7-jarige subsidieprogramma (2014-2020) van de Europese Commissie ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. In totaal kreeg Creative Europe 72 aanvragen binnen de regeling ‘Promotion of European Works Online’, waarvan 37 projecten werden geselecteerd. Met deze regeling financiert de EU innovatieve projecten die het online publieksbereik voor film en cultuur bevorderen. Meer informatie over de selectieresultaten vind je hier.

 

In de rubriek Follow Up geven we gezicht en vervolg aan vacatures waarvoor via onze site is geworven. Heb jij ook een nieuwe baan gevonden via Culturele vacatures en vind je het leuk om mee te doen? Mail naar follow-up@culturele-vacatures.nl

In april en mei is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Tekst: Nienke Piena, Culturele vacatures
Datum: 03/10/2019